El Servei de Teleassistència de Barcelona incorpora un nou programa de suport a les persones cuidadores : Servei de Premsa

El Servei de Teleassistència de Barcelona incorpora un nou programa de suport a les persones cuidadores

24/11/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La iniciativa, pionera a Catalunya, pretén millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals i s’adreça a tothom que té cura de familiars amb discapacitat, malaltia i/o dependència que presentin sentiments de sobrecàrrega

El nou programa suposa un canvi de mirada en la concepció de la Teleassistència, que actualment ja atén 100.000 persones l’any, de les quals més de 7.500 necessiten un nivell alt de suport per poder fer les activitats bàsiques de la vida diària

El Servei de Teleassistència Municipal incorporarà a partir d’ara un nou programa de suport a les persones cuidadores. La iniciativa, pionera a Catalunya, vol millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals, que sovint són familiars, així com de les persones amb necessitat de cura. Aquest suport el podran sol·licitar de manera gratuïta totes les persones que viuen a la ciutat de Barcelona amb familiars amb discapacitat, malaltia i/o dependència, que tenen cura d’ells i que tinguin sentiments de sobrecàrrega derivada d’aquesta activitat de cura.

La incorporació del nou programa suposa un canvi de mirada en la concepció del Servei de Teleassistència, i és que tot i que sempre s’ha ocupat de fer el seguiment de les persones beneficiàries, a partir d’ara també se centrarà en veure les necessitats de les persones cuidadores. De fet, actualment la Teleassistència ja arriba a més de 7.500 persones valorades amb graus II i III de dependència, la qual cosa comporta que necessiten un nivell alt de suport per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària i, per tant, que forçosament compten amb l’ajuda d’algú per poder seguir vivint al seu domicili. El nou programa ha estat treballat conjuntament amb la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores i té per objectiu principal millorar el benestar emocional de qui cuida i té cura, així com combatre els seus possibles sentiments de solitud.

La sol·licitud del nou servei es pot fer si la persona cuidada ja és usuària de la teleassistència, prenent directament el penjoll que algunes d’elles porten o bé a través del telèfon 93.547.92.00, però també a través d’un Centre de Serveis Socials o bé d’un Centre d’Atenció Primària en cas que es tracti d’una nova alta. El Servei de Teleassistència Municipal va arribar l’any passat a les 100.000 persones ateses, un rècord històric que s’ha assolit amb una satisfacció elevada entre les persones usuàries, que puntuen amb un 9,4 de nota mitjana el servei que reben.

El nou programa de suport a la persona cuidadora oferirà trucades de seguiment i escolta activa, visites anuals, així com informació sobre els recursos disponibles i campanyes informatives específiques. Aquestes trucades de seguiment les farà sempre la mateixa teleoperadora referent, la qual cosa ajudarà a establir un vincle i una actitud activa d’escolta. El programa també proporcionarà a les persones cuidadores guies formatives amb continguts pràctics i d’interès per a elles. Per fer-ho treballarà estretament amb l’espai d’informació i orientació Barcelona Cuida, de tal manera que si per exemple s’organitza una activitat al voltant d’una malaltia concreta, la teleassistència podrà informar les persones cuidadores que tinguin familiars en aquesta situació.

En cas que així ho determinin les persones professionals, el nou programa de suport a les persones cuidadores també oferirà prestacions tecnològiques individualitzades en cas que es consideri adient, ja siguin detectors d’enuresi, d’ocupació de llit o butaca o bé de convulsions per possibles moviments bruscos al llit. Eventualment també es valorarà la implantació del Monitoratge Intel·ligent del Moviment per a l’Autonomia amb Localitzador (MIMAL), un terminal mòbil que disposa de sistema de geolocalització per a persones amb deteriorament cognitiu.





Paraules clau

teleassistència/