Fotografia, literatura i història per reivindicar la visibilitat lèsbica : Servei de Premsa

Fotografia, literatura i història per reivindicar la visibilitat lèsbica

17/04/2019

Fins al 31 de maig, el Centre LGTBI acull l’exposició Lesbianes i molt més, un projecte fotogràfic de Hanna Jarzabek sobre la quotidianitat de diverses parelles de dones poloneses

Dijous 25 d’abril, a les 19 h, Jarzabek conversarà amb l’artista i il·lustradora Nazareth Dos Santos per reflexionar sobre els objectius del projecte fotoperiodístic

Divendres 26 d’abril, des de les 17 h, el Grup LGTBI del Consell de la Joventut de Barcelona oferirà un berenar gratuït al Centre. Posteriorment, a les 19 h, tindrà lloc la presentació del llibre Patricia sigue aquí, de María Mínguez Arias

Dissabte 27 d’abril, d’11 a 13 h, la periodista Thais Morales ens convida a fer la ruta Lesbianes del Raval tot recorrent diversos carrers i places de Ciutat Vella. A la tarda (17.30 – 20 h, la FELGTB, el Casal Lambda i LGTB Terrassa organitzen una Trobada de Dones Escriptores

El Centre LGTBI de Barcelona ha programat diverses activitats culturals coincidint amb la celebració del Dia de la Visibilitat Lèsbica, que té lloc cada 26 d’abril amb l’objectiu de posar sobre la taula les reivindicacions i necessitats de les dones lesbianes.

El programa d’actes arrenca amb l’exposició Lesbianes i molt més, un projecte de la fotoperiodista Hanna Jarzabek que reflexiona sobre la doble discriminació que pateixen les dones lesbianes a la seva Polònia natal: la relacionada amb l’orientació sexual i la vinculada amb l’incompliment del rol familiar que la societat els hi atribueix. Com a resultat, les dones lesbianes són invisibles a l’espai públic.

Jarzabek visitarà el Centre LGTBI el dijous 25 d’abril, a les 19 h, quan serà entrevistada per l’artista i il·lustradora Nazareth Dos Santos. Durant la trobada, la fotoperiodista explicarà les històries que s’amaguen darrera de les 30 instantànies que recull l’exposició, un conjunt de vivències quotidianes de 12 parelles que van vèncer la por per mostrar davant la càmera la seva vida laboral, personal i activista. L’exposició es podrà visitar fins al 31 de maig en l’horari habitual del Centre LGTBI (dilluns de 16 a 21 h, de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 21 h).

Diverses entitats han volgut afegir-se a la celebració d’aquestes jornades reivindicatives. És el cas del Grup LGTBI del Consell de la Joventut de Barcelona, que oferirà un Berenar de bollos divendres 26 d’abril, a les 17 h. Tot seguit, a les 19 h, tindrà lloc la presentació del llibre Patricia sigue aquí, de María Mínguez Arias, finalista als  International Latino Book Awards, un dels majors reconeixements a la literatura llatina als Estats Units.

Dissabte 27 al matí, arribarà el moment de fer un exercici de memòria històrica. La periodista Thais Morales ens convida a recórrer els carrers i places de Ciutat Vella recuperant la trajectòria de diverses dones que han fet història a la nostra ciutat i han esdevingut importants referents lèsbics. La ruta Lesbianes del Raval començarà a les 11 h al Centre LGTBI (Comte Borrell, 22). L’activitat és gratuïta i té una durada aproximada d’una hora i mitja. Per participar-hi cal inscriure’s al correu info@centrelgtbibcn.org.

La jornada acabarà amb una Trobada de Dones Escriptores. Organitzada per la FELGTB, el Casal Lambda i LGTB Terrassa, l’acte vol servir per posar l’accent sobre la situació de les dones lesbianes en l’àmbit literari. La taula rodona, que tindrà lloc de 17.30 a 20 h a l’Auditori del Centre LGTBI serà precedida per la ponència La visibilitat lèsbica a la literatura, a càrrec d’Elina Norandi. Tot seguit, Verónica Lafont, de LGTB Terrassa, moderarà una taula rodona que comptarà amb la participació de Brigitte Vasallo, Txus García, Sònia Moll, Isabel Franc, Prado G. Velázquez, Mila Martínez, Clara Asunción García i María Mínguez Arias. La presidenta de la FELGTB, Uge Sangil, serà l’encarregada de cloure la jornada.

 

Resum
Fins al 31 de maig: Exposició Lesbianes i molt més
25 d’abril, 19 h: Conversa entre Hanna Jarzbek i Nazareth Dos Santos
26 d’abril, 17 h: Berenar de bollos
26 d’abril, 19 h: Presentació del llibre Patricia sigue aquí, de María Minguez Arias
27 d’abril, 11 h: Ruta Lesbianes del Raval. Inici al Centre LGTBI
27 d’abril, 17.30 h: Trobada de Dones EscriptoresCompartiu aquest contingut