”la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona s’alien per impulsar la ciència i la innovació : Servei de Premsa

”la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona s’alien per impulsar la ciència i la innovació

21/01/2019

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han signat aquest matí una aliança per potenciar el Pla Barcelona Ciència i convertir la ciutat en la capital europea de la recerca i innovació

L’acord subscriu dues gran línies d’actuació: la creació de l’innovador programa Barcelona – ”la Caixa” Living Lab —laboratori d’investigació i participació ciutadana— i la convocatòria municipal de subvencions a projectes de recerca per un milió d’euros, aportats conjuntament per l’Ajuntament i ”la Caixa”

Aquestes iniciatives, a les quals ”la Caixa” destina un milió d’euros fins al 2021, volen impulsar l’ecosistema d’investigació, acostar la ciència a la ciutadania i, alhora, generar coneixement per a la millora de la qualitat de vida de les persones

Aquest conveni s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència, iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar l’ecosistema d’investigació i innovació de la ciutat, i també en el Pla Estratègic de ”la Caixa”, una de les línies prioritàries del qual és la recerca i la innovació

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, han presentat aquest matí les iniciatives que es desenvoluparan dins del conveni de col·laboració entre ambdues institucions. Aquesta col·laboració publicoprivada té l’objectiu d’impulsar la recerca i la innovació d’excel·lència existent, i ampliar-la i reforçar-la amb noves línies d’actuació i amb la participació ciutadana, per tal de convertir Barcelona en referent europeu en recerca i innovació responsable.

 

 

 

 


”la Caixa” invertirà un milió d’euros al llarg de tres anys en la promoció d’activitats que afavoreixin la participació de la comunitat científica, la societat civil i la ciutadania en iniciatives de recerca i innovació que siguin punteres, transformadores i que millorin la qualitat de vida de les persones.

Segons el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró: «La recerca i la innovació són la gran aposta del pla estratègic de ”la Caixa”, a la qual enguany destinarem 90 milions d’euros». I ha afegit: «Amb aquesta aliança publicoprivada, fem un pas més en el nostre compromís amb la recerca, i contribuïm a situar Barcelona com a centre de referència científica, com a motor de progrés social i com a espai de generació de riquesa i democratització del coneixement».

Per la seva banda, Ada Colau ha destacat la importància que, per primera vegada, un ajuntament obri una convocatòria d’ajuts directes a projectes de ciència, i ha agraït la col·laboració de ”la Caixa” en «aquest projecte estratègic de ciutat, amb horitzó 2030, per crear un model propi de desenvolupament econòmic basat en la nostra potència científica i de recerca». Per a Colau, «en un context de canvi mundial, Barcelona vol ser un actor principal i vol fer ús del coneixement per refermar els valors de la democràcia i millorar la vida de les persones».

 

Barcelona – ”la Caixa” Living Lab, nova plataforma d’innovació ciutadana

Els reptes que afrontem avui en dia com a societat són complexos i multifactorials, i és més necessària que mai la participació i interrelació entre diversos agents, com ara gestors, ciutadania, investigadors i societat civil, per tal de millorar la governança en recerca. El programa Barcelona – ”la Caixa” Living Lab vol ser el punt de trobada entre totes aquestes parts i un lloc on es reculli l’opinió ciutadana sobre els aspectes científics actuals. La nova plataforma acollirà iniciatives de participació pública en recerca i de codisseny d’agendes en temes d’investigació i innovació.

Les activitats es duran a terme a CosmoCaixa i també a l’entorn de dos espais municipals de referència en innovació ciutadana de l’Ajuntament: el Centre d’Innovació Urbana Ca l’Alier i la Fabra i Coats. El punt de partida seran les experiències del Living Lab de la Fundació IrsiCaixa i de la Fundació ISGlobal, que inclouen un ampli ventall d’iniciatives dins el camp de la recerca i la salut. A aquesta nova plataforma ”la Caixa” hi destinarà 600.000 euros al llarg de tres anys.

