Servei de Premsa
28/01/2025
Escollits els tres finalistes del concurs internacional BCN-NYC Affordable Housing Challenge sobre solucions innovadores per fer l’habitatge més assequible
20/03/2019
Temps estimat de lectura: 5 minuts
L’objectiu del BCN-NYC Affordable Housing Challenge és trobar tecnologies i eines innovadores que disminueixin els terminis i els costos de la construcció i la rehabilitació en zones urbanes denses
Les propostes finalistes juguen en un cas amb la possibilitat de flexibilitzar els espais, en un altre amb l’aprofitament de zones urbanes infrautilitzades i en el tercer dels projectes amb la possibilitat de col·lectivitzar i compartir zones comunes
Han estat escollides entre un total de 54 propostes presentades procedents de 16 països
El concurs internacional BCN-NYC Affordable Housing Challenge, organitzat pel programa i.lab del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, la Regidoria d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Nova York, entra en la fase final. Avui, en el context de la celebració del Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (FHAR) han estat presentades les tres propostes finalistes, escollides entre el total de 54 projectes presentats per participants de 16 països d’arreu del món.
L’objectiu d’aquest repte és trobar solucions, eines i tecnologies innovadores que disminueixin els terminis i els costos de construcció i rehabilitació d’habitatges en zones urbanes denses, amb la finalitat de fer més assequible l’habitatge per a tothom. Un comitè multidisciplinari d’experts ha avaluat les propostes rebudes i han estat seleccionades les següents tres finalistes:
“Elastic Living”
Es tracta d’un sistema inventat i patentat per l’arquitecte austríac Angelo Roventa. La proposta es presenta en col·laboració amb ArqEstructura, Consultors de Barcelona de disseny i càlcul d’estructures. Es basa en la creació d’apartaments compactes que permeten ampliar o reduir les habitacions segons la necessitat. Els mòduls de mobles corredissos permeten que es creïn diferents habitacions per part dels residents al girar una palanca o en activar un interruptor. Els mòduls poden separar-se o compactar-se en diferents combinacions, i així habilitar espais funcionals alhora que se’n deshabiliten d’altres. L’espai vital es mou fins a on es necessita en cada moment.
CAH i ATRI
Aquesta proposta és una col·laboració entre el projecte del “sistema de construcció per habitatge assequible” de la Universitat Nacional de Colòmbia i el projecte “innovació per la il·lusió” de Straddle 3 Barcelona. Es tracta d’un plantejament de densificació de la ciutat aprofitant els buits que encara es poden trobar en el teixit urbà. Això inclou la rehabilitació d’edificis existents i noves construccions, sense afectar el terreny, mitjançant noves tècniques de construcció econòmica que siguin lleugeres, adaptables i ràpides d’instal·lar. La proposta constructiva també pot permetre edificar habitatge amb pocs suports a terra, suspès en l’aire, fins i tot per renovar sectors deteriorats o infrautilitzats a la ciutat, com per exemple autopistes, ports, o estacions de transport.
Col·lectiu Punt 6 SCCL
El Col·lectiu Punt 6, cooperativa de Barcelona de projectes d’habitatge col·lectiu ofereix una perspectiva feminista en la recerca de solucions d’habitatge assequible. La seva proposta busca construir una xarxa d’habitatges accessibles i assequibles utilitzant la vida quotidiana com a punt d’unió. Proposa desenvolupar una xarxa d’habitatges que impliqui persones que viuen en diferents models d’habitatge que compartiran serveis i instal·lacions comunes amb l’objectiu de col·lectivitzar el treball domèstic, assistencial i comunitari. Aquesta xarxa tindrà el potencial de reduir els costos de vida i de mantenir l’accessibilitat a l’habitatge assequible, protegint el dret de les persones a l’habitatge i el dret a la ciutat.
Context del repte
La manca d’habitatge adequat i assequible és un repte que té un impacte negatiu en la inclusió social, la igualtat, la salut i el benestar de les persones, i la sostenibilitat. Tant Barcelona com Nova York estan compromeses a afrontar aquest repte tal com s’indica a la “Declaració dels governs locals pel dret a l’habitatge i el dret a la ciutat”, que totes dues ciutats van liderar.
Amb l’augment dels costos del sòl i de la construcció, Barcelona i Nova York han de trobar maneres d’obtenir més de cada euro invertit en habitatges assequibles i oferir habitatges més ràpidament a les famílies que ho necessiten.
L’aplicació de mètodes de construcció innovadors, l’ús de materials alternatius i sostenibles, la implantació de nous sistemes de gestió de costos i planificació són formes potencials de fer habitatges assequibles. Barcelona està ja experimentant en aquesta línia mitjançant el programa APROP d’habitatge modular. A través del repte BCN-NYC Affordable Housing Challenge, aquestes ciutats volen aprofundir en l’ús de les noves tecnologies per reduir els terminis i els costos en la producció d’habitatge, tot promovent un sector net i sostenible.
Aquesta iniciativa s’emmarca també en el projecte europeu IUC http://www.iuc.eu/ mitjançant el qual els equips d’habitatge de Barcelona i NYC ja fa mesos que intercanvien experiències. La convocatòria BCN-NYC Affordable Housing Challenge permetrà, doncs, complementar aquests esforços i atraure el talent dels sectors creatius d’arreu del món.
D’entre aquestes tres propostes finalistes durant el mes de maig s’escollirà la solució guanyadora en el marc de la celebració de l’Smart Cities New York. A banda d’un premi de 20.000$ per posar-la en pràctica, l’equip guanyador tindrà l’oportunitat de reunir-se amb agents municipals rellevants d’habitatge i tecnologia, tant de Barcelona com de Nova York, i guanyarà visibilitat i reconeixement internacional.
Innovació urbana sostenible i social a través del programa i.lab
L’Ajuntament de Barcelona vol donar resposta a les demandes i necessitats de la ciutadania i als nous reptes de ciutat. És per això que el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’i.lab, el laboratori per accelerar la innovació urbana, sostenible i social a través de la col·laboració entre administracions, l’àmbit acadèmic, empresarial i la ciutadania.
El laboratori impulsa un ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, maximitza la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions. A més, l’i.lab promou l’intercanvi amb altres ciutats. L’i.lab forma part del Pla Barcelona Ciutat Digital i és una de les mesures recollides al Pla Barcelona Ciència.
Des d’aquest laboratori s’identifiquen i llencen reptes de ciutat mitjançant concursos oberts per trobar solucions innovadores i millorar els serveis públics. Són objectius d’aquesta iniciativa impulsar l’ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, i maximitzar la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions proposades.
Més informació:
http://www.barcelona.cat/i-lab
Related link
Paraules clauhabitatge/