L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el primer Punt d’Atenció a l’Activitat Econòmica de Ciutat Vella : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el primer Punt d’Atenció a l’Activitat Econòmica de Ciutat Vella

03/03/2019

Aquest servei impulsarà noves iniciatives d’emprenedoria, assessorarà comerços i altres empreses, així com projectes d’economia social i solidària

L’Ajuntament de Barcelona està impulsant durant aquest mandat el Pla de Desenvolupament econòmic del districte de Ciutat Vella, el full de ruta per a la dinamització i transformació socioeconòmica del territori

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha posat en marxa el primer Punt d’Atenció a l’Activitat Econòmica (PAAE) del districte de Ciutat Vella. Aquest servei impulsarà noves iniciatives d’emprenedoria, assessorarà comerços i altres empreses i també projectes d’economia social i solidària. Està situat a l’edifici del Convent de Sant Agustí, al barri del Casc Antic, juntament amb altres serveis de Barcelona Activa. L’entrada és a la plaça de Pons i Clerch, 2.

El PAAE recull la demanda històrica d’una finestra de primera atenció sobre temes relacionats amb l’empresa, l’emprenedoria i els projectes econòmics que s’impulsen o es volen impulsar al territori.

L’objectiu és afavorir el naixement de projectes d’emprenedoria, així com consolidar i fer créixer empreses existents, resoldre necessitats específiques de tot tipus i afavorir el retorn social al territori, ja sigui en forma de contractacions laborals, col•laboració amb el teixit comunitari o atenció a necessitats del veïnat.

Així, el PAAE pot atendre primers dubtes sobre normativa i llicències necessàries per obrir un negoci (amb probable derivació al servei específic de tramitació de llicències), resoldre necessitats de cerca de candidats per a vacants (en coordinació amb serveis específics municipals i del teixit associatiu), assessorar comerços que volen traspassar el negoci i aportar recursos relatius a la cerca de finançament, l’elaboració del pla d’empresa o la consolidació empresarial. Esdevindrà també una finestra per resoldre dubtes sobre tot tipus de recursos municipals, com ara les convocatòries de subvencions i diferents programes socioeconòmics, així com per informar sobre la realitat socioeconòmica dels quatre barris del districte.

L’horari d’atenció al públic serà dilluns de 9.00h a 14.30h, dimecres de 15.00h a 18.00h i divendres de 11.00h a 15.00h, si bé el servei compta amb hores de dinamització amb el teixit econòmic i visites fora d’aquest horari.

 

El Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella, una eina essencial

En matèria de desenvolupament econòmic, l’eina més important que s’ha impulsat aquest mandat en aquest territori ha estat el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella que reuneix un total de 57 accions que responen a quinze línies estratègiques. Aquest document és el full de ruta per a la dinamització socioeconòmica del districte.

Aquesta iniciativa respon a la nova política de desenvolupament econòmic de proximitat que impulsa l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local de la ciutat que ha desplegat personal i recursos als barris per impulsar aquesta transformació des del territori.

El Pla recull propostes del veïnat, del teixit comunitari, social i empresarial dels barris per impulsar i dinamitzar l’activitat econòmica del districte i orientada a solucionar les necessitats dels veïns, amb perspectiva de distribució de riquesa, de gènere i intercultural i de sostenibilitat ambiental. I ho fa posant en comú els recursos existents i mitjançant la concertació de polítiques i projectes entre l’administració pública, el teixit comunitari, el sector social i el privat. Tot potenciant l’emprenedoria, petites i mitjanes empreses i cooperatives.

El tipus d’economia que a partir del Pla es vol fomentar a Ciutat Vella és la relativa al treball de cures i serveis a les persones, intervencions comunitàries, comerç local de proximitat, consum responsable, projectes culturals, petita producció urbana, economia circular i coneixement i innovació. Les dinàmiques que el Pla vol contribuir a revertir són el monocultiu econòmic al voltant del turisme, la restauració i l’oci nocturn, fer front a la gentrificació que està patint el territori, combatre la precarització i vulneració de drets laborals i fer front a l’elevat índex d’atur, especialment juvenil, i al creixement de les desigualtats.