 

Convocatòria de subvencions de l’Ajuntament per un milió d’euros, a través de l’ICUB, a projectes de recerca innovadors en envelliment, i mobilitat i medi ambient

Les subvencions, que es publicaran al març, aniran a projectes de recerca de solucions innovadores en els àmbits de l’envelliment i la qualitat de vida, i de la mobilitat i el respecte i la protecció del medi ambient, amb l’objectiu prioritari, i compartit per les dues institucions, de contribuir a la modernització de la ciutat de Barcelona, en el marc dels objectius que presideixen les accions de la UE i a escala mundial. Es pretén, alhora, incorporar la transformació tecnològica en l’atenció a la ciutadania, i afavorir que les propostes sorgeixin de la col·laboració d’un mínim de tres institucions per assolir una millor cooperació entre les entitats de recerca i transferència, les empreses i les associacions ciutadanes, creant xarxes de desenvolupament de coneixement a través de les quals els implicats es relacionin profitosament amb altres institucions.

L’Ajuntament de Barcelona organitzarà aquesta primera convocatòria de subvencions fins a un milió d’euros en total, en què la Fundació Bancària ”la Caixa” farà una aportació d’un total de 400.000 €, que es distribuiran en aquests dos anys (2019 i 2020).

 

Col·laboració per a l’impuls del projecte acadèmic i científic al voltant del parc de la Ciutadella «Ciutadella del Coneixement»

L’Ajuntament de Barcelona ha endegat un projecte acadèmic i científic al voltant del parc de la Ciutadella per consolidar Barcelona com a nucli de recerca internacional, en col·laboració amb les universitats de la ciutat (Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Oberta de Catalunya), els centres de recerca i tecnologia i altres institucions amb un paper singular a la zona, com el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

El projecte permetrà connectar el districte de Sant Martí amb el de la Ribera, a través de la Ciutadella, i s’engegarà a l’espai de l’antic Mercat de Peix, actualment ocupat per un pàrquing públic.

 

Emmarcat en el Pla Barcelona Ciència, per consolidar la ciutat al capdavant de la recerca i la innovació europea

Aquest conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i ”la Caixa” s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència, una iniciativa de l’Ajuntament per potenciar l’ecosistema de recerca i innovació de la ciutat. L’objectiu principal del pla és consolidar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació. De fet, Barcelona ja és el node més important en aquest àmbit al Mediterrani, amb l’impuls conjunt de la comunitat científica, empresarial, acadèmica i la ciutadania.

Per fer-ho, ja s’han posat en marxa algunes actuacions, com ara l’increment del finançament municipal en projectes de recerca i innovació impulsats per centres de la ciutat i l’àrea metropolitana, un 83 % més que fins ara, i que en total arribarà fins als 2,4 milions d’euros —a més del fons aportat per ”la Caixa” mitjançant aquest conveni—, o la convocatòria del primer premi Europeu Barcelona Hipàtia, en col·laboració amb l’Academia Europaea – Barcelona Knowledge Hub (AE-BKH), per contribuir a la visibilitat de la ciència i maximitzar-la en l’àmbit europeu, i que es lliurarà el 5 de febrer, al Saló de Cent, al doctor László Lóvasz, matemàtic que destaca per les seves troballes en el camp de la teoria de grafs, la combinatòria o els algoritmes.

En el marc d’aquest pla, també es va posar en marxa el Consell Assessor Científic de Barcelona per implicar el talent investigador en el desplegament del Pla Barcelona Ciència, que presideix l’exrector de la UAB, Lluís Ferrer. També s’ha instal·lat l’i.Lab a Ca l’Alier, a través de la Fundació Bit Habitat, com a espai d’innovació urbana participada i oberta entre la ciutadania, les universitats i els centres de recerca, el teixit productiu i emprenedor, i l’Administració.

A més, es plantegen mesures facilitadores del desenvolupament d’aquest sector, com ara potenciar l’acollida de la comunitat científica amb habitatges a preus accessibles per a investigadors, de manera que ja s’han reservat els primers cinc pisos per a aquest programa.

 Compartiu aquest contingut