Isabel Allende rep el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino : Servei de Premsa

Isabel Allende rep el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

04/11/2019

L’escriptora xilena Isabel Allende ha rebut, de mans de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. L’acte de lliurament ha tingut lloc aquesta tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i s’emmarca en el Festival Barcelona Novel·la Històrica, que ha començat avui i que se celebrarà fins al 10 de novembre. La periodista Ariadna Oltra ha fet la glossa de la guardonada.

En el decurs de l’acte, l’alcaldessa ha destacat la trajectòria, l’enorme talent i el compromís social i personal d’Isabel Allende i ha fet referència a la seva darrera novel·la: “Un pétalo de mar” que uneix “la Barcelona devastada por la guerra civil i Xile, que tan generosament va acollir a milers de persones exiliades que van fugir del fascisme i la repressió. Un vincle històric que uneix als nostres dos països i que demostra que en circumstàncies difícils i adverses es pot trobar lloc per a la solidaritat i l’esperança”. Colau ha remarcat que “Barcelona és una ciutat que creu en la força i el poder de la paraula, l’escolta i l’empatia per sortir dels conflictes”.

 

 

El jurat -–integrat per Òscar López , Sergi Doria, Care Santos, Enric Calpena i Fèlix Riera– va considerar que Allende “encarna la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure. El cop de Pinochet de l’11 de setembre de 1973 la va empènyer a l’exili. D’entre les coses que es va endur, va preservar un tresor intangible: la memòria d’on va néixer La casa de los espíritus. Nit rere nit, va anar transformant els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la Història. Colpejada pel drama xilè, va plasmar una Amèrica llatina tenallada per les dictadures a De amor y de sombra. El compromís d’Allende amb el gènere històric s’ha revalidat en títols com Hija de la fortuna, vindicació de la mirada femenina sobre la febre de l’or californiana que s’aplica també al Xile decimonònic de Retrato en sepia. La Història ha tornat a ser matèria primordial de la seva novel·la més recent, Largo pétalo de mar, sobre el viatge transatlàntic que el poeta Pablo Neruda va organitzar a bord del Winnipeg per tal que 2.200 espanyols poguessin arribar a Xile per recuperar, d’aquesta manera, unes existències estroncades per la guerra civil. Exilis i vivències personals que transiten de l’amor a la mort, heus aquí l’equació perfecta per crear novel·les que commouen per la seva radicalitat humana. Isabel Allende sent el que escriu. Setanta milions de lectors en tot el món ho saben.”

Isabel Allende va passar els primers anys d’infància a Xile i va viure en diversos indrets durant la seva adolescència i joventut. Després del cop militar del 1973 es va exiliar a Veneçuela, i des del 1987 viu a Califòrnia. Es defineix com una “eterna estrangera”. Allende va iniciar la seva carrera literària a través del periodisme a Xile i Veneçuela. L’any 1982, la seva primera novel·la, La casa los espíritus, es va convertir en un dels llibres mítics de la literatura llatinoamericana.

La seva obra, que compta amb 23 títols publicats, ha estat traduïda a 42 idiomes i ha venut més de 74 milions d’exemplars, fet que l’ha convertit en l’escriptora més venuda en llengua espanyola. Ha rebut més de 60 premis internacionals, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Literatura de Xile, el 2010; el Premi Hans Christian Andersen de Dinamarca, el 2012, per la trilogia Memorias del Águila y del Jaguar; i la Medalla de la Llibertat als Estats Units, la més alta distinció civil, el 2014. L’any 2018, Isabel Allende es va convertir en la primera escriptora en llengua espanyola premiada amb la medalla d’honor del National Book Award als Estats Units per la seva destacada aportació al món de les lletres.

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la setena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors i escriptores Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura. Barcelona Novel·la Històrica està comissariada per l’editor Fèlix Riera, i l’organitza l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.Compartiu aquest contingut