Comencen les actuacions per a recuperar la plaça Sant Miquel per al veïnat, que estrenarà nous usos a principis de 2020 : Servei de Premsa

Comencen les actuacions per a recuperar la plaça Sant Miquel per al veïnat, que estrenarà nous usos a principis de 2020

21/04/2019

Aquesta intervenció afavorirà les dinàmiques veïnals i millorarà les condicions ambientals i d’ús de l’espai

Està previst que la nova plaça s’estreni al gener de 2020 donant resposta a una reivindicació veïnal històrica

L’actuació, emmarcada en el Pla de Barris del Gòtic Sud, es farà en diverses fases i abasta una superfície de 4.317 metres quadrats amb un pressupost de prop de 2 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà el proper dia 24 d’abril les actuacions per tal de recuperar la plaça Sant Miquel pel veïnat del barri Gòtic. La iniciativa s’emmarca en el Pla de Barris del Gòtic Sud, que vol lluitar contra les desigualtats als barris de la ciutat, i compta amb un pressupost de prop de 2 milions d’euros.

La nova plaça Sant Miquel compta amb una superfície de 4.317 metres quadrats i està previst que l’espai compti amb una nova imatge i uns nous usos a principis de l’any vinent, en base al projecte de l’arquitecte Pere Cabrera. L’objectiu de les actuacions previstes és el de veïnificar aquest àmbit mitjançant l’ampliació dels usos veïnals, la zona verda i l’espai jugable, i reorganitzar les circulacions i aparcaments de vehicles.

Aquest projecte permet repensar l’espai públic per afavorir dinàmiques veïnals en front de les vinculades als vehicles o serveis. A més, les actuacions també comportaran una millora de les condicions ambientals i d’ús de l’espai per tractar-lo des de la polivalència amb una millora qualificada de l’espai lliure. En definitiva, es busca que les persones i la seva vida quotidiana recuperin el protagonisme.

Després de les actuacions, l’espai esdevindrà un àmbit de trobada, d’ús públic, servidor i catalitzador de múltiples activitats. Un espai públic estructurador del teixit urbà de Ciutat Vella i on es proposa resoldre les problemàtiques que el caracteritzaven fa uns mesos. Aquest projecte recull les propostes realitzades per veïnat i entitats a diversos consells de barri i assimila la feina i reclamacions de col·lectius de l’entorn com Fem Plaça, les AMPAs o les entitats de joves i infants del barri.

La nova plaça posa a les famílies i els infants al centre de la mateixa amb un disseny de tot l’àmbit en clau de la mesura de govern “Ciutat jugable”, que aposta per espais amb diferents elements que permetin el seu ús intergeneracional i de manera lliure i creativa, mitjançant jocs i espais lúdics i innovadors. S’augmenta en més del doble la superfície d’espai jugable per a infants i joves i les zones d’estada per a famílies, gent gran i veïnat en general. Finalment, s’incrementa la vegetació i les zones de paviment tou o de terra, inclòs un sorral infantil, introduint un caràcter més tou i natural a la plaça dura que hi ha actualment.

 

 

Aquestes novetats seran possibles gràcies a la prova pilot realitzada des de l’estiu de 2018 on es va prohibir l’aparcament al centre de la plaça, tant de vehicles com de motos en tot l’àmbit; es van reubicar les places de càrrega i descàrrega que ara funcionen amb franja horària al carrer Gegants al davant de les terrasses i els aparcaments de vehicles de persones amb diversitat funcional se situaran al carrer Templers. El projecte arquitectònic consolida aquests canvis, manté les terrasses al lloc actual, tal i com recull l’ordenació singular aprovada per aquest àmbit, i renovarà el Bicing que es col·locarà al carrer Gegants.

S’adequa l’enllumenat als requeriments actuals d’eficiència energètica assolint un nivell d’il·luminació adequat; el sistema de recollida d’aigües; noves tecnologies; i el suport a la jardineria, així com la renovació del paviment. Finalment, es dota d’una senyalètica adequada tenint en compte l’entorn patrimonial que acompanya la plaça en tots els seus perímetres.

 

 

Les obres tindran una durada aproximada de nous mesos i s’executaran per fases, realitzant abans de l’estiu les actuacions dels carrers Templers i Gegants. Després de l’estiu es reformarà l’espai central de la plaça Sant Miquel i a finals d’any els carrers de l’Ensenyança, carrer plaça Sant Miquel i carrer de la Font de Sant Miquel.

El Pla de Barris estableix una nova manera de treballar entre l’administració i els barris, que es basa en la suma de la creativitat i l’eficàcia de l’acció veïnal amb la capacitat i els recursos de l’Ajuntament. En el cas d’aquest projecte, es van fer dos consells participatius al barri Gòtic sobre espai públic, on es van recollir impressions idees dels veïnat sobre com actuar sobre la plaça per veïnificar-la.Compartiu aquest contingut