Ada Colau presideix al Saló de Cent l’acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust : Servei de Premsa

Ada Colau presideix al Saló de Cent l’acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

28/01/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dimarts, 29 de gener, a les 19.30 hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. L’acte, organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, serà conduït per Tomás Morgenstern, i es farà l’encesa de les set espelmes del record:

– En record dels sis milions de jueus assassinats pels nazis. Encendrà l’espelma Déborah Malamud de Bet Shalom
– En record de la resistència jueva als nazis. Encendrà l’espelma Sophie Haziot Karsenti, responsable de comunicació exterior, cultura i events de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB)
– En record del milió i mig de nenes i nens víctimes de la barbàrie nazi. Encendrà l’espelma Gur Levy de la Comunitat Jueva ATID.
– En record de les víctimes de poble gitano exterminades pels nazis. Encendrà l’espelma Mercedes Gómez, coordinadora de l’associació gitana Lacho Baji Cali de l’Hospitalet de Llobregat.
– En record dels republicans deportats als camps nazis. Encendrà l’espelma Tomás Rebollo Olivart, fill de Tomás Rebollo Echaniz, deportat a Mauthausen, en representació de l’Amical de Mauthausen i altres camps.
– En record dels altres col•lectius que patiren persecució i assassinats pel nazisme. Encendrà l’espelma José Miguel Esteban Lupiañez, en representació del Consell Rector de l’Institut de persones amb discapacitat
– En record dels “Justos entre les Nacions” aquells homes i dones que arriscaren la seva vida per salvar els jueus perseguits. Encendrà l’espelma Bruno Ryff, cònsol general de Suïssa.

En el decurs de l’acte, que comptarà amb diverses actuacions musicals, es farà un minut de silenci i hi haurà una lectura de textos a càrrec del Rabí David Liebershn de Jabad Lubavitch, així com de tres alumnes de l’IES Francisco de Goya de Barcelona, de la Xarxa de memòria i de prevenció del feixisme “Mai Més” de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

Prèviament, a les 18 hores, el Palau de la Generalitat acollirà la conferència ‘Holocaust i repressió de la diversitat sexual sota el nazisme’, a càrrec de Jordi Petit, president honorífic de la Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya, i de Leopold Estapé, investigador expert en història de la diversitat sexual i de gènere. També hi intervindrà Elke Gryglewski, representant de la Casa Conferència Wannsee, espai memorial dedicat a la pedagogia i a transmetre els coneixements del que va suposar la barbàrie del nazisme.

A tots dos actes hi assistiran el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes.





Paraules clau

cultura/ memòria/