El doctor László Lovász rep el Premi Europeu de Ciència Hipàtia : Servei de Premsa

El doctor László Lovász rep el Premi Europeu de Ciència Hipàtia

05/02/2019Temps estimat de lectura: 4 minuts

El premi Europeu de Ciència Hipàtia és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea, i s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència, que té com a principal objectiu contribuir a la visibilitat de la ciència, així com promoure, reforçar i maximitzar a nivell europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

Aquesta tarda, el doctor László Lovász ha rebut al Saló de Cent, de mans de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el Premi Europeu de Ciència Hipàtia en la categoria de Ciència i Tecnologia. El Comitè Avaluador del Premi va acordar atorgar el guardó al Dr. Lovász en reconeixement de la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional de més alt nivell i al retorn generat en la societat hongaresa i el mon, posant les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat. El Dr. Lovász és matemàtic i president de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, i la seva trajectòria destaca en els camps de la matemàtica, l’optimització de la combinatòria, els algoritmes, la complexitat, la teoria dels grafs i els camins aleatoris.

En el decurs de l’acte, el Dr. Lovász ha pronunciat la conferència “Graph Theory – from puzzles to a new paradigm”, i hi han intervingut el tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello; el president de l’Acadèmia Europaea, doctor Sierd Cloetingh, i la doctora Eva Kondorosi, de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, que ha fet la glossa del guardonat.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que Barcelona és una ciutat “que estima la ciència, i que vol posicionar-se al món com una ciutat referent ciència, tecnologia i innovació”. Colau ha ha fet referència a les iniciatives que ha impulsat recentment l’Ajuntament de Barcelona, com la Biennal Ciutat i Ciència o el Premi Hipàtia, emmarcat en el Pla Barcelona Ciència, “un projecte estratègic” i ha destacat que “volem fer de la ciència una eina per refermar els valors de la democràcia i millorar la vida de les persones, perquè la ciència és el nostre instrument per fer front els repetes globals que tenim plantejats. Invertir en ciència no és només invertir en un futur millor, és fer possible que hi hagi un futur.”

 

László Lovász és considerat un dels millors matemàtics vius del moment, que han contribuït amb descobriments innovadors en els diversos camps de la matemàtica. Les seves contribucions fonamentals inclouen la conjectura de la feblesa perfecta dels grafs, el lemma local Lovász, o l’algoritme de reducció de la xarxa base Lenstra-Lenstra-Lovász (LLL).

També ha rebut nombrosos premis, com els premis Fulkerson, Grünwald, Pólya, Kyoto, John von Neumann, Gödel, Széchenyi, Knuth i Wolf, i ha estat elegit per més d’una dotzena d’acadèmies i societats científiques, a EUA, Europa (Academia Europaea), Alemanya (Leopoldina), Holanda i Suècia. Com a expresident de la Unió Matemàtica Internacional, va promoure la col·laboració de matemàtics i l’acceptació pública de les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat.

Com a president de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, promou la llibertat científica i la ciència basada en valors al seu país. Com a president del Fòrum Mundial de la Ciència ha fet contribucions duradores i fonamentals al diàleg entre la ciència i la societat en tot el mon.

 

Primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea (Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH), va llençar aquesta primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, en el marc del Pla Barcelona Ciència, que té com a principal objectiu contribuir a la visibilitat de la ciència, així com promoure, reforçar i maximitzar a nivell europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

El guardó compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros, es lliurarà cada any, i alternarà les tres grans àrees de coneixement incloses en les bases: ciència i tecnologia; ciència de la vida i de la salut; i Humanitat i Ciències Socials.

En aquesta edició, els cinc membres del Comitè Avaluador han estat el doctor Sierd Cloetingh, president; el doctor Ricard Guerrero, com a secretari; i com a vocals, les doctores Anna Omedes i María Josefa Yzuel, i el doctor Ignasi Casanova. També hi va participar, amb veu però sense vot, Kimberly Katte, manager del Hub de Barcelona de l’Academia Europaea. S’hi van presentar un total de 23 candidatures.

Aquest guardó és una de les accions principals del Pla Barcelona Ciència, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar l’ecosistema de recerca i innovació de la ciutat. El seu objectiu principal és consolidar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
ciència/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina