El projecte EIT Urban Mobility arrenca a Barcelona per transformar la mobilitat de les ciutats europees : Servei de Premsa

El projecte EIT Urban Mobility arrenca a Barcelona per transformar la mobilitat de les ciutats europees

19/11/2019

Barcelona serà la seu d’aquesta comunitat d’innovació, creada per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), que integra 48 socis de 15 països, entre universitats, empreses i centres d’investigació. L’Ajuntament de Barcelona ha liderat i coordinat la creació de l’organització durant l’any d’inici

L’objectiu de la iniciativa, que tindrà una vigència de 7 a 15 anys, és facilitar i finançar la col•laboració entre ciutats, empreses, universitats i instituts de coneixement per aportar solucions de mobilitat per fer més habitables les ciutats europees

De cara al 2026, EIT Urban Mobility espera comptar amb el suport de 180 ‘start-ups’, alliberar espais destinats als vehicles del 90% de les ciutats que participen en la iniciativa, llançar 125 nous productes, incrementar la mobilitat compartida i obtenir inversions per valor de 38 milions d’euros gràcies a aquest projecte

L’Ajuntament de Barcelona ha inaugurat avui de manera oficial el projecte europeu EIT Urban Mobility a l’Smart City Expo World Congress. L’acte ha suposat la posada en marxa d’aquesta iniciativa, que té com a objectiu finançar projectes que aporten solucions de mobilitat per fer més habitables les ciutats europees.

 

 

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) va crear el desembre de 2018 la comunitat d’innovació EIT Urban Mobility i va triar el consorci ‘MOBiLus’ com el coordinador d’aquest projecte. El consorci està integrat per 48 socis de 15 països, entre ells, les ciutats d’Amsterdam, Munic i Milà, universitats com la Universitat Politècnica de Catalunya, el KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, Technion, Aalto University, instituts de coneixement com Fraunhofer, AMS o CTAG i empreses com BMW, SEAT, TomTom i Siemens. Es tracta de la primera iniciativa europea que uneix tres branques de coneixement: empresa, educació i investigació, més les ciutats.

 

Resoldre els desafiaments de la mobilitat de les nostres ciutats

L’EIT Urban Mobility pretén contribuir a garantir un sistema de mobilitat urbana més ecològic, més inclusiu, més segur i més intel·ligent. En concret, de cara a 2026, el projecte planteja comptar amb el suport de 180 start-ups, alliberar espai destinat als vehicles del 90% de les ciutats que participen en la iniciativa, llançar 125 nous productes, incrementar la mobilitat compartida i obtenir inversions per valor de 38 milions d’euros gràcies a aquest projecte.

Després de la primera convocatòria de projectes, que es va llançar el passat mes d’abril, se n’han seleccionat més de 60 que s’executaran a escala europea durant els pròxims dos anys: des d’iniciatives en l’àmbit acadèmic i de l’educació fins a projectes d’innovació o creació de negocis. Amb l’objectiu d’accelerar la innovació, la selecció ha valorat positivament els projectes que tinguessin la implicació de més països europeus, que es desenvoluparan a més d’una ciutat partner i amb una major tipologia de socis involucrats.

L’EIT Urban Mobility, amb seu a Barcelona, tindrà una vigència de 7 a 15 anys, i un finançament de fins a 400 milions de l’EIT. L’EIT és un organisme de la Comissió Europea per fomentar l’excel·lència en matèria d’ensenyament superior, investigació i innovació dins de la Unió Europea.

La inauguració d’autoritats ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcalde de Milà Giuseppe Sala, i el president de SEAT, Luca de Meo.

En aquest marc, l’alcaldessa de Barcelona ha defensat que l’EIT Urban Mobility és un projecte que genera i fa que hi hagi una relació directa entre el sector públic i el privat i també amb el món acadèmic. Colau ha destacat que en aquests moments en l’àmbit de la mobilitat “estem en plena transició i el que ha de canviar no és el món sinó el sistema” i ha afegit que “les ciutats han de tenir en aquest canvi un evident protagonisme”. L’alcaldessa ha afirmat que el model de governança actual necessita modificacions perquè “les competències sobre grans temes com la mobilitat o l’emergència climàtica estan concentrades en els estats mentre que els reptes s’estan produint a les ciutats”. Colau ha insistit en la necessitat de treballar en xarxa per objectius compartits i espera que el fet d’haver recepcionat la seu d’aquesta comunitat d’innovació en mobilitat europea sigui un reconeixement a les polítiques que Barcelona ha estat fent en aquest àmbit alhora que confia que tindrà un efecte multiplicador. “El llançament d’aquest projecte és una oportunitat i una necessitat per part de les ciutats per poder impulsar projectes de cara al futur”, ha reblat.

Posteriorment, s’ha celebrat la inauguració oficial amb la intervenció de la CEO d’EIT Urban Mobility, Maria Tsavachidis, el coordinador de l’ElT Urban Mobility, Luís Gómez, el rector de la UPC, Francesc Torres, el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas i la Head of Communications and Stakeholder Relations de l’EIT, Alice Fišer.

Tsavachidis, ha destacat que “l’EIT Urban Mobility millorarà la qualitat de vida de les ciutats i tindrà un impacte positiu en el clima i en l’economia. Després d’un any de preparatius estem preparats per donar el tret de sortida al projecte i fer-lo realitat. Estem preparats per marcar la diferència i treballar per fer les nostres ciutats més habitables”. Per la seva banda, Fišer, ha afirmat que “EIT aporta solucions innovadores als reptes globals als quals s’enfronten les nostres societats. En crear noves oportunitats per a innovadors, emprenedors i estudiants de tot Europa, EIT Urban MObility farà que la innovació sigui una realitat. Com una part de la xarxa més gran d’innovació d’Europa, EIT Urban Mobility treballarà per aconseguir una Europa més verda, més saludable i més sostenible per als seus ciutadans”Compartiu aquest contingut