L’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV) ultima el trasllat per iniciar el curs el nou edifici situat a Can Batlló : Servei de Premsa

L’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV) ultima el trasllat per iniciar el curs el nou edifici situat a Can Batlló

28/08/2019

Es tracta d’una antiga nau industrial, que l’Ajuntament de Barcelona ha rehabilitat per aquest nou ús educatiu, amb una inversió del pressupost municipal d’educació de 12.900.000 euros

L’edifici té 5.500 m2, cosa que permet millorar la qualitat de l’oferta d’estudis en el camp audiovisual i acollir fins a 600 estudiants entre els cicles formatius i els d’altres activitats puntuals que duguin a terme

El centre compta amb una sala d’actes dissenyada de tal manera que pot ser utilitzada també per les entitats del barri i pel districte de Sants-Montjuïc

La nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona se situa en una de les antigues naus industrials del recinte de Can Batlló. Aquests dies ultima els darrers detalls per iniciar el que serà el primer curs en aquest nou emplaçament. El nou edifici compta amb 5.460m2 i la posada en funcionament ha suposat una inversió municipal del pressupost d’educació de 12.900.000 euros.

L’Escola de formació professional, que és un centre públic de referència en aquest camp formatiu, ocupa el Bloc 7 de l’antiga fàbrica de Can Batlló, el primer bloc del recinte que acaba la seva rehabilitació i permet ampliar tant l’espai dedicat a les activitats educatives que l’EMAV duu a terme actualment, com el nombre d’alumnes i estudiants que podran aprofitar les noves instal·lacions, ja que es podrà arribar a una capacitat de fins a 600 estudiants entre els cicles formatius i els que participin en altres activitats puntuals que es duguin a terme. Així, també es podran ampliar el nombre i tipologia d’activitats que ofereix. La voluntat és que al llarg del curs 2019-2020, i un cop passats els primers mesos d’adaptació al nou edifici, es comencin a oferir altres continguts com espais d’estudi i treball, activitats amb exalumnes, cursos d’especialització o nous itineraris dins el camp audiovisual.

L’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) té 49 anys d’història. Des de 1970, l’EMAV –de titularitat municipal i gestionat pel Consorci d’Educació de Barcelona- ofereix cicles formatius de formació professional específica de grau superior del camp audiovisual. Durant el curs 2018-2019 hi van estudiar 425 alumnes, i des de la seva creació, 12.000 professionals de la indústria han sortit de les seves aules. Amb aquest projecte, l’Ajuntament fa una aposta decidida per la formació professional de grau superior pública.

La intervenció en aquest edifici de grans naus parteix de la voluntat de preservar i emfatitzar els trets tipològics de l’arquitectura industrial existent: ordre, repetició i simplicitat estructural. La solució adoptada, així doncs, es fa ressò d’aquests trets. En aquesta línia, la reforma del bloc 7 de Can Batlló ha buscat mantenir els valors històrics i arquitectònics del l’edifici, potenciant els elements originals de la façana i mantenint el gran espai interior que dota l’estructura de columnes de fosa, voltes i encavallades de fusta.

 

 

Plantes de l’edifici

El centre compta amb un gran espai central amb alçada de dos nivells que permet allotjar la major part d’espais per a aules i administració. A la planta baixa, es troba la recepció, les aules de teòrica i d’informàtica, la mediateca, la zona d’edició i el magatzem. També a l’espai de les galeries s’hi ubiquen la mediateca i espais de treball per als alumnes. En un segon nivell d’aquesta mateixa planta baixa, hi ha la secretaria, sales de reunió, despatxos i altres espais polivalents. En el calaix central s’ubiquen tres escales i un munta-persones per donar accés al nivell superior, un nivell que també té accés directe des de l’exterior, fet que permet desenvolupar actes externs a l’escola.

En aquesta planta primera s’ubica la sala d’actes –amb capacitat per a 288 persones-, el foyer de la sala d’actes, un estudi de fotografia, un plató de televisió, sales d’edició, una sala de maquillatge i un vestidor, també hi ha els locutoris de ràdio i un estudi de so. La sala d’actes i els altres espais tècnics d’aquesta planta estan pensats de tal manera que es puguin utilitzar per les entitats del barri i pel Districte de Sants-Montjuïc.

A més de l’ampliació i la diversificació dels espais de treball, s’ha aprofitat per millorar el nivell tècnic fent un salt qualitatiu important. Han millorat els sistemes de comunicació de dades entre les diferents sales de so i vídeo. Les càmeres del plató de televisió porten el senyal mitjançant fibra òptica. Les sales d’informàtica per edició de vídeo i per a fotografia s’han renovat. S’han ampliat i millorat els ordinadors per a les classes d’animació 3D i videojocs. S’han incorporat focus de tipus led i taules de control per llums i so que permeten treballar amb els sistemes actuals dels espectacles o els concerts. La sala d’actes és un espai polivalent amb un escenari amb pantalla i projector de gran format i també amb la possibilitat de fer l’escenari central amb públic a tres i a quatre bandes.

 

 

Façanes, coberta i instal·lacions

Pel que fa a l’edifici rehabilitat, la façana de l’antiga nau fabril ha recuperat l’estat original, de manera que han estat reparats tots els elements deteriorats i/o trencats per intervencions posteriors a la construcció inicial. La coberta també presenta un treball ornamental amb planxes de zinc per oferir una nova imatge renovada al seu passat industrial.

La incorporació de plaques fotovoltaiques integrades al cos de serveis permet la producció d’energia sostenible. Els sistemes d’instal·lacions plantejades obeeixen a les exigències actuals de sostenibilitat i eco-eficiència, amb equips de tecnologia d’aero-generació pel clima de fred i calor de l’edifici, així com sistemes amb tecnologia led per a la il·luminació.

Finalment, a la façana de Gran Via s’ha creat un talús enjardinat per tal de ressaltar la visió de la façana recuperada.Compartiu aquest contingut