L’Ajuntament de Barcelona estudiarà introduir el mètode hearing en la incorporació de determinats alts càrrecs : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona estudiarà introduir el mètode hearing en la incorporació de determinats alts càrrecs

26/02/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Comitè d’Ètica i el Consell Assessor per la Transparència es plantegen analitzar aquest procediment en l’elecció dels alts càrrecs municipals de responsabilitat política.

El primer Comitè d’Ètica i el Consell Assessor per la Transparència de l’Ajuntament de Barcelona es van reunir ahir a la tarda per analitzar les tasques realitzades des de la seva creació i plantejar els reptes de futur. Entre aquestes qüestions hi ha introduir el mètode hearing en la incorporació de comissionats i determinats alts càrrecs municipals de responsabilitat política.

El mètode hearing és una pràctica de transparència, molt extesa en països anglosaxons, que permet validar la idoneïtat dels càrrecs d’organismes amb aquesta metodologia, mitjançant la qual els membres del Consell Assessor per la Transparència assumeixen les tasques de jurat del hearing.

En la mateixa sessió, el tinent alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha posat en valor el coneixement mutu dels “dos principals dispositius externs de transparència” i ha explicat que “és un orgull per a la ciutat de Barcelona comptar amb la seva expertesa”.

El reglament intern del Comitè d’Ètica de l’Ajuntament de Barcelona ha estat publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), útlim tràmit per al ple rendiment del comitè. Per tant, a partir el comitè està total i efectivament configurat i amb posició d’actuar amb plenitud i transparència. Per part del Comitè d’Ètica, el secretari Robert Rubio ha explicat el balanç del primer mig any de funcionament, amb l’anàlisi i investigació dels primers casos.

 

Les noves incorporacions al Consell Assessor per la Transparència

El Consell Assessor per la Transparència va ser presentat al novembre de 2015 i està format per tècnics municipals, membres d’entitats ciutadanes i professionals que treballen per la transparència i la lluita contra la corrupció. L’organisme, que s’encarrega del compliment dels criteris de transparència de l’Ajuntament de Barcelona, ha incorporat tres nous membres. Es tracta de Laia Bonet, Karma Peiró i Arcadi Oliveres.

De la seva banda, el Comitè d’Ètica de l’Ajuntament és l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment del Codi de Conducta, que recull els valors i principis ètics i de bon govern i que vincula regidors i regidores, directius i personal eventual del consistori. Aquest organisme està format per set experts i expertes, cinc vocals i dos suplents, que han estats proposats pels grups municipals i escollits pel Plenari.





Paraules clau

Bústia Ètica/ transparència/