Nou Ateneu de Fabricació Digital al Parc Tecnològic de Barcelona Activa : Servei de Premsa

Nou Ateneu de Fabricació Digital al Parc Tecnològic de Barcelona Activa

15/05/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’equipament aproparà la tecnologia, la ciència i el disseny de la fabricació digital i de les seves aplicacions a tota la ciutadania

El nou Ateneu de Fabricació donarà suport a projectes i capacitarà les persones i les empreses en l’ús de la tecnologia de la fabricació digital

Fomentarà activitats i projectes perquè la societat pugui fer-ne ús i aplicar l’aprenentatge obert i en xarxa

Coincidint amb la Festa Major de Nou Barris hi ha jornada de portes obertes

Des d’ara, Barcelona acull un nou Ateneu de Fabricació Digital, dirigit a petites empreses i persones emprenedores, que tindrà accés a diferents recursos com la maquinària, la capacitació i assessorament a través un equip especialista. Amb el nou Ateneu, per tant, s’avança en el suport a la consolidació de pimes facilitant que puguin realitzar un prototip en l’àmbit industrial per testejar amb el mercat la idoneïtat i viabilitat de productes.

 

 

 

 

 

Aquest nou servei, disponible al Parc Tecnològic a Nou Barris, neix amb la voluntat d’esdevenir un espai de referència a Barcelona en divulgació, formació i creació vinculades a les tecnologies de fabricació digital, al servei de la ciutadania, la comunitat educativa i el món empresarial.

Facilitar l’aprenentatge de la fabricació digital persegueix l’objectiu d’una ciutadania que adquireixi la capacitació tecnològica pel futur. Segons dades de la Unió Europea, fins el proper any, 2020, hi haurà 756.000 llocs de treball en l’àmbit de les TIC que no es podran cobrir per manca de professionals. Aquests tallers dins dels Ateneus propicien una major formació i coneixement d’aquest sector, i per les empreses, assolir uns objectius que es demanden globalment pel seu funcionament en el mercat.

Algunes empreses del Parc Tecnològic de Barcelona Activa ja són usuàries d’aquest servei de fabricació digital, tant aquelles que realitzen prototipatge, tant a l’espai de fabricació digital, com el mecànic, com les que ofereixen al seu personal “bosses” d’hores de prototipatge digital com a incentiu per desenvolupar projectes propis.

Des de l’Ateneu del Parc Tecnològic es fomentaran, així mateix, els processos de disseny col·laboratius i mecanismes amb canals de retorn social.

 

De la filosofia a la digitalització

Ateneu va ser el nom de la primera institució pública d’ensenyament a l’antiga Roma on poetes, retòrics i mestres, pagats per l’estat, feien lectura de filosofia, gramàtica i jurisprudència. En el món actual, Ateneu de fabricació recull aquesta filosofia i la basteix amb les noves tecnologies digitals. En concret, s’inspiren en un model de serveis basat en la proximitat a les necessitats del territori, l’especialització respecte a la diversitat de col·lectius destinataris, potenciació d’un model d’economia transformadora i d’impacte social, i retorn i contraprestació, com a valors de referència.

En l’actualitat, hi ha tres ateneus de fabricació en funcionament i treballant en xarxa, i amb una temàtica prioritària en cadascun: la sostenibilitat a la Fàbrica del Sol, la inclusió social a Les Corts, i l’ocupació, a Ciutat Meridiana.

Els ateneus fan una contribució funcional segons els serveis, és a dir, tots els ateneus no tenen necessàriament les mateixes màquines, i aquestes són compartides, igual que la resta de recursos l’equip tècnic, els materials i tota la documentació generada.

Una de les màquines clau són les impressores 3D de prototipatge ràpid, escàner 3D, fresadores, talladora làser, i altres components i eines de precisió.

Pels ateneus, és un repte promoure les noves qualificacions professionals dins del marc de la impressió 3D i el maquinari de control numèric: dissenyador/a industrial, enginyer/a en noves aplicacions i materials d’impressió, manipuladora/a de màquines, dissenyador i/o muntador de màquines de codi lliure, gestor/ d’una fàbrica o botiga en línia, dissenyador/ d’espais de fabricació digital, entre d’altres.

 

Empreses, pedagogia i famílies

Quant al concepte d’empreses, en l’engranatge de començar elaborar un nou producte o servei, el projecte d’ateneus de fabricació es relaciona, estretament, amb conceptes com l’Economia Cooperativa Social i Solidària, l’economia laboral 3.0 -que implica models de negoci, d’ocupació, i que es teixeix amb les xarxes socials-, la innovació social i l’autoaprenentatge.

Es treballa des de diverses perspectives, i moltes d’aquestes s’assumeixen des de les mateixes empreses, com ara el reciclatge de les empreses en la revolució tecnològica actual, i possibilitat recursos, sinèrgies i creació de connexions entre empreses, institucions i comunitats.

Una altra part de la dinàmica dels ateneus són els programes pedagògics, fruit de la col·laboració entre Ajuntament de Barcelona i el Consorci de l’Educació de Barcelona. Està dirigit a la comunitat educativa: alumnat, professorat i centres educatius, i tècnics d’educació. Gràcies als Ateneus, realitzen tallers de disseny i fabricació centrats en les diverses tecnologies.

I, d’una altra banda, amb el programa famílies es dona suport a persones que fan activitats tecno-socials per a tots els públics i obertes als barris i als sectors. En aquest cas hi ha un compromís de pares, mares, fills i filles, i avis i àvies, per acostar posicions de coneixement. El salt tecnològic entre generacions és immens però els coneixements, per exemple, de física, d’electrònica, o de fresadores, respon a les mateixes lleis físiques i termodinàmiques de sempre. Es considera, per tant, que sols canvien els mètodes de treball, actualment sotmesos a uns programaris.

 

Vocacions tecnològiques i jornada de portes obertes

Aquest nou espai tecnològic i servei públic estan orientats al territori, tot i que tota la ciutadania de Barcelona pot tenir-hi accés, i amb vocació formativa per acabar amb els biaixos de gènere en entorns tecnològics. Segons diferents estudis, s’alerta de les conseqüències de la manca de vocació tecnològica entre les noies ii les conseqüències que se’n poden derivar de manca de professionals d’aquí a una o dues dècades. Per la qual cosa, tant als ateneus com altres espais públics s’estan incentivant també programes perquè les nenes i noies descobreixen si tenen aquestes vocacions.

Altres emplaçaments on es treballen les vocacions són els programes STEAM, el projecte Lidera, la IT Academy, la Incubadora MediaTIC, entre d’altres.

Durant la Festa Major de Nou Barris, durant la setmana del 13 de al 19 de maig, serà l’ocasió per visitar i veure in situ el nou Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic. Per aquesta ocasió, hi haurà visites guiades tant dins de l’Ateneu com tot l’equipament, destinades a centres educatius i també a empreses.





Paraules clau

Barcelona Activa/ Nou Barris/