Obre un nou equipament a l’antic edifici de Transformadors, al barri del Fort Pienc : Servei de Premsa

Obre un nou equipament a l’antic edifici de Transformadors, al barri del Fort Pienc

28/09/2019Temps estimat de lectura: 4 minuts

Un casal de barri, un espai per a gent gran i un Punt infoJOVE són els nous espais que guanya el barri, que sumen un total de 2.197 metres quadrats de nou equipament públic

La decisió sobre els serveis que s’han instal·lat a Transformadors és fruit d’un procés participatiu amb el barri

El nou equipament de Transformadors, situat al carrer d’Ausiàs March 60, al barri del Fort Pienc del districte de l’Eixample, ja és una realitat. Aquests dies obren portes un nou casal de barri, i un espai per a persones grans. I properament, durant la primavera de 2020 obrirà un nou Punt infoJOVE, el de l’Eixample. Transformadors acull tot un conjunt de serveis que necessita el barri i que fruit d’un procés participatiu va ser el barri qui va decidir que volia ubicar en aquest emblemàtic edifici.

 

 

 

 

 

El barri del Fort Pienc guanya així 2.197 metres quadrats d’equipament públic. Estan distribuïts entre la planta baixa amb altell, cinc plantes pis i una planta soterrani. Un dels elements més característics d’aquest nou equipament és la façana principal vidriada, que permet que des del carrer es puguin veure les activitats que es realitzin a l’interior de l’edifici, com si es tractés d’un gran aparador.

L’equipament ha estat dissenyat amb un accés des del carrer d’Ausiàs March que té un gran porxo amb les portes reculades respecte l’alineació de la façana. Un cop a dins, un vestíbul amb una gran obertura en doble alçada relaciona aquest espai amb el soterrani i amb l’altell. L’espai buit fa visible bona part de les activitats que es duran a terme en aquestes plantes des del carrer. A més, l’equipament té un espai central que dóna llum i ventilació natural a les diferents sales i estances situades al cor de l’edifici.

 

Programa funcional escollit pel barri

L’activitat es distribueix dins l’edifici tal com es va decidir en un procés participatiu que va tenir lloc a principis de l’any 2016, tot just quan l’Ajuntament iniciava tot el procés de recuperació d’aquest espai per a la ciutat. Va ser el barri qui va decidir el programa funcional que ara es posa en marxa i pren forma al nou equipament:

Tots aquests serveis comparteixen diversos espais de l’equipament. Són els següents:

 

Una antiga estació transformadora que també va ser la seu del CJB

L’Ajuntament de Barcelona va recuperar per al barri l’edifici de Transformadors la primavera de l’any 2016. Tot seguit es van iniciar els treballs d’enderroc de l’edifici. S’havia d’enderrocar perquè presentava patologies estructurals. La demolició es va fer fins al nivell de la planta baixa. A la vegada, es van desenvolupar els processos per tirar endavant el projecte d’edificació del nou equipament que s’havia d’aixecar en la parcel·la que deixava lliure l’antic transformador, de 357 metres quadrats.

L’antic edifici conegut amb el nom de Transformadors era en realitat això, una antiga estació transformadora que als anys 80 va passar a ser un casal de joves i que fins el 2008 va ser la seu del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i del casal d’Associacions Juvenils. L’any 2008 el CJB es va traslladar a l’Espai Jove La Fontana, juntament amb el Centre de recursos per les associacions juvenils (CRAJ).

 

 

Paraules clau

Fort Pienc/ Transformadors/