El Plenari aprova les Medalles d’Honor de Barcelona 2019 : Servei de Premsa

El Plenari aprova les Medalles d’Honor de Barcelona 2019

03/05/2019Temps estimat de lectura: 8 minuts

El Ple ha aprovat les 25 medalles a veïns, veïnes i entitats de la ciutat que han destacat per la seva trajectòria en defensa dels valors cívics i en la construcció d’una ciutat diversa, compromesa i amable

Barcelona també fa un acte de justícia històrica i lliurarà a Pompeu Fabra la Medalla de la Ciutat que la guerra civil i l’exili forçat li va impedir recollir l’any 1938

En la sessió, a més, s’han aprovat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’Escola d’adults de la Verneda – Sant Martí i la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a Juli Pernas

La sessió plenària del Consell Municipal ha aprovat avui les Medalles d’Honor de Barcelona 2019. Amb aquest guardó, l’Ajuntament reconeix els veïns, les veïnes i les entitats de la ciutat que fomenten la consciència ciutadana, la convivència i les virtuts i els valors cívics amb la seva labor professional o associativa, ja sigui en l’àmbit de la participació, el voluntariat, l’associacionisme o l’esport i la cultura.

S’han aprovat les 25 medalles que s’atorguen cada any, 5 en l’àmbit ciutat i les altres 20 a proposta dels districtes. Les medalles reconeixen la tasca d’entitats i persones dedicades a l’acció comunitària i la participació ciutadana, a la defensa dels drets i la dignitat de les persones, a l’acció veïnal compromesa amb la millora dels barris de la ciutat, a la cultura, el lleure o l’esport.

Enguany destaquen tres propostes de medalles a títol pòstum. Per a Joaquim Calvo Jaques, que va ser president d’honor del Real Club de Polo de Barcelona, president del Cercles del Liceu o membre del Consell de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, per la seva rellevància ciutadana i implicació en el foment de l’esport i la cultura. Per a Joan Balañach Lloret, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sagrada Família, vicepresident segon de la FAVB i vicepresident del Consell de Turisme i Ciutat, per la seva tasca des de l’associacionisme veïnal com a referent en temes d’habitatge, espai públic i turisme. I per a Ramon Calabuch, Moncho, el rei del bolero de Gràcia que ja forma part de la memòria sonora de molts veïns i veïnes de la ciutat, en reconeixement de la seva carrera artística.

 

Medalles d’Honor de Barcelona 2019

Àmbit ciutat:

– Sílvia Munt i Quevedo, per la seva  destacada trajectòria com actriu de teatre, cinema i televisió i directora de cinema.

– Lola de la Fuente, per la seva tasca com a directora general de l’associació ESCLAT, dedicada a l’atenció i serveis a persones amb discapacitats psíquiques i a les seves famílies.

– Carme Trilla i Bellart, per la seva implicació i compromís amb el dret a l’habitatge.

– Joaquin Calvo Jaques (a títol pòstum), per la seva rellevància ciutadana i implicació en el foment de l’esport i la cultura.

– Joan Balañach Lloret (a títol pòstum), per la seva destacada tasca des de l’associacionisme veïnal com a referent en temes d’habitatge, espai públic i turisme.

Àmbit districte:

Ciutat Vella

– Alfons Solà, en reconeixement de la seva implicació com activista del món del comerç en els barris de Sant Pere i Santa Caterina.

– El mirador del Inmigrante, en el 20è aniversari de la fundació del diari destinat a la població paquistanesa de Barcelona i Catalunya, per la seva tasca integradora i social.

L’Eixample

– Centre Esplai Totikap, per la seva tasca imprescindible en l’educació en valors dels infants i joves en el temps de lleure, que desenvolupen des de fa 30 anys al barri de Sant Antoni.

– Gisela Boronat, per la seva trajectòria al moviment veïnal en defensa dels drets dels veïns i veïnes del barri de Fort Pienc, fomentant la creació d’entitats per a donar caràcter i personalitat al barri.

