Més del 50% dels centres educatius de Barcelona estenen la cultura de sostenibilitat a través del programa Escoles+Sostenibles : Servei de Premsa

Més del 50% dels centres educatius de Barcelona estenen la cultura de sostenibilitat a través del programa Escoles+Sostenibles

13/06/2019

El programa Escoles + Sostenibles arriba a 352 centres i dóna cobertura als projectes de sostenibilitat impulsats per 124.700 alumnes i 10.760 docents.

L’estalvi i eficiència energètica, la prevenció dels residus, la biodiversitat, la contaminació ambiental o el malbaratament alimentari són algunes de les temàtiques que es treballen

Els dies 6 i 13 de juny s’han celebrat els Actes de cloenda del 18è curs del programa per a l’alumnat de primària i secundària amb dues grans festes que han reunit 400 infants i joves

El programa Escoles + Sostenibles impulsa els projectes ambientals dels centres educatius de Barcelona. Va començar el curs 2001-2002 amb 69 centres i actualment compta amb 352 centres participants. Enguany, 124.700 alumnes i 10.760 docents han participat i impulsat els projectes de sostenibilitat als seus centres educatius.

 

 

En el marc d’aquest programa, els centres desenvolupen les seves pròpies propostes, incidint en el projecte educatiu, el currículum i la pràctica educativa en la seva globalitat. Els projectes tracten àmbits tan diversos com la gestió de l’energia, l’aigua i els recursos, la naturalització de l’espai de joc, l’alimentació sostenible, el camí de casa a l’escola, la disminució del soroll, el consum responsable o la prevenció dels residus, entre d’altres.

La comunitat educativa dels centres que formen part del programa Escoles + Sostenibles ha celebrat, el 6 i el 13 de juny, els Actes de cloenda del curs 2018-2019 (un per als centres de primària i un per als de secundària). Hi han participat 400 infants i joves i més de 100 docents de 54 centres educatius. Aquests actes simbolitzen el reconeixement de l’esforç de tots els centres que formen part del programa i el tancament del projecte educatiu per la sostenibilitat que duen a terme al llarg del curs.
A l’Acte de cloenda del 6 de juny, celebrat als Jardins de Joan Brossa, es van reunir una bona part dels centres de primària que formen part del programa en una jornada en què la descoberta de l’entorn i la biodiversitat van ser el fil conductor. L’alumnat va poder assistir a diversos tallers relacionats amb la sostenibilitat amb l’objectiu de conèixer com funciona una cadena tròfica, descobrir la importància de les abelles en els nostres ecosistemes o com afecta la contaminació atmosfèrica a la ciutat.
Avui ha estat el torn dels de secundària, que s’han reunit al Centre Cívic Cotxeres de Sants. L’alumnat és sempre el principal protagonista en aquest acte. Expliquen tot allò que han fet al llarg del curs als docents i alumnat d’altres centres. Així, poden intercanviar experiències, agafar idees i enriquir els seus coneixements pel que fa a la sostenibilitat. A més, han tingut l’oportunitat de plantejar-se com poden ajudar, des dels centres, a superar alguns reptes que té la ciutat de Barcelona, com reduir la contaminació a causa dels vehicles, per exemple.

Fets destacats del curs 18-19
Una de les accions significatives d’aquest curs ha estat “La Gran allau”, que ha integrat més de 500 infants i joves de primària i secundària en la microxarxa “Embolcalls + Sostenibles”. La iniciativa pretén reduir els envasos utilitzats als esmorzars a partir d’un pla de prevenció d’embolcalls, al mateix temps que proposa la possibilitat d’avançar cap a hàbits alimentaris més saludables. L’acció va consistir en què l’alumnat de 13 centres educatius va omplir l’Arc de Triomf en una performance multitudinària per reivindicar un futur sense residus.

També destaca el fort impuls que ha tingut el programa Escola Respira, que es troba en el marc dels objectius de l’Ajuntament de millorar la qualitat de l’aire a Barcelona. El projecte se centra especialment en els col•lectius més sensibles a la contaminació atmosfèrica, com ara els infants. Escola Respira és la microxarxa que es focalitza en els entorns escolars, així com en promoure accions de sensibilització en l’alumnat.
Finalment, per segon any consecutiu, deu centres educatius de primària han participat en la Marató d’Estalvi Energètic de Barcelona, en un total de 62 equipaments municipals. Es tracta d’una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum d’electricitat, aigua i gas. A més, l’estalvi aconseguit es destinarà al projecte E3, una iniciativa educativa per a la transició cap a la sobirania energètica a Barcelona i la sensibilització al voltant de la pobresa energètica.

Projectes específics i compartits
Aquestes novetats s’han completat amb els 352 projectes específics de cada centre entre els quals enguany destaquen els destinats a la transformació de diferents espais dels centres educatius (patis, aules, biblioteques, menjadors…), la construcció de basses per al foment de la biodiversitat als centres o la reflexió sobre l’ús dels recursos i els hàbits de consum.
Al costat del treball individualitzat, s’ha continuat apostant pel treball en xarxa a través de microxarxes temàtiques que han cobert els àmbits de treball i participació següent:
• Malbaratament alimentari: 20 centres
• Reducció de residus amb l’ús d’embolcalls reutilitzables a l’esmorzar: 61 centres
• Definició d’un pla de prevenció de residus: 23 centres
• Compostatge: 7 centres
• Contaminació acústica: 18 centres

A més, 26 centres han participat en la la VII Conferència Catalana “Tinguem cura del planeta”. Es tracta d’un procés educatiu a través del qual, mitjançant una dinàmica interactiva, més d’un centenar de joves d’entre 13 i 16 anys han après i han actuat units per un objectiu comú: tenir cura del planeta.
D’altra banda, diversos centres educatius han estat premiats enguany amb el reconeixement de bones pràctiques ambientals, en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Van rebre els guardons en l’Acte del Dia Mundial del Medi Ambient que va organitzar la xarxa Barcelona + Sostenible, el passat dia 5 de juny.
Per a més informació: www.barcelona.cat/escolessostenibles

Escoles + Sostenibles
El programa d’Escoles + Sostenibles s’emmarca en el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, una iniciativa en xarxa en què, a més de les escoles, hi ha implicades entitats cíviques i ciutadanes, universitats, comerços, empreses, col•legis professionals, sindicats i institucions, entre d’altres. Totes elles conformen l’anomenada xarxa Barcelona + Sostenible, que actualment compta amb més de 1.000 d’organitzacions i que treballa per estendre la cultura de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona.
Amb aquest curs que finalitza, ja són 18 anys d’un programa dirigit a les comunitats educatives que s’impliquen en diagnosticar, aportar solucions i assumir compromisos per fer una ciutat més sostenible, més amable, saludable i humana, començant pel centre educatiu i establint connexions amb l’entorn.Compartiu aquest contingut