“A l’estiu, Barcelona t’acull” tanca l’edició 2019 amb la participació de 147 joves : Servei de Premsa

“A l’estiu, Barcelona t’acull” tanca l’edició 2019 amb la participació de 147 joves

04/10/2019

La XI edició del programa s’ha desenvolupat de l’1 de juliol al 23 d’agost amb la participació de 147 joves de 21 països diferents

Els joves han arribat a Barcelona els últims mesos després d’anys de separació de les seves mares i pares o altres familiars

El programa assessora i acompanya als adults i joves en el procés de retrobament familiar

El servei “A l’estiu, Barcelona t’acull”, que s’emmarca dins el programa “Noves Famílies: acompanyament al reagrupament familiar” ha celebrat l’acte de cloenda de la XI edició, com és habitual, amb una trobada al saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

L’edició d’enguany s’ha fet des de l’1 de juliol fins al 23 d’agost i ha comptat amb la participació de 147 joves d’entre 12 i 18 anys. Durant 8 setmanes tots ells han participat en les diferents sessions i activitats que s’han dut a terme en 7 biblioteques de diferents districtes de la ciutat.

 

 

L’objectiu del programa és oferir l’acompanyament i assessorament previ i posterior a l’arribada dels joves a Barcelona després d’anys de separació de les seves mares i pares o altres familiars. Els joves que hi han participat, provinents de 21 països diferents, havien arribat a Barcelona els últims tres mesos. Els professionals del programa treballen amb ells per afavorir la relació a diferents nivells:

– Promoure la relació entre iguals, entenent que els joves comparteixen el mateix cicle vital.

– Cultura i llengua catalana de la ciutat acollidora.

– Coneixement de l’entorn del districte i la ciutat on viuen i desenvoluparan la vida.

Per tant, les activitats que es desenvolupen durant les setmanes que dura el programa s’enfoquen en l’acompliment d’aquests objectius generals.

Pel que fa a l’aprenentatge de català es tracta com a element de cohesió i d’integració social. Es treballen uns continguts específics que faciliten que els joves aprenguin lèxic i construccions gramaticals senzilles per motivar-ne l’aprenentatge. L’objectiu final és que la incorporació al sistema educatiu sigui el més fluid possible.

El coneixement del districte es fa a través de la visita i ús d’equipaments urbans que configuren el dia a dia de cada barri de la ciutat. Es programen tallers i jocs que apropen la realitat social i cultural per aconseguir la inclusió del jovent a la ciutat.

També es treballa la descoberta de la ciutat de Barcelona a través de diferents referències urbanes, històriques, patrimonials i llocs singulars. En aquest punt també es treballa la mobilitat en els diferents mitjans de transport públic i distribució de la ciutat.

Finalment també hi ha un bloc de sociabilització, l’àmbit amb més rellevància per a aquest jovent gràcies a diferents dinàmiques enfocades en la creació de vincles d’amistat entre els joves. També s’afavoreix trobades amb joves que van participar en el programa en edicions anteriors i altres joves que viuen a la ciutat. Dins aquest bloc es treballa l’expressivitat d’emocions i sentiments que formen part del procés migratori a través de dinàmiques de cohesió de grup.Compartiu aquest contingut