Barcelona instal·la un memorial permanent a les víctimes de trànsit : Servei de Premsa

Barcelona instal·la un memorial permanent a les víctimes de trànsit

15/04/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha fet el projecte de memorial d’acord amb la petició de les associacions principals de víctimes de trànsit, P(A)T i STOP Accidents

El memorial permanent s’ha instal·lat en una zona enjardinada al costat del passeig Marítim de la Nova Icària i l’espigó del Bogatell

L’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat un monument memorial a les víctimes dels sinistres de trànsit en una zona enjardinada al costat del passeig Marítim de la Nova Icària i l’espigó del Bogatell. Les principals associacions de víctimes d’accidents de trànsit, P(A)T i STOP Accidents, amb qui l’Ajuntament té un contacte regular, van demanar al juliol de 2017 un espai memorial en record de les víctimes de sinistres de trànsit.

 

 

 

Les àrees municipals implicades, el comissionat de Seguretat, la regidoria de Mobilitat i la direcció de Model Urbà, juntament amb la direcció de Comunicació, han proposat aquest espai, que pel seu caràcter memorial, també pot servir com a lloc de trobada dels actes que les associacions P(A)T i STOP Accidents celebren el Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accidents de Trànsit, que se celebra anualment el tercer diumenge de novembre. Barcelona es reafirma així també que és una ciutat compromesa amb l’objectiu víctimes zero en sinistres de trànsit.

El memorial és un banc d’acer d’11 metres de longitud que amb un seguit de lletres troquelades que formen una frase, que es podrà llegir amb la projecció de les ombres quan li toqui el sol, cap a una banda o l’altra en funció del moment del dia. La frase que s’ha triat és un fragment del poema Cançó de la mort callada de Salvador Espriu:

I sento com la muda
mort dels homes s’emporta
el meu do de paraules:
esdevé pur silenci
el meu dolor

El monument també inclourà una placa on es reproduirà la inscripció del fragment del poema junt amb la frase “A les víctimes de trànsit”. La inscripció s’ha triat per evidenciar que les víctimes d’un sinistre tant són aquells que hi moren, com totes les persones que en pateixen les conseqüències.

El projecte fou dissenyat l’any 2010 per l’arquitecta municipal Judit Masana, adscrita a la Direcció d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, que va morir l’any 2016.

 

El monument s’ha instal·lat en una zona enjardinada al costat del passeig Marítim de la Nova Icària i l’espigó del Bogatell i s’ha tingut en compte criteris de mobilitat, de facilitat d’accés i urbanisme.





Paraules clau

accidents/ mobilitat/