El Plenari aprova atorgar a títol pòstum la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Lluís Martí Bielsa i al Mèrit Cultural a Claudio López de Lamadrid : Servei de Premsa

El Plenari aprova atorgar a títol pòstum la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Lluís Martí Bielsa i al Mèrit Cultural a Claudio López de Lamadrid

29/11/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Consell Municipal reconeix la trajectòria de Martí Bielsa, activista polític i president, fins a la seva mort, de l’Amical de les Brigades Internacionals, referent de la lluita contra el feixisme i ferm defensor dels valors de la solidaritat, l’internacionalisme i la justícia social

López de Lamadrid també rebrà a títol pòstum la Medalla d’Or després de dedicar tota la seva vida a la tasca editorial, fins a esdevenir una de les referències de l’edició de literatura en llengua castellana lligat a noms com Galaxia-Gutenbert o Literatura Mondadori

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per àmplia majoria atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Lluís Martí Bielsa i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Claudio López de Lamadrid en reconeixement de les respectives trajectòries en l’activisme polític i la lluita contra el feixisme, i en la tasca editorial en la literatura en llengua castellana.

 

Lluís Martí Bielsa, president de l’Amical de les Brigades Internacionals

Nascut a Gallur (Saragossa) el 1921 i traslladat a Barcelona quan tenia 4 anys, Lluís Martí Bielsa comença la seva implicació política durant la Guerra Civil, en involucrar-se a les Joventuts Socialistes de Catalunya i com a membre de la Guàrdia d’Assalt. Després de la guerra, va viure l’exili a diferents camps de concentració de la Catalunya Nord, com el d’Argelers, el de Barcarès i el de Sant Cebrià i, en esclatar la Segona Guerra Mundial, va unir-se a la Resistència francesa i va participar en l’alliberament de París.

El 1946 va tornar a Espanya, on va patir la repressió franquista i va estar empresonat fins al 1952. Durant aquests sis anys va passar per la Model i les presons d’Ocaña i de Burgos, on va patir tortures i penúries. En ser alliberat va quedar desterrat de Barcelona i va instal·lar-se a Montblanc. Després d’haver-se de distanciar de l’activitat clandestina a causa de la vigilància contínua de la policia, va començar a treballar per la justícia, la reparació i la memòria, especialment a través de les Comissions de Solidaritat de suport als presos i preses polítiques.

Martí Bielsa va ser el secretari de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme i president de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya fins a la seva recent mort, el passat 6 d’octubre.

El 2006 Lluís Martí Bielsa va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva continuada lluita contra el feixisme.

La Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Lluís Martí Bielsa ha estat aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte el PP, que s’hi ha abstingut.

 

Claudio López de Lamadrid, una referència de l’edició de literatura en llengua castellana

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona també ha aprovat a la mateixa sessió i per unanimitat atorgar la Medalla al Mèrit Cultural a títol pòstum a Claudio López de Lamadrid. El consistori reconeix amb aquest guardó la seva tasca editorial, caracteritzada pel lloat equilibri entre l’edició i difusió de grans noms internacionals i nacionals; així com la seva contribució decisiva a situar Barcelona com a capital editorial del món hispànic.

El passat 11 de gener de 2019 Claudio López de Lamadrid va morir amb 59 anys, de forma sobtada. Amb un gust i un coneixement molt profund de la realitat llatinoamericana i de la tasca creativa dels seus escriptors i escriptores,  es va iniciar molt jove en el món editorial de la mà del seu oncle Antonio López de Lamadrid, fundador de l’editorial Tusquets. Posteriorment, s’instal·là a Paris sis mesos per treballar amb Christian Bourgois, fundador i director de l’editorial homònima.

A la seva tornada a Barcelona va continuar treballant a l’editorial familiar fins a finals de la dècada dels vuitanta, moment en què va decidir dedicar-se a la crítica literària i la traducció. Poc després, va participar, juntament amb el seu íntim amic, el crític literari Ignacio Echevarría, en la fundació de Galaxia-Gutenberg.

El seu següent pas professional va ser la seva incorporació com a responsable de l’editorial Grijalbo Mondadori. Aquesta nova experiència professional el va portar a conèixer l’engranatge dels grans grups editorials. Allà va crear i dirigir Literatura Mondadori, una de les seves aportacions fonamentals a l’edició en castellà. El catàleg d’autors i autores internacionals que va editar en castellà aquest segell és inabastable.





Paraules clau

Medalla d’Or al Mèrit Cívic/