Barcelona fomenta que el jovent aprengui a crear cooperatives, important un exitós model educatiu del Quebec : Servei de Premsa

Barcelona fomenta que el jovent aprengui a crear cooperatives, important un exitós model educatiu del Quebec

27/12/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Una desena de joves han participat en un programa pilot que importa el model de cooperatives del Quebec i creen Recooperem, una iniciativa que neix per reduir la petjada ecològica

Barcelona Activa; el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum i Sarrià-Sant Gervasi s’impliquen en aquest programa on també participen l’Espai Jove Casa Sagnier; el Consell de Joventut de Barcelona; les cooperatives l’Esberla i l’Esguard i la fundació Espigoladors

Aquest programa s’emmarca en l’aposta municipal per promoure l’Economia Social i Solidària a la ciutat, així com el cooperativisme entre els joves, dins i fora de l’horari escolar

Si algú vol declaracions dels joves o de responsables municipals, contactar amb afrancoma@bcn.cat

Recooperem- per reduir la petjada és una cooperativa de joves que ofereix serveis i activitats per ajudar a infants i joves a reduir la seva petjada ecològica, cuidar el planeta i fer un canvi d’hàbits cap al consum conscient, responsable i transformador per tal d’ afavorir la sostenibilitat mediambiental.

Es tracta del primer projecte que neix a Sarrià-Sant Gervasi en el marc del programa “Cooperativa per Joves”, una prova pilot que s’està duent a terme de la mà de Barcelona Activa per importar el model de les Cooperatives Juvenils de Serveis del Quebec, on te una llarga tradició i està present a centenars de centres educatius. Es tracta d’un projecte educatiu pensat fora de l’àmbit educatiu en què els joves aprenen els valors del cooperativisme simulant la creació d’una cooperativa de treball. Aquest projecte de formació s’emmarca en la xarxa internacional de ciutats C.I.T.I.E.S, creada per promoure la innovació i la transferència de coneixement en matèria d’Economia Social i Solidària.

En concret, la iniciativa Recooperem l’han impulsat una desena de joves amb inquietud, curiositat i esperit crític, que han participat en l’aventura d’aprendre a posar en marxa una cooperativa de treball. Des del mes d’octubre, els joves s’han organitzat en comissions de treball i han posat en marxa la cooperativa amb el suport d’un Comitè Local on participen entitats de l’associacionisme juvenil, l’Economia Social i Solidària i l’administració: les cooperatives l’Esberla i l’Esguard; la fundació Espigoladors; Sarrià Sant Gervasi Coopera, la xarxa local que fa part de la Xarxa d’Economia Social i Solidària; l’Espai Jove Casa Sagnier; el Consell de Joventut de Barcelona; l’Ajuntament, a través del Districte de Sarrià Sant Gervasi i Barcelona Activa, l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Barcelona

Recooperem el formen l’ Abby, l’ Alex, l’ Alice, l’ Ana, l’ Ana Z, la Bea , l’ Ian, la Marina, l’Oriol, i l’Oscar. Es presenten com persones inquietes que proposen un consum conscient i transformador a través d’ activitats i tallers que volen contribuir a reduir la petjada ecològica de forma divertida i creativa. Tenen ganes de mobilitzar-se i recuperar el seu poder de decisió i d’acció per donar una resposta concreta i col•lectiva als reptes actuals.

 

Consulta aquí el seu catàleg de serveis

Pàgina web: https://recooperemcoop.wixsite.com/website

Els joves han estat presentant el seu projecte aquest Nadal a la fira del barri del Farró, el 15 de desembre, així com a la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària de plaça Catalunya.

 

Un projecte importat del Quebec a Sarrià Sant Gervasi

“Cooperativa per Joves” és un iniciativa educativa nascuda al Quebec. Consisteix a reagrupar una desena de joves amb l’objectiu de crear i desenvolupar una cooperativa dintre del marc de l’economia social i solidària. Amb el suport d’una multitud d’aliats clau: el Comitè Local (administracions públiques, entitats privades, etc.) i l’acompanyament quotidià dels coordinadors, els membres del grup experimenten el cooperativisme. Practiquen els valors associats: democràcia, horitzontalitat, esperit crític, conscienciació, responsabilització, solidaritat, comunicació, etc. Al mateix temps, es formen i experimenten el món laboral.

 

El jovent: el nou protagonista de l’Economia Social i Solidària

Durant el 2018, l’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme tota una estratègia d’intervenció de foment de l’Economia Social i Solidària (ESS), apostant específicament per apropar el cooperativisme als joves, tant a l’àmbit educatiu formal com no formal. En aquesta línia s’estan iniciant, testejant i consolidant una sèrie de projectes, entre els quals estan:

– Cooperatives d’alumnes: És un programa de foment de cooperatives adreçat a alumnes de primària, secundària, cicles formatius i Batxillerat, que es desenvolupa en el marc del currículum escolar (dins d’horari lectiu). Durant el curs 2017/2018 hi han participat 3 instituts i a partir del setembre hi participaran al voltant de 150 estudiants de diferents etapes educatives.

– Cooperativa per joves: És el projecte que s’ha fet la prova pilot a Sarrià- Sant Gervasi a partir de la transferència del model de cooperatives del Quebec. També té com a objectiu experienciar el procés de creació, desenvolupament i tancament d’una cooperativa , però en aquest cas és fora de l’àmbit educatiu. Per al projecte pilot d’aquest any hi ha hagut dues grans fases:
* Disseny del projecte a partir de l’adaptació del model de CJS a Barcelona (fins al juny), en el marc de les accions del comitè local
* Implementació del projecte (a partir d’octubre). Fruit del treball previ, s’ha dut a terme la fase d’implementació amb els joves (d’edats de 18 a 21 anys aprox.).

– Foment de pràctiques universitàries en organitzacions de l’ESS: Enguany s’ha posat en marxa una secretaria tècnica que posa en contacte a universitats i iniciatives de l’ESS, facilitant suport i acompanyament a aquestes darreres en la incorporació de persones en pràctiques a les seves entitats.

– Aprenentatge i servei: Actualment s’està desenvolupant un projecte amb el Centre Promotor d’Aprenentatge i servei per a generar propostes metodològiques i un projecte pilot d’APS en aquest curs escolar en l’àmbit de les economies comunitàries i la política alimentària.

Aquests projectes per joves formen part del desplegament sense precedents de programes, serveis i recursos per promoure l’Economia Social i Solidària a la ciutat, adreçat en clau de finançament, formació, enxarxament i assessorament. Aquests programes han comptat amb un total de 6000 participants en el que portem de mandat i han contribuït a que, en que en tan sol dos anys, la creació de cooperatives s‘hagi més que duplicat a la ciutat.





Paraules clau

empresa/ ocupació/