S’inaugura el nou CAP Roger, que reforça l’atenció primària al barri de Sants-Badal : Servei de Premsa

S’inaugura el nou CAP Roger, que reforça l’atenció primària al barri de Sants-Badal

19/07/2019

Aquest centre, que atendrà 26.000 persones, s’afegeix als ja existents a la zona (CAP Sants, CAP Numància i CAP Bordeta), amb la voluntat d’acostar els serveis d’atenció primària de qualitat a la ciutadania del barri de Sants-Badal

El nou CAP entra en funcionament el pròxim dilluns 22 de juliol

L’equipament compta amb una superfície de 2.056 m2 i ha suposat una inversió de 3,2 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament n’ha avançat 2,8 milions d’euros d’obra

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han inaugurat avui el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Roger, en el decurs de la matinal de portes obertes per a la ciutadania.

El CAP Roger, situat al carrer Roger 48-64, comença la seva activitat el pròxim dilluns 22 de juliol. Aquest nou centre, ubicat en un edifici de l’Ajuntament de Barcelona, i gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), disposa d’una superfície de 2.056 m2 distribuïts en cinc plantes i un soterrani; s’ha construït en un terreny cedit per l’Ajuntament de Barcelona, on també aniran un centre de barri, una escola bressol i un equipament esportiu. El pressupost total, d’obra i equipament, ha estat de 3,2 milions d’euros. D’aquests, 2,8 milions d’euros d’obra, avançats per l’Ajuntament, i 435.000 euros d’equipament.

“És una conquesta veïnal i dels professionals. Era de justícia aconseguir aquest equipament bàsic, llargament reivindicat”, ha subratllat l’alcaldessa Ada Colau. “Som molt conscients del deute d’equipaments bàsics que teníem amb aquest barri i per això s’ha prioritzat aquest CAP. Com Ajuntament hem tingut una implicació màxima cedint el solar i finançant aquest equipment bàsic de ciutat. Perquè com Ajuntament prioritzem el dret a la salut com un dret bàsic d’una ciutat que volem que sigui més justa, democràtica, més amable i saludable”, ha reblat l’alcaldessa.

Es dona resposta així a la demanda del veïnat per tal que el barri recuperés el seu centre d’atenció primària després del tancament del CAP Carreras Candi per problemes estructurals l’any 2016.

El nou CAP comptarà amb els serveis bàsics de medicina de família, infermeria, treball social, desplegarà programes, activitats comunitàries, i atenció en consulta, programada, espontània i a domicili. A més posarà a l’abast de la població una àmplia oferta de serveis avançats, com ara la crioteràpia, la cirurgia menor o les infiltracions osteoarticulars. Cal destacar, també, que al centre també es faran activitats de suport a l’atenció especialitzada, com ara endocrinologia, neurologia o urologia. Tots aquests serveis contribuiran a millorar la resolució de l’atenció primària de salut i la proximitat i continuïtat de l’atenció, en el marc del sistema públic de salut, i per tant, accessible i gratuït per a tota la ciutadania.

L’equip d’atenció primària del nou CAP està integrat per 13 metges i metgesses de medicina familiar i comunitària, 12 professionals d’infermeria, 8 administratius i administratives, una professional del treball social i una de tècniques auxiliars de cures d’infermeria. També compta amb 10 professionals d’atenció especialitzada de suport en el centre.

La construcció del nou CAP ha anat acompanyada d’un canvi de límits de les àrees bàsiques de salut (ABS) de l’àmbit territorial (ABS 3E Sants i 3G Numància) amb la creació de la nova ABS 3I, amb un equip d’atenció primària que donarà servei a les 26.028 persones (dades RCA 2019) que viuen a la zona delimitada pels carrers: Riera Blanca, de Badal, avinguda de Madrid, la Ronda del Mig i la Rambla Brasil. Això permet una millor gestió i distribució poblacional en els diferents centres d’aquest àmbit territorial (fonamentalment CAP Sants i CAP Numància), evitant la massificació dels equipaments i millorar la disponibilitat de més espais assistencials per desenvolupar noves activitats i programes comunitaris.

D’altra banda, els menors entre 0 i 14 anys se seguiran visitant al Centre d’Atenció Pediàtrica Integral Barcelona Esquerra (CAPIBE) al carrer Numància número 7-13. Des de l’any 2012 disposa d’atenció d’urgències pediàtriques, equip territorial pediàtric que atén la població infantil de Sants, Sants-Badal i Les Corts, i també compta amb atenció especialitzada de suport a tota la població pediàtrica de l’AISBE.

L’atenció de les urgències es continuarà fent al Centre d’Urgències d’Atenció Primària Manso (Manso 19), obert 24h tots els dies de l’any.

Us recordem que, en cas de dubte o consulta, podeu trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, que funciona les 24 hores al dia, els 365 dies de l’any. Aquest telèfon us atendrà per a qualsevol demanda d’informació sobre salut, malalties i serveis sanitaris.

 

Nou edifici

La construcció d’aquest nou CAP s’emmarca en el conveni de col•laboració 2016-23 entre l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut de la Generalitat, el Servei Català de la Salut i el Consorci Sanitari de Barcelona, per a la millora de la qualitat de la xarxa sanitària. El consistori barceloní va tancar un acord amb el Consorci de la Zona Franca per tal de construir un edifici de titularitat municipal, i facilita que el Departament de Salut, mitjançant el Servei Català de la Salut i el Consorci Sanitari de Barcelona, hi ubiqui el nou Centre d’Atenció Primària.

El CAP Roger forma part del desenvolupament del futur eix civil del barri al voltant de la urbanització del carrer Juan de Sada i el seu entorn, en què es preveu desenvolupar un Centre de Barri, una escola bressol i un equipament esportiu municipal.



Compartiu aquest contingut