Barcelona impulsa una plataforma per facilitar els processos de remunicipalització : Servei de Premsa

Barcelona impulsa una plataforma per facilitar els processos de remunicipalització

19/12/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Tretze ciutats d’arreu de l’Estat espanyol compartiran recursos, eines i coneixement per remunicipalitzar els serveis públics.

Des de 2015, s’han remunicipalitzat set serveis municipals i 110 contractes més que estaven externalitzats han passat a ser de gestió directa municipal.

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un Centre de Recursos per a la Remunicipalització de Serveis Públics, una plataforma perquè els municipis puguin compartir recursos, eines i coneixement sobre processos de remunicipalització dels seus serveis.

 

 

Aquest centre de recursos serà en bona part digital i estarà compost d’una web i una intranet a disposició de les ciutats. Un total de tretze municipis catalans i d’arreu de l’Estat, Cadis, Castelldefels, Còrdova, el Prat de Llobregat, Sabadell, Tarragona, València, Saragossa, Madrid, a Corunya, Terrassa, Montornès del Vallès i Barcelona ja formen part d’aquest servei que està gestionat per la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. L’objectiu de la posada en marxa de la plataforma és poder compartir i difondre experiències i els coneixements que els ajuntaments i altres agents implicats han acumulat en matèria de remunicipalització de serveis.

Les ciutats reivindiquen que després d’uns anys amb una clara tendència d’externalització de serveis, especialment a l’administració local, cal recuperar-los per garantir-ne la qualitat i les condicions laborals dels treballadors i treballadores. Aquest Centre de Recursos per a la Remunicipalització de Serveis Públics també permetrà que els ajuntaments o altres agents implicats en aquest tipus de processos i polítiques puguin formular demandes concretes per aprofundir en casos de municipalitzacions. El primer trimestre de 2019 s’impulsarà una jornada per compartir diagnòstics sobre l’estat i les dificultats de les polítiques específiques.

Les municipalitzacions a Barcelona

Des de 2015, diferents serveis de l’Ajuntament de Barcelona han estat remunicipalitzats, alguns de l’àmbit de l’educació i la salut per garantir el servei bàsic i universal com per exemple la gestió de tres escoles bressol o l’atenció sanitària a domicili en cap de setmana i festius. Però també serveis d’altres àmbits com són els punts d’informació i atenció a les dones, el servei d’atenció, recuperació i acollida de dones víctimes de violència, les oficines d’atenció a l’habitatge, betevé, el servei de manteniment i poda de l’arbrat viari i el servei de control de plagues de coloms. D’altra banda, també s’ha fet una aposta per crear nova gestió pública de serveis, com és el cas de Barcelona Energia. A més, en els últims quatre anys, 110 contractes que comportaven l’externalització de 200 persones, han passat a ser de gestió directa municipal i han suposat una reducció del 13% del nombre de contractes externalitzats.

De fet aquests processos s’han fet amb la base que el servei públic i bàsic és competència municipal i per tant se n’ha de garantir la qualitat, les condicions laborals de treballadors i treballadores i l’eficiència.





Paraules clau

municipalització/