 

Actuacions més destacades del Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella

Entre les actuacions més destacables d’aquest full de ruta destaca el Punt de Defensa dels Drets Laborals, el Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella, la convocatòria de subvencions “Impulsem el que Fas” i el programa Baixos de Protecció Oficial.

Punt de Defensa de Drets Laborals: es tracta d’un servei innovador, posat en marxa al 2017, i consistent en oferir assessorament legal en matèria de drets laborals de manera gratuïta, oberta al públic (a la plaça Salvador Seguí), sense distinció de procedència o situació jurídica o laboral. Durant 2018 s’han atès 510 persones. La majoria de les problemàtiques tenen a veure amb infracotització (hores treballades però no cotitzades) així com amb el frau de llei que suposen contractes temporals d’obra i servei que haurien de ser fixos. També s’hi realitzen tallers i formacions per a particulars i personal de serveis públics i entitats socials. Atès el bon funcionament del servei, durant el 2018 es va replicar a Nou Barris i Sants-Montjuïc.

Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella: projecte innovador en clau público-comunitària que posa en comú recursos materials existents a Ciutat Vella per incentivar els usos mancomunats i gratuïts, així com la tramitació de donacions. Ubicat al Raval, custodia més de 32 tipologies de material cedit per entitats i l’Ajuntament, entre el que es troben taules, carpes, cadires, projectors, taula de so, material esportiu, etc. Des de la seva creació a finals de 2017, ha gestionat 150 usos gratuïts per part d’entitats socials i ha tramitat 68 donacions de material que no es podien custodiar al Banc, com ara plantes o tòners d’impressora. A la vegada, ha desenvolupat una línia de serveis de transport i muntatge per tal de poder ocupar joves de Ciutat Vella i oferir un proveïdor de proximitat per a la gran quantitat d’esdeveniments de via pública que tenen lloc a aquest districte.

Convocatòria Impulsem el que Fas: és una ínia de subvencions per a projectes arrelats al territori que fomentin l’ocupació, l’emprenedoria i l’empresa, la creació de nova activitat econòmica, el turisme responsable, les economies comunitàries i la innovació social i digital. Entre 2017 i 2018 s’han finançat 41 projectes de Ciutat Vella amb un total de més d’1 milió d’euros (al 2017 es van finançar 25 projectes al districte amb un pressupost total de 749.828 euros i al 2018 han estat 16 projectes per valor de 377.000 euros). D’entre els projectes que han estat possibles gràcies a aquestes subvencions hi ha la Guingueta Proa a la Mar, impulsada pel Pla comunitari de la Barceloneta. Es tracta d’una guingueta amb servei de bar ubicada a la plaça de Charles Darwin a la Barceloneta oberta arran de la col•laboració del Districte de Ciutat Vella i la subvenció Impulsem el que fas de Barcelona Activa per tal que veïns i veïnes de la Barceloneta accedeixin a ocupació de qualitat i es formin en l’àmbit de la restauració i l’economia social i solidària. Altres projectes impulsats gràcies a aquesta subvenció són el curs de perruqueria destinat a joves menors estrangers no acompanyats, promogut per la Fundació Bayt al-Thaqafa, ubicada al Casc Antic, que fomenta la inserció dels joves en la societat d’acollida a través de l’adquisició de competències transversal (idiomes, coneixement de l’entorn, mercat de treball…) i laborals (perruqueria), o el projecte “Aparadors: més que façanes” que treballa la formació en aparadorisme i la dinamització de locals buits al carrer Carretes i adjacents, al barri del Raval.

Baixos de Protecció Oficial: el Districte de Ciutat Vella ha creat una nova figura que és la dels Baixos de Protecció Oficial per a la dinamització de locals buits de propietat municipal i posar-los a disposició del comerç de proximitat i l’activitat econòmica sostenible i plural. L’objectiu és lluitar contra la gentrificació i el monocultiu econòmic. A principis de 2019 s’han adjudicat els primers 8 locals i actualment s’està treballant en la segona convocatòria.Compartiu aquest contingut