Els recintes firals de Gran Via i Montjuïc viuran un gran procés d’ampliació i remodelació : Servei de Premsa

Els recintes firals de Gran Via i Montjuïc viuran un gran procés d’ampliació i remodelació

19/02/2019Temps estimat de lectura: 5 minuts

Els recintes de Gran Via i Montjuïc de Fira de Barcelona viuran els propers anys un important procés d’ampliació i renovació amb l’objectiu d’afermar el lideratge de la institució en fires i congressos, augmentar el seu nivell de competitivitat a escala internacional i contribuir a l’activitat econòmica i empresarial del territori. Aquest gran projecte d’infraestructures firals, valorat en 380 milions d’euros, compta amb el suport de les institucions catalanes canalitzat mitjançant un protocol que han signat avui.

Els recintes firals tenen actualment un nivell d’ocupació molt elevat i, segons les projeccions realitzades, podrien arribar a la saturació a mig termini. Això es produeix en un context internacional de molta competència entre ciutats per atraure grans esdeveniments i que realitzen importants inversions per augmentar la capacitat, la funcionalitat i l’eficiència de les seves instal·lacions.

 

 

En aquest sentit, el pla, que preveu la remodelació del recinte de Montjuïc, construït amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, i l’ampliació del de Gran Via, edificat en diverses fases entre 1995 i 2011, obeeix a la decisió estratègica de Fira de Barcelona de continuar essent un referent en la captació de grans esdeveniments internacionals, de respondre al creixement dels salons organitzats per la institució i d’afermar-se com un dels motors econòmics i socials més importants del territori.

 

Més superfície d’exposició a Gran Via

Pel que fa al recinte de Gran Via, dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito i que actualment compta amb 240.000 m2 de superfície bruta expositiva, s’ampliarà amb l’objectiu de donar possibilitats de creixement als salons propis i externs, poder competir amb els equipaments firals més importants a nivell mundial, atraure grans esdeveniments i poder simultaniejar diversos certàmens.

El seu creixement es durà a terme en uns terrenys de 40.000 m2 de superfície situats a l’illa compresa entre l’avinguda de Joan Carles I i els carrers de les Ciències, Salvador Espriu i José Agustín Goytisolo, de L’Hospitalet de Llobregat, on actualment hi ha dues edificacions i terrenys no ocupats.

En aquest espai es construirà un edifici de dues plantes amb 60.000 m2, a més d’una edificació per a oficines i serveis, destinats a usos firals, que enllaçarà amb el pavelló 1 i el hall Europa del recinte mitjançant un pas elevat, donant continuïtat a la passarel·la que connecta tots els pavellons.

Amb aquesta actuació, la superfície expositiva bruta del recinte de Gran Via creixerà fins als 300.000 m2, situant-se entre les instal·lacions més importants de tot el món per espai, a més de destacar per la seva funcionalitat, tecnologia, qualitat, innovació i sostenibilitat. Està previst que l’ampliació finalitzi l’any 2024.

 

Projecte “Univers Montjuïc”

En el cas del recinte de Montjuïc, el projecte denominat “Univers Montjuïc”, en fase d’estudi, contempla la remodelació de l’espai actual per tal d’adequar-lo a les exigències firals pròpies del segle XXI, amb unes instal·lacions funcionals, flexibles, sostenibles i eficients, mantenint a la vegada l’essència del recinte històric, íntimament lligat a l’imaginari popular barceloní. Se’l dotarà d’un alt nivell de qualitat urbanística i constructiva com correspon a un dels àmbits més emblemàtics de Barcelona.

Es tracta d’un projecte estratègic, que s’està definint des de fa un temps en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, que persegueix generar noves oportunitats de desenvolupament per a la ciutat i la pròpia Fira, dinamitzar l’activitat econòmica, apostar per la innovació i la emprenedoria i recuperar espais per diversos usos ciutadans, potenciant el caràcter urbà del recinte i la seva interrelació amb el teixit empresarial i l’entorn.

En aquest sentit, el recinte, una vegada remodelat, albergarà espais firals dotats de solucions modulables per adaptar-se a les necessitats dels diversos esdeveniments i en els que també hi haurà zones per a l’emprenedoria, el coworking o el showroom per a empreses. Així mateix, es preveu que el palau Alfons XIII aculli activitat congressual, amb un auditori, mentre que el de Victòria Eugènia la ciutat el destini a usos culturals.

Aquestes actuacions urbanístiques, impulsades per l’Ajuntament, implicaran la reurbanització de l’avinguda Reina Maria Cristina que es convertirà en un gran espai sense trànsit a mode d’esplanada. Així mateix, s’obrirà un carrer com a continuïtat del carrer de la Guàrdia Urbana per canalitzar el trànsit rodat de la zona fins a l’avinguda del Paral·lel, entre l’actual Palau 2 i la resta de palaus, oferint així mateix la possibilitat de destinar nous espais per a l’ús de la ciutat, ja sigui en l’àmbit dels equipaments o residencial.

El projecte està previst que finalitzi el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de 1929, de tanta transcendència sobre la trajectòria firal de Barcelona.

 

Signatura del protocol

Aquest Pla Estratègic d’espais firals, que respon a un encàrrec realitzat recentment pel Consell General de Fira de Barcelona, s’ha començat a canalitzar mitjançant un protocol que ha estat signat avui pels representants de les diverses institucions: el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president de Fira 2000, Albert Castellanos.

El document, que estableix els compromisos a assumir per cadascuna de les parts signants, recull que la Generalitat, juntament amb la resta d’administracions i institucions implicades, analitzarà i proposarà els instruments de finançament més adequats per poder emprendre les noves i importants inversions a realitzar que, en el seu conjunt, s’han estimat en 380 milions d’euros.

El protocol també determina que la societat patrimonial Fira 2000 prepararà un projecte que prevegi el desenvolupament financer i patrimonial de les noves inversions a efectuar en els dos recintes firals, seguint el model que es va aplicar l’any 2006 per finançar la construcció del recinte de Gran Via, mitjançant les aportacions de les diferents institucions. Segons les estimacions inicials, per finançar les noves inversions, les institucions no hauran d’incrementar la quantitat anual que actualment aporten a Fira 2000, sinó que es perllongaria l’actual més enllà del temps previst inicialment.

En aquest sentit, en el termini de sis mesos des de la signatura del protocol, les parts s’obliguen a subscriure un nou pacte d’accionistes de Fira 2000 d’acord amb el projecte financer que s’hagi convingut i que renovi i ampliï l’existent actualment relatiu al finançament del recinte de Gran Via. Respecte al finançament, el protocol apunta a la possibilitat de rebre finançament de la Unió Europea.

L’Ajuntament de Barcelona, d’una banda, impulsarà el planejament urbanístic i la fórmula patrimonial adequada per la renovació del recinte de Montjuïc d’acord amb l’esmentat projecte “Univers Montjuïc”. I per l’altra, l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat impulsarà el planejament urbanístic per generar l’espai, dins del terme municipal de la ciutat, que permeti l’ampliació del recinte de Gran Via.

Aquestes actuacions se sumen a la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de concedir a Fira, per un període de 25 anys, a partir de novembre de 2021, la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), una mesura que permetrà a la institució liderar una estratègia integral en matèria de fires i congressos en gestionar els tres recintes existents a la ciutat.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Fira de Barcelona/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina