L’acreditació ACTIC i el Cibernàrium, eines clau per a la capacitació digital de la ciutadania : Servei de Premsa

L’acreditació ACTIC i el Cibernàrium, eines clau per a la capacitació digital de la ciutadania

04/12/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Avui ha tingut lloc el 1r congrés de competències digitals organitzat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la col·laboració de la Fundació MWC Barcelona

Durant el congrés s’ha reconegut el paper que ha tingut l’ACTIC en els seus 10 anys d’existència en l’acreditació de competències digitals i se n’ha presentat la nova estructura, dissenyada amb la UOC

Barcelona Activa ha presentat el Mapa de competències digitals que s’utilitzarà per definir els itineraris formatius en l’àmbit de les TIC que oferirà el Cibernàrium durant els propers anys

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en col·laboració amb la Fundació Mobile World Capital Barcelona, han organitzat la primera edició del Congrés de competències digitals al Cibernàrium amb l’objectiu de promoure la participació activa de la ciutadania a la societat digital.

La Generalitat de Catalunya ha presentat la nova estructura i continguts de l’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC), en el marc de la primera edició del Congrés de competències digitals. Aquest llançament ha coincidit amb el 10è aniversari d’aquest sistema d’acreditació impulsat pel Govern.

La directora general de Societat Digital del Govern de la Generalitat, Joana Barbany, ha inaugurat el congrés i ha destacat que l’ACTIC és “una eina clau per aconseguir una ciutadania digital apoderada, compromesa i competent en la construcció d’una Societat Digital més justa i equilibrada en benefici del benestar de tothom”.

Barbany ha ressaltat que “molt abans que a molts llocs es comencés a parlar de competències digitals, a Catalunya ja teníem una acreditació competencial amb vocació transversal”. “Crec que hem d’explicar això amb orgull i fer valer aquesta experiència”, ha afegit.

L’ACTIC és un instrument que garanteix l’acreditació de competències digitals en els processos de selecció de personal que es fan tant a l’administració pública com a les empreses privades. Ofereix una referència homologable de la competència digital i permet que qualsevol ciutadà o ciutadana pugui demostrar els seus coneixements, habilitats i actituds en el món de les TIC.

Després de 10 anys de funcionament, l’ACTIC compta amb una xarxa de gairebé 400 centres col·laboradors repartits arreu del territori, s’han certificat més de 68.000 persones i s’han fet més de 100.000 proves d’avaluació.

Per la seva banda, el Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, ha destacat que “ser competent digitalment actualment s’està convertint en un mecanisme d’inclusió social”. També ha fet menció al recent 20è aniversari del Cibernàrium de Barcelona Activa, a través del qual s’ha normalitzat un concepte de divulgació i formació tecnològica per a tothom oberta i inclusiva que fa 20 anys no existia.

Des de Barcelona Activa, s’ha presentat el Mapa de competències digitals que s’utilitzarà per definir els itineraris formatius en l’àmbit de les TIC que oferirà el Cibernàrium durant els propers anys. Aquest mapa s’ha desenvolupat a partir del marc europeu DigComp i del model competencial de l’ACTIC i, per tant, la formació que s’ofereixi a Barcelona Activa estarà alineada amb l’acreditació.

La UOC ha participat activament en el disseny dels nous continguts de les proves de l’ACTIC i del seu mapa competencial. «El mapa permetrà diagnosticar el nivell de competència digital que té el ciutadà o la ciutadana; saber on es troba, és a dir, què té i què li falta per a esdevenir ciutadà digital, i proposar itineraris formatius adaptats al seu grau de coneixement, interessos o necessitats», explica la directora de l’àmbit de Competències Digitals de la UOC, Montse Guitert.

 

Nova estructura i competències de les proves de l’ACTIC

Les successives revisions dels continguts de l’ACTIC aquests anys enrere han incorporat nous conceptes a l’acreditació. La maduresa del Marc europeu de competències digitals (DigComp) ha permès plantejar una revisió profunda de l’estructura de les proves i dels continguts.

El nou model de certificació inclourà el desenvolupament en competències a totes les àrees d’aquest marc europeu:

En aquesta estructura, a més, s’han volgut aprofundir en diversos aspectes que van més enllà del marc europeu i que també han quedat inclosos:

La jornada ha inclòs la participació de representants d’institucions, entitats i empreses com ara el Joint Research Centre de la Comissió Europea (JRC), Vodafone UK o la Fundació Factor Humà, entre d’altres.

Durant el congrés, s’ha debatut sobre diversos aspectes de la competència digital: els marcs de referència, la formació, l’avaluació i la certificació; i com aquests contribueixen al desenvolupament d’una ciutadania apoderada digitalment.

En el marc del congrés, la directora general d’Administració Digital de la Generalitat, Ester Manzano, ha presentat el Manual de transformació digital per a l’empleat públic, que defineix les habilitats i competències que es vinculen al concepte de treballador públic digital.





Paraules clau

competències digitals/