Barcelona impulsa un nou pla d’actuació del parc de Montjuïc : Servei de Premsa

Barcelona impulsa un nou pla d’actuació del parc de Montjuïc

26/01/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El document determinarà les línies estratègiques i actuacions per definir la gestió integral de la muntanya en tots els seus àmbits i donar-li una nova potencialitat i centralitat

Abordarà aspectes com la preservació del verd i la biodiversitat, un model de gestió equilibrada dels actes que s’hi fan, els usos dels equipaments i instal•lacions de l’àmbit i la millora de la mobilitat, la seguretat i la convivència del veïnat dels barris de l’entorn

Aquest dissabte se celebrat la jornada de cloenda del procés participatiu fet els últims mesos per recollir propostes ciutadanes, i ara el Govern municipal treballarà en la seva priorització per poder disposar d’un pla al mes de març

Barcelona impulsa un nou Pla d’actuació per definir la gestió integral del parc de Montjuïc. L’objectiu és elaborar un document estratègic que determini les línies estratègiques i les principals actuacions a tirar endavant a la muntanya durant els propers anys per donar-li una nova potencialitat i centralitat.

Les mesures que integraran l’estratègia vetllaran per la preservació del verd i la biodiversitat de la muntanya de Montjuïc i la seva funció de pulmó de la ciutat. Es treballarà en un model de gestió equilibrada dels actes que es desenvolupen a l’entorn de la muntanya, i en potenciar els usos dels equipaments existents en l’àmbit, des de l’Anella Olímpica i altres instal•lacions esportives a les culturals. La millora de la mobilitat i la seguretat de Montjuïc també s’abordarà per facilitar la connexió dels barris i el dia a dia dels nuclis urbans de l’entorn.

 

 

L’elaboració del pla no parteix de zero, sinó que es farà d’acord amb els plantejaments, els criteris d’ordenació i els usos establerts per la Modificació del Pla General Metropolità vigent en l’àmbit, aprovada l’any 2014.

Per promoure el debat ciutadà al voltant del pla d’actuació, el Govern municipal ha dut a terme durant els últims mesos un procés participatiu per debatre, contrastar i recollir propostes per redactar el full de ruta. El pla, doncs, incorporarà les necessitats, els usos i les demandes dels veïns i veïnes, col•lectius, equipaments i institucions de l’entorn de Montjuïc i de la ciutat.

El procés s´ha desenvolupat especialment sobre els barris de Sants-Montjuïc propers a la muntanya, com són el Poble-sec –i específicament la Satalia–, la Font de la Guatlla i la Marina –específicament Can Clos i el Polvorí–. Però, alhora, ha tingut una mirada de ciutat, ja que Montjuïc és un emplaçament singular i estratègic per a Barcelona pel seu interès natural, pels equipaments i instal•lacions que acull i pel seu simbolisme en l’imaginari col•lectiu. S’han celebrat actes presencials, amb debats i sessions al territori monogràfiques, temàtiques i amb col•lectius específics, i el procés també ha estat obert a la plataforma decidim.barcelona.

Aquest dissabte, es du a terme al CaixaForum una jornada de cloenda del procés per posar en comú les propostes que han anat sorgint al llarg dels espais de participació plantejades pels professionals municipals i les entitats i organitzacions membres del Consell del Parc de Montjuïc. Aquest òrgan integra un centenar de representants d’actors vinculats a Montjuïc, i també propostes recollides d´altres entitats d´àmbit de ciutat i de la ciutadania en general.

En total, s’han recollit 225 propostes d’actuació que es consideraran en l’elaboració del Pla d’Actuació, i que giren al voltant dels eixos següents:

 

 

Ara, el Govern municipal, a través del Districte de Sants-Montjuïc, Ecologia Urbana i els operadors municipals que treballen en l’àmbit de Montjuïc, avançaran en la priorització de les mesures. L’objectiu és disposar d’una proposta concreta de pla d’actuació al mes de març.





Paraules clau

Montjuïc/