Sants-Montjuïc

– Carles Vallejo Calderón, per la seva destacada trajectòria com a activista sindical en defensa de les llibertats civils i polítiques.

– Castellers de Poble- sec, en el seu 20è aniversari, en reconeixement de la seva trajectòria com a entitat social i cultural del barri del Poble-sec.

Les Corts

– Eix Comercial Sants- Les Corts , per la seva tasca de promoció del comerç de proximitat i en favor de la cohesió social dels barris.

– Associació de les Companyies de Teatre de l’Auditori de les Corts (ACTAC), en reconeixement de la seva tasca associativa en favor de l’impuls de la cultura de base, la vertebració de la societat civil i l’enriquiment de l’oferta teatral de la ciutat.

Sarrià-Sant Gervasi

– Jordi Llorach i Cendra, per la seva tasca associativa lligada a la millora de les condicions de vida del barri de Sant Gervasi- Galvany, la millora de l’espai públic i de col·laboració amb el districte.

-INOUT Hostel Barcelona, per la seva tasca integradora i social d’inserció laboral de persones amb capacitats diverses i pel seu compromís amb l’entorn i la sostenibilitat.

Gràcia

– Ramón Calabuch Batista, Moncho (a títol pòstum), en reconeixement de la seva carrera artística, especialment destacable per la seva aportació al món del bolero.

– Centre Moral i Instructiu de Gràcia, pels seus 150 anys d’història, com a institució de referència a la vila de Gràcia, de foment de l’associacionisme i de treball en la formació, la cultura i el lleure.

Horta-Guinardó

– Comissió de Festes del Carmel, per la seva tasca associativa i de foment de la participació ciutadana al barri del Carmel.

– Grup de dones de La Teixonera, pn reconeixement de la seva tasca social i de dignificació del paper de la dona en la societat, desenvolupada al barri de La Teixonera.

Nou Barris

– Associació de Gent Gran de Torre Baró, per la seva tasca envers la promoció de les persones grans del barri de Torre Baró a través de diverses activitats lúdiques i culturals, així com per la seva implicació per a la millora de les condicions de vida del barri.

– Associació de Veïns i Veïnes de Prosperitat, pel seu dinamisme i lluita en favor del barri de Prosperitat i d’impuls a reivindicacions i projectes per a la cohesió i la integració social del barri.

Sant Andreu

– Virginia Cierco Aparicio, per la seva tasca participativa en favor de la integració i la convivència de la comunitat del Bon Pastor.

– Associació de Veïns Congrés Indians- 50 aniversari, pels seus 50 anys de treball en favor de la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes dels barris Congrés Indians.

Sant Martí

– Montserrat Milà Estrada, per la seva llarga trajectòria d’implicació en la vida associativa del barri del Poblenou i de lluita en defensa dels valors cívics i socials.

– Leonor Valero Alcantud, per la seva dedicació en la millora de les condicions de vida dels barris del districte de Sant Martí i en favor dels seus veïns i entitats.

 

Barcelona reconeix la figura de Pompeu Fabra 80 anys després

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una declaració institucional per reconèixer i honorar el filòleg català Pompeu Fabra com un dels màxims exponents de la cultura científica, racionalista i crítica, que va emergir a Catalunya i Espanya a principis del segle XX i que va comptar amb el suport de les institucions públiques durant la Segona República.

L’acord del Consell Plenari preveu fer un acte de justícia i reparació de la figura de Pompeu Fabra i organitzar un acte per lliurar a la família del filòleg la Medalla de la Ciutat que li va ser concedida l’any 1938 i que, per culpa de la guerra civil, la derrota de la Republicà i el seu exili forçat a Prada de Conflent, no li va ser mai efectivament lliurada.

