El conveni entre l’Ajuntament i la UAVAT permet atendre 175 persones afectades pels atemptats terroristes del passat 17 i 18 d’agost del 2017 : Servei de Premsa

El conveni entre l’Ajuntament i la UAVAT permet atendre 175 persones afectades pels atemptats terroristes del passat 17 i 18 d’agost del 2017

14/02/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha tramitat en total 208 expedients davant del Ministeri de l’Interior

Al voltant del 48% de les 104 sol·licituds fetes per a assolir el reconeixement com a víctima del terrorisme encara resten pendents de resolució

El conveni signat el mes de maig passat entre l’Ajuntament de Barcelona i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha permès atendre un total de 175 persones afectades pels atemptats terroristes del passat 17 i 18 d’agost del 2017, a les quals s’ha fet un acompanyament i un seguiment intensiu per mirar de cobrir totes les seves necessitats. Segons consta en la memòria de l’entitat, amb cadascuna d’elles s’han fet una mitjana de 6 contactes, ja fossin presencialment, per telèfon o via e-mail, i a banda també s’han realitzat una vintena de visites domiciliàries.

D’aquestes 175 persones, 162 són adults i 13 menors. A més a més, el 73,1% tenen nacionalitat espanyola, tot i que fins al 96,6% són residents a l’Estat: 69 persones viuen a Barcelona ciutat, 9 a L’Hospitalet de Llobregat i 7 més a Rubí, a banda d’una quarantena de municipis més. Igualment, d’entre les persones ateses, 144 provenen dels atemptats terroristes que es van produir a la Rambla de Barcelona, 12 de Cambrils i 7 d’Alcanar, però també hi ha alguns casos que tenen a veure amb l’avinguda Diagonal de Barcelona o bé que tenen una procedència múltiple per formar part dels cossos de seguretat que van intervenir en els dispositius d’urgència. Fins al moment, un total de 35 persones han patit una baixa laboral i 13 més han abandonat el seu lloc de treball referint relació amb els atemptats.

Fins al 84,6% de les persones ateses no coneixia el seus drets com a víctimes del terrorisme i el 77,7% no havia realitzat cap tràmit a la Sotsdirecció de Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l’Interior fins que no van entrar en contacte amb la UAVAT, dues dades prou eloqüents que demostren la idoneïtat d’haver desenvolupat aquest conveni de col·laboració per poder donar la millor atenció possible a totes les persones que van patir els atemptats terroristes de l’agost del 2017. El projecte de la UAVAT, de fet, es va configurar per fer el seguiment de les persones afectades físicament i psíquicament, assessorar-les en els drets que emparen les víctimes del terrorisme, en els tràmits per accedir-hi al reconeixement i en reforçar el suport i l’acompanyament que poguessin precisar.

Un cop rebut aquest acompanyament, fins a 110 persones han tramitat un total de 208 sol·licituds al Ministeri de l’Interior (cada persona pot tramitar-me més d’una). En concret, 104 persones han demanat el seu reconeixement com a víctimes del terrorisme, 101 han demanat assistència psicològica gratuïta i tres més han fet una sol·licitud pels danys materials soferts. Tots aquests procediments requereixen de la presentació de diversa documentació, com poden ser informes clínics o mèdics, uns procediments durant els quals igualment la UAVAT ha fet l’acompanyament necessari. Ara bé, el 48% de les persones que han sol·licitat el seu reconeixement com a víctimes del terrorisme encara no han rebut resposta, i d’entre els 57 casos en què sí que hi hagut resposta oficial en un total de 14 casos s’ha concedit de manera total allò que es demanava, en 4 la concessió ha estat parcial, 12 casos han estat refusats, 25 resten a l’espera d’algun tràmit administratiu o requeriment de documentació i dels dos restants no consta informació.

Davant d’aquest volum de dades, la UAVAT ha pogut constatar la importància de millorar els protocols de l’administració de l’Estat per acollir les persones que són víctimes d’un atemptat terrorista, especialment pel que fa a les persones que pateixen lesions psicològiques. Prop del 60% d’aquestes persones no van ser ateses en cap dispositiu d’atenció immediata, perquè els efectes negatius poden trigar una mica a manifestar-se, tot i que més del 80% segueixen en tractament actualment. Aquest fet, i la recepció de respostes denegatòries d’algunes de les sol·licituds presentades per manca d’acreditació documental o pel fet que les persones afectades no consten al llistat de ferits facilitat per la Generalitat de Catalunya, representa la principal manca d’atenció actual a les víctimes dels atemptats del passat agost de 2017.

Durant la roda de premsa per explicar aquestes dades, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha lamentat el Ministeri de l’Interior hagi “menystingut” fins ara l’impacte psicològic dels afectats pels atemptats, la qual cosa suposa “un maltractament addicional”. La presidenta de la UAVAT, Sara Bosch, ha afegit que l’experiència de la feina feta fins ara demostra que cal millorar els protocols d’atenció per fer-los més específics i transversals: “Si volem estat al costat de les víctimes cal atendre i entendre millor les ferides psicològiques”, ha assenyalat.





Paraules clau

UAVAT/