L’Ajuntament i la UAVAT valoren positivament el conveni per atendre les persones afectades pels atemptats terroristes del 17 i 18 d’agost del 2017 : Servei de Premsa

L’Ajuntament i la UAVAT valoren positivament el conveni per atendre les persones afectades pels atemptats terroristes del 17 i 18 d’agost del 2017

31/07/2019

La Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha atès un total de 210 persones, d’entre les quals 117 han realitzat tràmits amb el Ministeri de l’Interior

El 82% de les sol·licituds presentades pel reconeixement de lesions psicològiques han estat denegades

El conveni signat entre l’Ajuntament de Barcelona i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha permès atendre un total de 210 persones afectades pels atemptats terroristes del passat 17 i 18 d’agost del 2017. D’entre elles, un total de 117 persones han realitzat tràmits amb el Ministeri de l’Interior, la qual cosa ha suposat la presentació de fins a 208 sol•licituds administratives (ja siguin sol•licituds d’assistència psicològica, de reconeixement com a víctima del terrorisme o bé altres ajudes específiques ja siguin per incapacitat o per danys materials, per exemple).

 

La UAVAT té coneixement de la resposta que han rebut 77 dels 117 afectats que han fet tràmits i, d’aquesta manera, ha pogut constatar que 14 persones han estat reconegudes com a víctimes del terrorisme i han rebut una proposta d’indemnització (13 són ferits físics i un és ferit psicològic). Les 63 persones restants, totes elles sol•licitants com a afectades psicològicament, han rebut una denegació com a resposta, la qual cosa vol dir que el 82% de les sol•licituds presentades pels afectats de lesions psicològiques ha estat denegatòria. La UAVAT entén que aquestes denegacions sovint es fonamenten en arguments que no són coherents amb els criteris clínics i mereixen una reflexió profunda per part de les administracions corresponents.

Més enllà d’aquestes sol•licituds, la UAVAT ha atès 76 persones que han exercit el dret d’acusació particular per estar representades al procediment penal, d’entre les quals només 8 han rebut una resposta desestimatòria a la seva personació. És en base a aquestes xifres que la UAVAT coneix casos en què la valoració de les lesions psíquiques derivades de l’atemptat que fan els forenses de l’administració de Justícia i les que fa el Ministeri de l’Interior no sempre són coincidents. Aquest fet ratifica la necessitat que hi hagi una reflexió sobre els criteris que es demanen a una víctima per ser reconeguda com a afectada per patir lesions psicològiques.

El conveni signat entre l’Ajuntament de Barcelona i la UAVAT ha permès la creació d’un recurs proper i especialitzat per atendre les persones afectades pels atemptats terroristes d’ara farà dos anys, que també ha fet una tasca d’atenció proactiva i de seguiment dels casos. A més a més, ha ajudat a reduir la victimització secundària d’aquestes persones, guiant-les per fer els tràmits davant de les diferents administracions implicades i orientant-les en un procediment complex. Finalment, també ha possibilitat l’acompanyament en el proper judici penal que s’ha de produir per jutjar els atemptats. Per tot plegat, tant l’Ajuntament com l’entitat valoren de forma positiva la col•laboració desplegada.

 

Acte d’homenatge

Precisament amb motiu de la commemoració del segon aniversari dels atemptats terroristes del passat 17 i 18 d’agost de 2017, el proper dissabte dia 17, a les 10.00 hores, està previst que es produeixi un minut de silenci en record de les víctimes, en un acte que tindrà lloc a l’alçada del memorial que hi ha instal•lat al Pla de l’Os de la Rambla de Barcelona. L’organització de l’acte ha comptat igualment amb la col•laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la mateixa UAVAT.Compartiu aquest contingut