Barcelona atorga el 13è Premi Ignasi Fina de Salut Laboral a un programa de l’Hospital Vall d’Hebron per ajudar els seus professionals a combatre l’estrès : Servei de Premsa

Barcelona atorga el 13è Premi Ignasi Fina de Salut Laboral a un programa de l’Hospital Vall d’Hebron per ajudar els seus professionals a combatre l’estrès

11/02/2019

Laia Ortiz i Gemma Tarafa demanen revisar l’actual model de salut laboral perquè el treball també actua com a determinant social de la salut de les persones

Barcelona ha creat l’Observatori de Salut i Treball per monitorar anualment l’evolució de la salut en el treball remunerat i en el treball domèstic i de cures no remunerat

L’Ajuntament de Barcelona ha entregat aquest dilluns el 13è Premi Ignasi Fina de Salut Laboral a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de la ciutat. Ho ha fet en reconeixement al programa de mindfulness que aplica el centre per atendre els i les professionals que treballen en l’àmbit de la medicina intensiva, habitualment sotmesos a situacions d’estrès emocional i interpersonal. Aquestes situacions d’estrès, segons ha descrit la literatura científica arreu del món, poden desembocar en la síndrome del treballador cremat o burnout. L’Hospital Vall d’Hebron ha provat com l’entrenament de recursos individuals per fer front aquets situacions permet augmentar la resiliència, la flexibilitat cognitiva i l’autoconsciència del personal sanitari.

El Premi Ignasi Fina de Salut Laboral, dotat amb 6.000 euros, va ser instaurat l’any 2006 en memòria d’aquest regidor, amb l’objectiu de promoure la introducció de millores en la seguretat i la salut dins de la feina. Així, mira de reconèixer anualment la millor experiència d’actuació en la prevenció de riscos laborals dins d’una empresa de la ciutat, que hagi implantat nous sistemes innovadors, que siguin duradors i que hagin demostrat la seva efectivitat en la pràctica diària.

En l’acte d’entrega del guardó, que s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i la comissionada de Salut i Diversitat Funcional, Gemma Tarafa, també s’han explicat dos casos d’èxit instaurats a Barcelona: la guia de l’empresa Suara per acompanyar les persones malaltes de càncer en el seu retorn a la feina, d’una banda, i la implantació de les superilles socials en la provisió del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), de l’altra. A més a més, també s’ha explicat la creació durant l’any 2018 de l’Observatori de Salut i Treball de Barcelona. Aquest observatori, impulsat pel Consell Assessor de Salut Laboral i que coordinarà l’Agència de Salut Pública de Barcelona, té per objectiu recollir tota la informació disponible al voltant de la salut i el treball a la ciutat i elaborar anualment una publicació, convertint-se així en la principal font d’informació sobre aquesta qüestió a Barcelona. La voluntat de l’observatori és contribuir a fer passes perquè es revisi l’actual model de salut laboral i es tingui en compte cada cop més que el treball no és només una possible font d’exposició a riscos laborals, sinó que també actua com a determinant social de la salut.Compartiu aquest contingut