La Smart City Week creix un 25% en la seva segona edició amb un balanç final de 2.500 participants : Servei de Premsa

La Smart City Week creix un 25% en la seva segona edició amb un balanç final de 2.500 participants

27/11/2019

El recompte final final de la setmana dedicada a apropar la tecnologia a la ciutadania i que va finalitzar el 17 de novembre ha permès celebrar un total de 67 activitats i 160 hores de programació amb 87 entitats col·laboradores

Prop de de 2.500 persones han participat en les més de 60 taules rodones, conferències, activitats culturals, visites guiades i passejades per la ciutat programades a Barcelona

Aspectes com la mobilitat, la sostenibilitat, la perspectiva de gènere o la participació ciutadana dins l’ecosistema de les ciutat intel·ligents, i les activitats infantils i juvenils han despertat especialment l’interès del públic

La segona edició de l’Smart City Week, que va tenir lloc entre el l’11 i el 17 de novembre als 10 districtes de la ciutat, ha crescut en la seva segona edició. Sota el lema “Ciutat en acció’ la SCW ha convocat prop de 2.500 assistents, un 26% més que en la seva primera edició. S’han programat 67 activitats en un total de 160 hores de programació, amb 87 entitats col·laboradores.  Cal destacar que més del 90% de les activitats s’han celebrat en espais accessibles per persones amb mobilitat reduïda i 7 han comptat amb interpretació en llengua de signes. El districte de Sant Martí -on se situa la seu de Ca l’Alier- i Ciutat Vella han concentrat la major part del públic assistent.

La Smart City Week és un espai de reflexió i diàleg sobre el model de ciutat al que aspira Barcelona. La setmana d’activitats ha volgut apropar a la ciutadania la noció d’una ciutat que fa servir les tecnologies i el coneixement acumulat per aconseguir un entorn urbà més sostenible, just i inclusiu.

Amb l’objectiu d’arribar a un públic més ampli, en la seva segona edició la SCW ha consolidat l’aposta per aquest tipus d’activitats com ara diàlegs, tallers, activitats culturals i de ciutat o activitats infantils i juvenils. Tot plegat per apropar perfils diversos a la noció de ciutat intel·ligent.

A la Smart City Week han intervingut ponents nacionals e internacionals com Lucía Lijtmaer, Lucía Egaña, Pilar Conesa, Efraín Foglia, Francisco Laranjo, Rubén Martínez, Daniele Porretta, Manuel Delgado, Felix Pérez-Hita, Simona Levi, Raquel Rennó, Renata Ávila i molts altres.

El contingut de les activitats ha versat sobre iniciatives innovadores que milloren la ciutat del present així com d’altres que tracten i sacsegen alguns dels fonaments sobre el que es construeixen les ciutats del futur.

Les actvitats de la Smart City Week van començar el passat 11 de novembre amb el diàleg Qüestionant la ciutat cosmopolita. També han destacat activitats com ara el Responsive Cities Symposium organitzat per l’IAAC o Diplomàcia científica per a ciutats sostenibles organitzada per CIDOB, Les polítiques rares dels objectes de disseny organitzada per BAU, Centre Universitari de Disseny o City Sound. La construcció sonora de la ciutat, que es va realizar a l’Auditori Convent dels Àngels i està disponible en podcast a la Xarxa de Ràdios Comunitàries Barcelona.

D’altres activitats que han fet una aposta per un aproximació cultural, destaquen: La cultura com a eix de transformació de la ciutat. Dansa i espai públic: una oportunitat per a generar comunitat de la Fundació Ideograma, o la Smart City Slam: transformem la ciutat amb poesia, organitzat pel PEMB.

A més, destaquem aquelles activitats amb perspectiva de gènere i LGTBIQ+ com el Recorregut feminista sobre l’urbanisme del Poblenou en col·laboració amb el Col·lectiu Punt 6 i #Mariposea: transforma la teva ciutat amb el suport internacional de SDG Goals. A més, la programació amb perspectiva decolonial també ha estat protagonista en sessions com Algorismes de raça o Qüestionar o assumir el colonialisme digital?, organitzada aquesta última per la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament.

També va tenir molt bona acollida el diàleg Ciutats intel·ligents per a escèptiques i tecnofòbics, celebrat a la llibreria La Central del Carrer Mallorca, amb la participació de Renata Ávila, Simona Levi i Raquel Renno en un diàleg sobre com ha de ser la ciutat intel·ligent del futur des d’un punt de vista democràtic, proper a la realitat. En aquest sentit Simona Levi proposa: “que la tecnologia estigui al servei de les persones i en col·laboració amb les persones”. Renata Ávila destaca: “la connexió entre la ciutat intel·ligent i aquella que és sensible a l’impacte climàtic de totes les intervencions tecnològiques”. Raquel Rennó defensa: “per mi és una qüestió de quina tecnologia volem, no volem desconnectar-nos”.

 

La Smart City Week

La SCW treballa per un model de ciutat intel·ligent humana i democràtica, que utilitza la tecnologia com a mitjà per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, tant a llarg com a curt termini. Amb un farcit programa d’activitats, la SCW connecta i visibilitza les experiències d’innovació de les ciutats amb el teixit veïnal per així fomentar entorns i contextos d’intervenció.

La Smart City Week comparteix el compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. La celebració d’aquest esdeveniment contribueix a l’assoliment d’alguns d’aquestes fites com ara Educació de Qualitat, Igualtat de Gènere, Ciutat Sostenible o Pau, Justícia i Institucions Sòlides. Aquesta contribució es tradueix en què totes les activitats programades es relacionen amb algun d’aquests objectius.

La primera edició de l’Smart City Week va tenir lloc entre el 5 i l’11 de novembre de 2018 als 10 districtes de la ciutat. Sota el lema “Re-pensar la ciutat’ la SCW va acollir prop de 2000 assistents, 40 entitats col·laboradores, més de 50 activitats amb un total de 160 hores i 110 ponents participants.

L’epicentre de la programació de la Smart City Week ha estat Ca l’Alier, una antiga fàbrica del Poblenou, re-convertida en edifici intel·ligent i nou Centre d’Innovació Urbana de Barcelona. Aquest equipament municipal és un lloc per compartir coneixement i experiències sobre smart cities i seu de la Fundació Barcelona Institute of Technology for the Habitat (BIT Habitat), coordinadora de la iniciativa, com també del Centre de Co-innovació de CISCO, que enguany torna a col·laborar amb la Smart City Week.

Emmarcat en ‘Digitalitza’, el programa d’acceleració digital de CISCO, el Centre de Co-Innovació de Barcelona és un entorn obert i col·laboratiu per dissenyar solucions de ciutat intel·ligent i per a altres sectors que millorin la qualitat de vida dels ciutadans, completin la formació de joves i treballadors i fomentin la inclusió social digital.

 

Descarrega el cartell aquí: https://cutt.ly/CeiDqsG

Descarrega imatges en alta resolució aquí: https://cutt.ly/smartcityweekCompartiu aquest contingut