Aprovats els canvis de nom de l’avinguda del Príncep d’Astúries i del carrer del Secretari Coloma : Servei de Premsa

Aprovats els canvis de nom de l’avinguda del Príncep d’Astúries i del carrer del Secretari Coloma

17/02/2019Temps estimat de lectura: 4 minutsEls districtes de Gràcia i Sarrià Sant Gervasi faran efectiu el canvi de nom de l’avinguda del Príncep d’Astúries per avinguda de la Riera de Cassoles en una festa conjunta el proper 24 de març

També a Gràcia, el proper 17 de març es farà oficial el canvi de denominació del carrer del Secretari Coloma per carrer de Pau Alsina

Els dos canvis no han rebut cap al·legació en contra durant el període d’al·legacions i són fruit d’iniciatives ciutadanes que han comptat amb un ampli suport en el consell plenari dels districtes

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el canvi de denominació de l’avinguda del Príncep d’Astúries per avinguda de la Riera de Cassoles, al vial situat entre la Via Augusta i la plaça de Lesseps que limita els districtes de Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi. També s’ha completat l’expedient administratiu perquè el carrer del Secretari Coloma, vial situat entre la Travessera de Gràcia, la Travessera de Dalt i la Ronda del Guinardó, a Gràcia, torni a denominar-se carrer de Pau Alsina.

Tots dos canvis de denominació han estat promoguts per entitats i plataformes veïnals, i van ser aprovats pels respectius districtes, Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi en un cas, i Gràcia en el segon. A més van ser informats favorablement per la Ponència del Nomenclàtor, l’òrgan encarregat de la denominació dels carrers de Barcelona. En tots dos casos, no hi hagut cap al·legació al canvi de nom durant el període d’al·legacions. L’expedient s’ha completat amb la signatura del decret que farà oficial el canvi de denominació.

Segons el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, “Barcelona fa un pas més per eliminar la petjada franquista i per desborbonitzar el nomenclàtor de la ciutat. I alhora, recupera denominacions populars com “Riera de Cassoles” i augmenta la presència als noms de carrers de tradicions com l’obrera, a través de la figura de Pau Alsina”. “Celebrem a més que aquest pas endavant és fruit de la mobilització ciutadana: ha estat el veïnat organitzat i mobilitzat qui ha proposat i impulsat aquests canvis”, ha dit Pisarello.

Districtes i entitats treballen ara en l’organització de les festes populars que serviran per inaugurar els nous carrers, destapar les noves plaques i fer efectiu el canvi de denominació. En el cas del carrer del Secretari Coloma per carrer de Pau Alsina, la celebració tindrà lloc el proper 17 de març, i el següent cap de setmana, el dia 24 de març, tindrà lloc la inauguració de la nova avinguda de la Riera de Cassoles que substituirà el nom de l’antiga avinguda del Príncep d’Astúries.

 

Dues propostes de consens fruit de la iniciativa ciutadana

La proposta de canvi de nom de l’avinguda Príncep d’Astúries per Riera de Cassoles ha estat una iniciativa que ha liderat la Plataforma Riera de Cassoles, que es va constituir per fer sentir la seva veu després que el setembre de 2015 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar promoure el canvi de nom d’una dotzena de places i carrers de la ciutat dedicats a personalitats de l’aristocràcia borbònica. A principis de 2016 un grup de veïns i veïnes es van agrupar per fer pública la seva opinió entorn al nom que trobaven més escaient per l’«avinguda del Príncep d’Astúries» i van coincidir que s’hauria de substituir pel de «Riera de Cassoles». A l’antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles, dues importants rieres creuaven el terme: la riera de Sant Gervasi (actual carrer Balmes i part de Via Augusta) i la riera de Cassoles (frontera natural amb l’antic municipi de Gràcia, coincident amb el traçat actual del vial).

De la mateixa manera, la riera de Vallcarca és un dels torrents més importants de la ciutat, i l’any 2006 va poder recuperar aquesta denominació després de derogar-se el nom d’avinguda de l’Hospital Militar. La Plataforma considerava que aquest canvi per Riera de Cassoles podria ser de gran acollida i consens perquè no determinava cap posicionament polític, cultural o religiós i podia mantenir-se lliure de controvèrsies perquè no ret homenatge a cap personalitat de rellevància pública. A més a més, consideraven que podia ser un impuls en la recuperació de la identitat de barri, assignatura pendent en comparació a Sarrià o Gràcia.

En el cas de Secretari Coloma, la proposta que ha acabat prosperant ha estat la de recuperar el nom de Pau Alsina, atès que havia estat el nom original d’aquest carrer fins que el règim franquista el va substituir pel de Secretari Coloma. Per tal de dur a terme el que era un acord del consell de Districte, es va fer una consulta ciutadana políticament vinculant. La consulta veïnal va tenir lloc entre els dies 15 de novembre i 15 de desembre de 2017. Amb un cens de 2.201 persones amb domicili al carrer Secretari Coloma, la consulta va comptar amb 1.031 vots vàlids, 654 dels quals van ser a favor del canvi de denominació per Pau Alsina.

Pau Alsina, Barcelona 1830-1897 fou un dirigent obrer, polític republicà i teixidor de vels. Assistí al Congrés Obrer de Barcelona de 1865. Fou diputat al Congrés dels Diputats (del 1869 al 1871), el primer pertanyent a la classe treballadora, i posteriorment, senador per la circumscripció de Barcelona. Els darrers anys de la seva vida fou conserge d’un museu barceloní. Va donar nom al carrer que va de Travessera de Gràcia fins a Travessera de Dalt.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Gràcia/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina