Barcelona reforça el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 : Servei de Premsa

Barcelona reforça el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030

25/09/2019Temps estimat de lectura: 5 minuts

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, participa a Nova York en els actes de commemoració del quart aniversari de la Resolució de Nacions Unides que fixa els disset objectius que tenen incidència en el desenvolupament ambiental, social i econòmic del planeta

La façana de l’Ajuntament de Barcelona llueix avui una pancarta amb motiu del quart aniversari dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

El Plenari Municipal de setembre, que tindrà lloc el proper dilluns 30, adoptarà una Declaració Institucional que assumeix l’Agenda Global de Nacions Unides per al Desenvolupament 2016-2030 com una agenda de ciutat i una prioritat política i social

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, participa avui a Nova York en els actes de commemoració del quart aniversari de la Resolució de Nacions Unides en què s’estableixen dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i l’Agenda 2030.

“L’Agenda 2030 ens recorda que els canvis globals que necessitem comencen per l’acció a l’àmbit local. Per això a Barcelona ens hem compromès amb el seu desplegament i treballarem per una ciutat sostenible on ningú quedi enrere”, ha destacat Laia Bonet.

Amb motiu d’aquesta commemoració, la façana de l’Ajuntament de Barcelona llueix avui una pancarta que mostra el compromís de Barcelona amb l’Agenda 2030. També el proper Plenari Municipal, que tindrà lloc el proper dia 30 de setembre, llegirà una Declaració Institucional on s’assumeix l’Agenda Global de Nacions Unides per al Desenvolupament 2016-2030 com una agenda de ciutat i una prioritat política i social.

Amb totes aquestes iniciatives, l’Ajuntament de Barcelona vol manifestar el més ferm compromís de la ciutat amb el planeta, les persones, la prosperitat i la pau, a través d’una governança democràtica seguint els principis de l’Agenda 2030, en el benentès que la seva aplicació representa un pas clar i decidit cap a un món més just i sostenible.

 

Laia Bonet participa a Nova York en l’aniversari de l’Agenda 2030

Després de participar amb l’alcaldessa cimera mundial de grans ciutats per l’emergència climàtica, Laia Bonet participarà avui en els actes commemoratius del quart aniversari dels ODS, amb diverses sessions i conferències que tindran lloc a Nacions Unides. També participarà en un acte organitzat pel govern espanyol a l’Institut Cervantes de Nova York, on es veurà l’enfoc i les accions previstes pel govern municipal sobre els 17 objectius i les fites que marquen la nova agenda universal. En aquest acte acompanyarà Cristina Gallach, Alta Comissionada del govern espanyol per a l’Agenda 2030.

 

Com a màxima responsable de l’àrea de relacions Internacionals, també està previst que participi a la recepció oferta per Maimunah Mohd Shariff, directora executiva de Nacions Unides Habitat i a l’esmorzar del Consell Municipis i Regions d’Europa (CMRE) que tindrà lloc a la delegació europea a Nova York, on s’abordarà el paper dels governs locals i la cooperació descentralitzada en la lluita contra canvi climàtic.

 

Declaració Institucional sobre el compromís de la ciutat de Barcelona envers els Objectius de desenvolupament sostenible i l’agenda 2030

L’Agenda 2030 és el resultat d’un gran acord assolit el 25 de setembre de 2015 pels 193 estats membres de les Nacions Unides i que es concreta en disset objectius de desenvolupament sostenible que tenen incidència en els camps ambiental, social, econòmic i institucional.

Des del primer moment, Barcelona es va implicar en l’impuls de l’Agenda 2030 reforçant la trajectòria consolidada de la ciutat pel que fa a planificació estratègica participativa, tant en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental com en el de la inclusió social, i la seva vocació internacionalista, que busca aliances amb altres ciutats per abordar el canvi climàtic, la crisi dels refugiats o la reducció de les desigualtats, entre altres reptes compartits.

Ara, amb motiu del quart aniversari de la Resolució de Nacions Unides, l’Ajuntament reforçarà el compromís ferm de la ciutat amb el planeta, les persones, la prosperitat i la pau, a través d’una governança democràtica. En el plenari del proper 30 de setembre es presentarà una Declaració Institucional que marca que la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ha de ser una prioritat política i social. Per això el Ple té previst adoptar els següents acords:

  1. Assumir l’Agenda Global de Nacions Unides per al Desenvolupament 2016-2030 com una agenda de ciutat, que interpel·la totes les persones que hi viuen, i tots els seus actors econòmics, socials, culturals i polítics, i en conseqüència assumir com a propis els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les corresponents 169 fites, amb la finalitat d’aconseguir una ciutat més sostenible, més justa i inclusiva, amb millor qualitat de vida i contribuir a reconduir el món pel camí de la sostenibilitat i la resiliència sota el mandat de no deixar ningú enrere.
  2. Prendre en consideració els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el disseny dels plans i programes d’actuació municipals, inclosos els pressupostos i els plans d’actuació municipal de mandat, establint un diàleg crític i constructiu amb els instruments municipals de planificació vigents i vetllant per una priorització equilibrada dels diversos objectius.
  3. Adoptar els ODS com una eina i incentiu per a la millora continuada de les polítiques i els serveis municipals, basada en l’esperit de servei públic i la innovació, l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques entre ciutats i la participació en organismes internacionals i regionals implicats en l’Agenda 2030, treballant especialment el lideratge local, estatal i internacional de la ciutat de Barcelona en el compliment de l’Agenda 2030.
  4. Implantar els mecanismes d’impuls i coordinació de polítiques municipals per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, comptant amb totes les àrees sectorials de l’Ajuntament, amb la finalitat de fer operatiu tant l’acompliment dels ODS en els diversos àmbits i nivells organitzatius com el corresponent seguiment i avaluació periòdics.
  5. Establir els mecanismes de seguiment i control que permetin l’avaluació anual, en el període 2020-2030, del grau de compliment de l’Agenda 2030 a la ciutat de Barcelona.
  6. Utilitzar els espais municipals de comunicació, de participació i de formació per promoure el coneixement dels ODS al conjunt de l’Ajuntament i de la ciutadania, per tal de compartir i impulsar un marc d’acció conjunt per la sostenibilitat.
  7. Fer palesa la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona d’alinear les polítiques públiques municipals, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, de la Generalitat i l’Estat, impulsant la col·laboració i la coordinació institucional enfocats a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a Barcelona, Catalunya i Espanya.
  8. Traslladar aquests acords al Govern de l’Estat, a les Corts, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a la Diputació Permanent del Parlament, al Govern de la Diputació, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació de Municipis de Catalunya, i a les associacions veïnals i entitats del municipi que vetllen per una ciutat més sostenible.

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
agenda 2030/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina