La Rambla del Raval i les places Salvador Seguí i Vázquez Montalbán estrenen nous espais millorats per a l’ús veïnal : Servei de Premsa

La Rambla del Raval i les places Salvador Seguí i Vázquez Montalbán estrenen nous espais millorats per a l’ús veïnal

22/11/2019



Temps estimat de lectura: 6 minuts

La reurbanització busca reforçar els usos de vida quotidiana, duplicant l’espai de joc infantil i connectant millor els tres àmbits

S’han reordenat les zones verdes de tot l’àmbit, alhora que s’ha guanyat visibilitat i s’ha renovat la il·luminació

L’objectiu de la reforma persegueix fomentar un ús intergeneracional de l’espai públic, afavorint els usos veïnals i potenciant els espais per a joves i gent gran

Les obres d’aquest projecte desenvolupat en el marc de Pla de Barris Raval sud i Gòtic sud és una de les principals actuacions de veïnificació de l’espai públic

Els treballs han suposat una inversió d’1,3 milions d’euros

Finalitzen les obres per reurbanitzar la Rambla del Raval i les places de Vázquez Montalbán i Salvador Seguí, al barri del Raval. Les actuacions que s’hi han fet formen part d’un projecte comú de remodelació, millora i nous usos de l’espai en aquest àmbit, que compta amb uns 19.260 metres quadrats, i ha suposat una inversió de 1,3 milions d’euros.

 

 

 

 

 

L’actuació ha tingut com a principals objectius afavorir els usos veïnals i de vida quotidiana en aquest àmbit, mitjançant zones de trobada, activitat o joc infantil i juvenil i millorar la connexió d’aquests tres espais. La reurbanització, que va començar el març passat, també persegueix fomentar l’ús intergeneracional dels espais, evitant els usos excloents i augmentant el confort de l’espai.

Així, gràcies a aquest projecte, dissenyat per l’estudi barceloní VORA arquitectes, s’ha duplicat l’espai de joc infantil, creant-ne un de nou a la Rambla del Raval i renovant els que ja existien a Salvador Seguí en clau d’espai jugable. Alhora, s’han potenciat els espais d’usos polivalents amb una atenció especial al jovent i a la gent gran.

Amb la reforma, s’ha volgut dotar d’una nova centralitat a la Rambla del Raval, perquè esdevingui un espai de trobada per al veïnat del barri, tot buscant potenciar el seu caràcter de centralitat, de plaça i, a la vegada, de cruïlla. La centralitat d’aquest àmbit queda presidida pel Gat de Botero, que s’ha traslladat a aquesta zona central per dotar-lo de més protagonisme.

També s’ha trencat la linealitat mitjançant l’eixamplament de la part central a banda i banda i s’han eliminat les barreres transversals –reducció d’aparcaments, reordenació dels margallons- per afavorir la relació a peu pla peatonal amb les voreres dels laterals. A més, s’han generat àmbits per a usos de barri ara desatesos i espais de trobada amb caràcter més domèstic. Aquesta reordenació ha de permetre desenvolupar les activitats veïnals que es concentren en dies concrets a la Rambla del Raval amb major comoditat.

D’altra banda, també s’han condicionat quatre zones on es desenvoluparan usos juvenils –amb un espai dinamitzat pel mòdul del procés participatiu KN60lab- i s’ha creat un nou espai per a jocs infantils i a espai verd, incloent els margallons presents abans de la reurbanització. En tot l’àmbit s’ha mantingut la superficie de verd però reubicant-la en dos grans parterres amb alguns margallons dels pre-existents i pavimentant la zona del centre de la Rambla on eren abans. També s’han reordenat les terrasses, canviant la configuració actual de les cadires per agrupar-les i ubicar al tram central de la Rambla bancs circulars de trobada, s’ha canviat la il·luminació de tota la Rambla per incrementar el confort de l’espai també en horari nocturn i s’ha instal·lat un lavabo públic autorentable i una font.

Totes aquestes actuacions responen a demandes recollides per part del veïnat i associacions i comerciants per tal d’augmentar la sensació de seguretat de l’espai i millorar la visibilitat dels usos.

Pel que fa als extrems de la Rambla, en la rotonda nord s’ha anul·lat el pas de vehicles a la part interior (la més propera a la Rambla), per tal d’aproximar la rotonda a la Rambla. Això s’ha fet col·locant jardineres que impedeixin el pas de vehicles. També s’ha modificat la configuració dels passos de zebra i la incorporació de trànsit rodat des del carrer Hospital per tal de fer més amable i directa la connexió per a vianants entre Rambla – Hospital – Maria Aurèlia Campmany.

En el cas de la rotonda sud s’ha mantingut el seu funcionament com a pas de vehicles i s’amplia el pas de zebra per tal de de fer més amable i directa la connexió per a vianants entre Rambla del Raval – Sant Pau – Sant Oleguer. Així mateix s’ha ampliat la distància de gir dels vehicles que venen de Nou de la Rambla per donar més visibilitat a l’espai per a vianants i augmentar la seguretat.

En ambdós casos, s’ha incorporat el pas de bicicletes al vial del carrer Maria Aurèlia Campmany i al carrer de Sant Oleguer, amb la seva corresponent senyalització, de manera que es converteixen en vial ciclable compartit entre cotxe i bici. S’han instal·lat superfícies de xapa perforada als escocells per millorar l’accessibilitat, s’ha col·locat mobiliari urbà amb agrupacions de cadires i s’ha reservat espai per a les terrasses que es reordenen a les vores de la Rambla.

 

Plaça Vázquez Montalbán: un espai públic ple de vida

A la plaça Vázquez Montalbán s’han realitzat les obres des de mitjans de juliol amb l’objectiu de canviar el caràcter dur i poc amable d’aquest espai i dotar-lo d’identitat pròpia. S’han generat espais d’ombra, s’ha potenciat el joc i l’estada de nens i adolescents i el pas cap a la plaça Salvador Seguí s’ha singularitzat.

Per això s’ha instal·lat un paisatge de muntanyetes de terra per a la plantació d’arbres, tot retirant les jardineres i reubicant-les a la rotonda nord de la Rambla, i col·locant cadires per generar àmbits d’estada. S’han pintat jocs sobre el paviment, s’ha construït una pista de bàdminton amb pintura a terra i es col·locaran taules de ping-pong i fut-toc.

 

La plaça de Salvador Seguí: més vegetació i espai infantil

A la plaça de Salvador Seguí les obres s’han fet des de l’agost, actuant a l’entorn de sauló, que s’ha reconfigurat ampliant l’espai de jocs i modificant el caràcter dels àmbits d’estar. S’ha creat una àrea lúdica de nova configuració (de 0 a 12 anys) com a espai jugable sense límits, a partir de muntanyetes baixes de cautxú amb elements de joc incorporat que complementa, conjuntament amb els nous jocs infantils a la Rambla, l’aposta per la ciutat jugable. Tots els elements són antivandàlics i amb una bona il·luminació. També s’ha fet un nou parterre amb plantació, ampliant l’arbrat i amb més i noves cadires.

El Pla de Barris contra les desigualtats del Raval Sud i Gòtic Sud té en aquesta obra una de les principals actuacions de la seva línia de veïnificació de l’espai públic que a més està permetent repensar i refer altres espais com els Jardins de Voltes d’en Cirés, la Plaça Sant Miquel o el Moll de la Fusta per adaptar-los a les necessitats de la vida quotidiana. En el cas de Rambla del Raval, Vazquez Montalban i Salvador Seguí s’ha arribat a aquesta obra després d’un procés participatiu l’any 2017 en el que van tenir especial protagonisme els veïns i veïnes de la zona que fent reunions i passejades diürnes i nocturnes per detectar sobre el terreny els obstacles de pas i els itineraris a millorar. També els joves van formar part de la participació donant resposta al malestar que ja havien manifestat durant el PAD de l’anterior mandat per sentir-se exclosos d’aquests espais i els infants mitjançant de la participació infantil que l’entitat AEIRaval va fer sobre com millorar Vázquez Montalbán. També van tenir una especial rellevància les usuàries dels jocs infantils de Salvador Seguí amb sessions de treball específic amb les famílies al mateix lloc.

Tot plegat un esforç col·lectiu per aconseguir que l’espai públic d’aquest espai central del Raval respongui més i millor a les necessitats quotidiana del seu veïnat.





Paraules clau

Ciutat Vella/ places Salvador Seguí i Vázquez Montalbán/ Rambla del Raval/