Es constitueix la junta de valoració de reconeixement de persones represaliades pel tardofranquisme : Servei de Premsa

Es constitueix la junta de valoració de reconeixement de persones represaliades pel tardofranquisme

27/03/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

August Gil Matamala, Xavier Domènech, Anna Miñarro, Conxita Mir, Joan Pijuan Pintó i Rosana Alija són les persones nomenades com a membres de la junta de valoració

Es preveu que unes 300 persones, veïns i veïnes de la ciutat, puguin ser declarades persones represaliades pel franquisme entre els anys 1960 i 1978

La junta de valoració que analitzarà i valorarà les sol·licituds que els veïns i veïnes de Barcelona presentin per obtenir la declaració de persona represaliada pel tardofranquisme ja s’ha constituït. La ciutat per tant ja té en funcionament un comitè d’experts que atendrà les víctimes del franquisme entre els anys 1960 i el 1978.

 

 

 

La junta de valoració està composta per sis memebres. Dos de l’àmbit de la psicologia clínica i la salut, dos de l’ambit del dret i dues persones més historiadores.

Anna Miñarro és experta en defensa de drets humans, dona i repressió i en les conseqüències psíquiques de la guerra, la postguerra, la dictadura i la transició. En la seva pràctica terapeuta s’ha especialitzat en el tractament i la prevenció dels trastorns mentals que es deriven d’aquestes situacions.

Joan Pijuan i Pintó és psicòleg especialista en psicologia clínica i psicoterapeuta, especialitzat en el trauma psíquic sobre l’identitat i l’exili, la repressió, el silenci i les conseqüències psíquiques de la Guerra Civil i la transmissió intergeneracional dels efectes de la guerra, la postguerra, la dictadura i la transició.

Rosana Alija és professora de dret penal, criminologia i dret internacional públic i relacions internacionals i té una vasta producció sobre la impunitat, els drets humans, la justícia transicional i la persecució de crims contra la humanitat.

August Gil Matamala és advocat i té una llarga trajectòria en l’àmbit de la defensa i extensió dels drets humans. Defensor de militants de causes diverses en judicis entre 1960 i 1975, ara presideix l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates.

Conxita Mir és doctora en Filosofia i Lletres i especialista en l’estudi de la violència política i el control social durant el franquisme. Ha participat en diversos projectes per aprofundir el paper dels tribunals especials en la repressió franquista i els efectes de l’acció de la justícia ordinària sobre les dones.

Xavier Domènech és doctor en Història i ha participat en diferents projectes d’investigació universitària al voltant de les polítiques de reparació i memòria i els processos socials en la construcció de la memòria pública contemporània a Espanya.

 

Reconeixement a les persones represaliades

El reglament jurídic que regeix aquesta junta de valoració va ser aprovat al Plenari municipal del mes de febrer i després del nomenament dels membres de la junta pròximament s’iniciarà el tràmit efectiu que els veïns i les veïnes podran fer per ser reconegudes com a persones represaliades pel tardofranquisme. El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha remarcat en la sessió d’avui que “aquesta iniciativa té una doble finalitat. Per una banda reconèixer les persones que van viure en la seva pell la repressió franquista i de l’altra, promoure el coneixement sobre el passat de la ciutat”.

El reglament per reconèixer les víctimes del tardofranquisme fixa els criteris perquè les persones que van patir violacions dels drets a la vida i a la integritat física, moral o sexual durant la seva lluita per la defensa i la recuperació de les llibertats democràtiques entre homes i dones entre 1960 i 1978, puguin rebre aquesta reconeixement formal de persones represaliades. Es complirà amb tres objectius bàsics:

Els criteris per poder presentar la sol·licitud, segons el reglament, són ser persona física i haver patit repressió política, directa o indirectament, a la ciutat de Barcelona. Les sol·licituds es podran presentar presencialment en qualsevol registre municipal o telemàticament des del portal de tràmits, a través d’un formulari. La junta de valoració revisarà la documentació aportada, realitzarà les audiències personals amb les persones sol·licitants i resoldrà el reconeixent en un termini màxim de sis mesos des de l’entrada de la sol·licitud.

El reconeixement com a persona represaliada consistirà en una resolució administrativa que no comporta retribució ni compensació econòmica, però podrà servir de document probatori en un procediment judicial. Es preveu que inicialment unes 300 persones accedeixin a aquest tràmit.





Paraules clau

drets ciutadania/ drets humans/ franquisme/ impunitat/ memòria/