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha manifestat avui que Pompeu Fabra, que va establir  les bases de la normativa moderna de la llengua catalana, no només continua sent mereixedor d’aquell reconeixement que la ciutat va acordar fer-li, sinó que la seva figura i la transcendència de la seva obra per a la cultura catalana han anat augmentant amb el pas del temps.

Per això el consistori s’ha compromès a organitzar un acte de lliurament formal, en un futur immediat, que esdevingui un homenatge al treball incansable de Pompeu Fabra a favor de la llengua catalana i al llegat que va deixar a les generacions posteriors.

El Comitè Municipal Permanent de l’Ajuntament de Barcelona, en sessió de 24 de febrer de 1938, va acordar per unanimitat honorar, amb la seva màxima distinció –llavors la Medalla de la Ciutat- la figura del Mestre Pompeu Fabra, del qual destacava el fet de ser « un dels forjadors dels nostre idioma literari i les seves activitats al camp del món científic de Catalunya ». Fou fundador de la Secció Filològica de l’IEC i de la seva immensa obra filològica abasta des d’una Gramática de la lengua catalana, escrita en castellà (1912); les Normes ortogràfiques (1913), el Diccionari ortogràfic (1917), la Gramàtica catalana (1918) i el Diccionari general de la llengua catalana (1931).

Més enllà d’aquesta activitat el lingüista català va estar vinculat durant tota la vida al que s’anomenava excursionisme científic i fou soci del Centre Excursionista de Catalunya des del 1891. Va fer excursions arreu de la geografia catalana, amb ascensions als pics més rellevants. Fou escollit president de l’Associació de Lawn Tennis (avui Federació Catalana de Tennis) i després fou escollit, quan es creà l’any 1933, primer president de la Unió Catalana de Federacions Esportives.

Tanmateix, ni les recerques d’alguns investigadors –tant en l’àmbit acadèmic, com en l’entorn familiar- ni l’hemeroteca de la premsa diària de l’època, com tampoc la consulta dels arxius municipals, han permès acreditar que aquesta Medalla fos efectivament lliurada al seu destinatari.

És versemblant concloure que la Medalla de la Ciutat mai no li fos lliurada materialment, ateses les circumstàncies tan convulses d’aquell moment, en plena guerra civil, a pocs mesos de la caiguda de Barcelona i de Catalunya i de l’exili del mestre Pompeu Fabra, que va durar fins a la seva mort el 1948 a Prada de Conflent, on és enterrat.

Ara, doncs, vuitanta anys mes tard, la ciutat de Barcelona repara un greuge històric amb el filòleg que va establir  les bases de la normativa moderna de la llengua catalana. 

Medalles d’Or al Mèrit Cívic i al Mèrit Esportiu

El Plenari també ha aprovat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’Escola d’Adults de la Verneda – Sant Martí en reconeixement als seus més de 40 anys de treball en favor de la vida comunitària al barri de la Verneda, a través del foment de l’aprenentatge i el voluntariat.

L’Escola d’Adults de la Verneda – Sant Martí es va constituir l’any 1978 com un moviment de base desenvolupat a partir de la dedicació de moltes persones del barri. El projecte, que ha anat creixent al llarg dels anys, va començar amb 15 persones i actualment hi participen més de 1.900 que l’han convertit en un projecte social, cultural i educatiu referent a nivell nacional i internacional per la seva capacitat de transformació social al barri. Actualment l’escola està gestionada per dues associacions sense ànim de lucre, l’Associació Àgora i l’Associació de Dones Heura.

El Ple també ha aprovat la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a Juli Pernas per la seva dilatada dedicació professional en les seves responsabilitats municipals lligades a la gestió de l’esport de Barcelona i per la trajectòria esportiva complementària dedicada fonamentalment a l’esport federat i olímpic.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
medalla/ medalla d'or al mèrit esportiu/ Medalla d’Or al Mèrit Cívic/ medalles/ medalles d'honor/ pompeu fabra/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina