Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

22/02/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del Grup Municipal del PP per instar l’alcaldessa a garantir la normalitat ciutadana, el màxim respecte institucional i el bon funcionament dels serveis públics i de la mobilitat a la ciutat. L’alcaldessa ha rebutjat “qualsevol tipus de violència” i ha defensat el pacifisme. S’ha queixat que el grup popular només parli de violència quan hi ha determinats tipus de protestes “que no són del seu gust ideològic”. En aquest sentit ha recordat que aquest grup municipal no va condemnar la violència de la policia l’1 d’octubre de 2017, “els fets violents més greus contra centenars de veïns i veïnes de la nostra ciutat que de forma pacífica i legítima volien dur a terme una votació”.

Pregunta del Grup Municipal Demòcrata sobre quin és el capteniment del govern municipal per tal de garantir la neutralitat institucional durant la celebració e tots aquests processos electorals. L’alcaldessa ha assegurat que el govern municipal té “tot l’interès i compromís” per complir la normativa de regulació electoral en relació amb la informació municipal. Ha explicat que s’ha demanat el preceptiu informe a serveis jurídics per a conèixer la delimitació d’aquesta amb la voluntat de complir-la estrictament. Ha advertit, però, que si la pregunta es refereix a recursos per a publicitat en mitjans de comunicació, en aquest mandat aquesta quantitat s’ha reduït fins als 40 milions enfront dels 53 del mandat anterior. Ha subratllat, a més, que en l’últim any de l’anterior mandat, el Govern municipal va fer créixer la despesa publicitària fins a 16 milions.

Pregunta del Grup Municipal de Ciutadans sobre si té previst el govern municipal presentar un projecte de pressupostos per a l’any 2019. L’alcaldessa ha assegurat que l’ajuntament pot aprovar un nou pressupost o una modificació pressupostària en qualsevol moment, i ha subratllat que ara treballa amb un pressupost prorrogat només un 5% inferior al del 2018. “Tot i així les dades apunten que el tancament del 2018 mostrarà el pressupost més expansiu d’aquest mandat, superior al del 2017”, ha recordat, “amb una despesa total del 7,2% més que en el mandat d’Hereu i un 9,7% que el mandat de Xavier Trias”. En quant a despesa social, ha advertit que aquest mandat es tancarà amb un increment del 105% més que en el mandat d’Hereu i en un 41% més que el mandat de Xavier Trias.

Pregunta del Grup Municipal d’ERC sobre quines accions ha fet el govern i com resoldrà la situació per garantir que els inquilins actuals dels habitatges del carrer Mont-ral 37 i 39-41 i del carrer Doctor Letamendi 103 puguin romandre dignament a les seves llars. L’alcaldessa ha explicat que els serveis municipals estan seguint de prop aquests dos casos, i que des d’octubre passat, estan parlant amb les famílies afectades. Concretament, es va visitar els edificis i s’han iniciat accions i demanat els informes tècnics sobre l’estat de conservació de les tres finques. També va derivar les famílies afectades a l’Oficina de l’Habitatge, per tal d’assessorar-les i acompanyar-les en l’exercici dels seus drets. Ha explicat que les famílies que viuen en aquestes finques son llogateres, unes poques amb lloguers indefinits i la resta amb lloguers subjectes a la LAU, “una situació que genera un problema d’especulació dels lloguers”, ha advertit Ada Colau, “que espero que es pugui canviar amb suport de PSC”. Ha assegurat que els serveis municipals seguiran atents al cas per poder detectar qualsevol pràctica d’assetjament immobiliari. Ha recordat que malgrat les limitacions legals, l’ajuntament ha impulsat “un programa d’adquisicions d’habitatge sense precedents, i ha comprat al llarg de tot el mandat 661 habitatges amb una amb un enorme esforç econòmic: en total hi ha destinat 64,12 milions d’euros”, ha conclòs.

 

Altres declaracions institucionals aprovades

Reivindicar la vigència dels valors que van inspirar la Declaració Universal dels Drets Humans el seu desenvolupament posterior. L’Ajuntament de Barcelona reivindica la vigència dles valors que van inspirar la Declaració Universal dels Drets Humans i el seu desenvolupament posterior, quan s’han complert els 70 anys de la seva aprovació. La declaració es proposa renovar el compromís de Barcelona amb l’acollida de persones immigrades i refugiades, el feminisme, la solidaritat internacional, la defensa de la sostenibilitat ambiental i la justícia social. Demana instar el govern espanyol i el conjunt d’estats de les Nacions Unides a impulsar els compromisos de l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic, i alhora, es compromet a treballar des del municipalisme per implementar mesures concretes per a fer-ho possible.

Adhesió del Plenari del Consell Municipal a la campanya Judici al a Democràcia d’Òmnium Cultural. L’Ajuntament de Barcelona decideix adherir-se a la campanya Judici a la Democràcia que ha creat Òmnium Cultural en defensa dels drets civils amenaçats per l’arbitrarietat de l’Estat Espanyol i defensa que el dret a l’autodeterminació no és delicte, sinó el d’una àmplia majoria de catalans que han expressat de forma reiterada que vol exercir en llibertat.

Commemoració del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. L’Ajuntament de Barcelona manifesta el seu compromís per continuar treballant pels drets de les dones, en col•laboració amb les entitats de dones de la ciutat i rebutjant qualsevol tipus de discriminació i violència. El consistori es compromet a continuar treballant amb les empreses del municipi per l’elaboració de plans d’igualtat que facin possible la reducció de la bretxa salarial, la promoció de les dones als càrrecs de decisió, la formació del personal en matèria d’igualtat i l’adopció de mesures que permetin la conciliació del a vida personal, familiar i laboral.





Paraules clau

Sessió de control a l’alcaldessa/