Barcelona posa en marxa una APP gratuïta per detectar on es produeixen les agressions i assetjaments sexistes : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa una APP gratuïta per detectar on es produeixen les agressions i assetjaments sexistes

15/02/2019

Aquesta eina disposarà de geolocalització

Les dades recopilades permetran fer actuacions a l’espai públic per tal de millorar la seguretat o la percepció de la mateixa

L’aplicació millorarà la prevenció i actuació de les polítiques contra la violència de gènere a la ciutat

Des d’avui es pot descarregar gratuïtament l’aplicació de mòbil BCN Antimasclista, amb la qual tota la ciutadania (dones, trans i homes) podran indicar –de forma anònima- on i com s’han sentit agredides i/o assetjades. Gràcies a la immediatesa de l’APP es podrà obtenir informació real i no especulativa de les ubicacions, els temps, les condicions i altres aspectes demogràfics de les agressions. A més, i gràcies a les dades recopilades, es podrà dibuixar un mapa dels diferents tipus d’assetjament, es tindran geolocalitzacions, i l’Ajuntament de Barcelona podrà saber les possibles conseqüències emocionals per a les persones afectades.

Els principals objectius amb els que la Regidoria de Feminismes i LGTBI impulsa aquesta APP són per conèixer l’existència d’agressions i/o assetjament sexuals i sexistes a l’espai públic de Barcelona. Saber on tenen lloc, a quines franges horàries, edats de les persones agredides, entre d’altres. Una informació que permetrà millorar-ne la prevenció i l’atenció; apoderar les dones; sensibilitzar la ciutadania; visibilitzar aquestes violències masclistes i planificar canvis a l’espai públic i en les polítiques públiques per lluitar contra aquesta expressió de violència masclista.

 

Preguntes concretes, noves dades a analitzar

Durant aquest mandat la Regidoria de Feminismes i LGTBI, a través de l’àrea de Transversalitat, ha treballat per disposar de dades segregades per sexe, per tal de poder analitzar millor les necessitats i realitats de les dones de la ciutat i, així, generar polítiques públiques més ajustades.

Fins a dia d’avui, l’Ajuntament de Barcelona ha disposat, bàsicament, d’enquestes que informen sobre els assetjaments a l’espai públic de manera general. L’enquesta més complerta que informa sobre les agressions que les dones pateixen a l’espai públic es realitza cada quatre anys, com a mínim, un interval molt ampli que no permet fer actuacions més intensives i focalitzades en períodes de temps més curts i, a més a més, tampoc aporta informació geolocalitzada on es pugui saber els espais concrets on succeeixen aquests fets.

A través d’aquesta APP, doncs, es podrà anar actualitzant la informació existent. Per això, l’aplicació compta amb un qüestionari molt senzill de 7 preguntes a contestar. Aquestes són:

I les usuàries el podran consultar i omplir en català, castellà o anglès.

A més, l’aplicació compta amb l’opció de trucar de forma directe al 112 en els casos que la usuària ho consideri necessari. Però cal destacar, que l’app no està pensada per intervenir amb urgència de forma immediata, sinó que es tracta d’una eina que permetrà interaccionar a la ciutadania amb l’Ajuntament de Barcelona per donar a conèixer què passa a la ciutat en relació a  l’assetjament i les agressions sexistes i sexuals a l’espai públic. I, entre totes, poder treballar millors intervencions, major prevenció, més apoderament de les dones i una major sensibilització.

Les darreres dades conegudes a la ciutat de Barcelona sobre violència masclista en l’àmbit social, és a dir, fora de la llar indiquen que durant l’any 2016 un 13,9% de les dones residents a Barcelona ha patit assetjament o agressions sexuals a l’àmbit social o familiar . Si s’exclouen els comentaris, gestos sexuals i exhibicionisme, la xifra es situa en un 6,8% de les dones.

En relació a la violència patida, es pot distingir, d’una banda, les agressions sexuals, que són un tipus de violència greu i, d’altra banda, l’assetjament sexual i el ciberassetjament. Pel què fa a les agressions, del total de dones victimitzades a l’àmbit social i familiar, un 22,4% va patir tocaments sexuals sense violència, un 1,4% tocaments sexuals amb violència, un 0,5% intents de violació, i un 0,4%, violacions. Pel que fa als assetjaments, del total de dones victimitzades, un 76,9% va patir comentaris, gestos sexuals o exhibicionisme i un 31,4%, ciberassetjament (assetjament o missatges no volguts de caire sexual a través de xarxes socials, correu electrònic, mòbil o paper).

Els assetjaments o agressions més greus per les dones l’any 2016 van tenir lloc sobretot a l’esfera pública: al transport públic (un 21,6%), a un lloc d’oci (un 19,5%) o a un espai públic (17,5%). És remarcable que un 13% de les agressions van passar a través de les xarxes socials i un altre 13% a casa de les dones. En aquest sentit, la Regidoria de Feminismes i LGTBI va presentar fa uns dies, juntament amb Transport metropolitans de Barcelona, la campanya de comunicació ‘Viatja amb Karma. Volem viatjar tranquil·les!’.Compartiu aquest contingut