Barcelona aprova 400.000 euros per a projectes d’emergència humanitària a Síria, territoris kurds, Líbia i Iemen : Servei de Premsa

Barcelona aprova 400.000 euros per a projectes d’emergència humanitària a Síria, territoris kurds, Líbia i Iemen

08/12/2019

Metges del Món, la Fundació Save The Children i el Comitè Català per als Refugiats – Catalunya amb ACNUR atendran així població vulnerable víctima de conflictes armats en aquestes zones del món

Les subvencions s’han atorgat a entitats prèviament acreditades per l’Ajuntament com a expertes en acció humanitària i emergències

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquesta setmana subvencions específiques per a projectes d’emergència humanitària que atendran població civil en territoris de la Mediterrània i de l’Orient Mitjà que actualment estan en guerra o amb conflictes armats vigents. Les subvencions aprovades sumen un valor total de 400.000 euros i seran destinades a parts iguals per a quatre projectes diferents que desenvolupen Metges del Món a Síria, la Fundació Save The Children en territoris kurds i, per partida doble, el Comitè Català per als Refugiats – Catalunya amb ACNUR a Iemen i a Líbia.

Els projectes aprovats per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional són els següents:

 

SÍRIA “Atenció primària de salut en la zona de conflicte en el nord-est de Síria”, Metges del Món

El projecte s’executarà en el nord-est de Síria, zona molt afectada pels darrers conflictes del mes d’octubre que han provocat el desplaçament forçat de moltes persones. En un context en què els centres sanitaris han estat objecte dels atacs de les forces armades turques, alguns d’aquests centres de salut que es troben a primera línia s’han vist obligats a reduir considerablement els serveis disponibles i a obrir-ne d’altres.

L’objectiu del projecte és reforçar les capacitats de les autoritats locals sanitàries per a assegurar els serveis d’atenció primària i primers auxilis en els centres sanitaris identificats, incloent també salut sexual i reproductiva, salut mental i i suport psicosocial.

Amb la implementació del projecte es donarà suport als centres sanitaris, facilitant la contractació de recursos humans i el funcionament dels equipaments, formació en el lloc de treball pel personal sanitari contractat per les autoritats locals sanitàries (metges/ses, infermers/es i comadrones), així com reformes bàsiques dels centres, adquisició d’equipament mèdic i subministrament de medicaments i consumibles.

S’estima que la població de les àrees de salut cobertes pels centres objecte d’aquest projecte és de 204.000 persones (entorn a 122.000 dones i 82.000 homes), essent el 30% menors de 5 anys.

 

TERRITORIS KURDS “Protecció i educació en emergències per a nens/es afectats/des pel conflicte en el nord-est de Síria”, Fundació Save The Children

Viure el conflicte pot tenir un impacte devastador en el benestar dels infants i pot comprometre el seu desenvolupament social, emocional i cognitiu. El projecte vol donar resposta a aquesta situació, oferint protecció i educació a nens i nenes i les seves famílies que, afectats pel conflicte en el nord-est de Síria, han fugit dels darrers enfrontaments cap a la regió kurda d’Iraq i es troben actualment instal·lats en el recentment reobert camp de Bardarash.

L’objectiu del projecte és assegurar l’accés a l’educació en contextos d’emergència, suport emocional, serveis bàsics i protecció d’infants refugiats i/o desplaçats en la regió kurda d’Iraq.

El projecte contempla l’establiment de dos espais segurs per a la infància (amb instal·lacions d’accés a aigua sanejament i higiene) en el camp de Bardarash, on els infants podran continuar amb les seves activitats educatives i on persones adultes de la comunitat desplaçada/refugiada seran capacitades i acompanyades per tal d’oferir diferents tipus d’activitats destinades a millorar el benestar emocional i reforçar la resiliència de nens i nenes. També es preveuen accions dirigides a pares i mares per augmentar les seves habilitats i coneixements en educació i protecció, així com el reforçament dels mecanismes de protecció de base comunitària per a la identificació, prevenció i resposta a les necessitats de protecció de la infància.

Es preveu atendre 590 persones: 390 infants (195 nenes i 195 nens) i 200 adults (100 homes i 100 dones), principalment persones síries del grup ètnic kurd, refugiades en el camp de Bardarash.

 

IEMEN “Emergència a Iemen: Protecció i assistència a la població desplaçada”, Comitè Català per als Refugiats – Catalunya amb ACNUR

L’objectiu del projecte és proveir a la població desplaçada iemenita (275 famílies equivalents a 1.925 persones) que viu en assentaments informals de les governacions d’Al-Hudaydah i Sana’a de kits de refugi i articles no alimentaris bàsics d’emergència, segons estàndards internacionals i en quantitats suficients per al seu ús domèstic.

Es preveu distribuir 275 kits d’articles no alimentaris, conformats cadascun pels següents articles: 7 matalassos, 7 mantes i 2 estoretes, 1 set d’utensilis de cuina (7 gots, 7 plats, 7 bols, 1 olla/paella, 7 forquilles, 7 ganivets, 7 culleres, 1 cassó, 1 cullera de pal, 1 ganivet de cuina i 1 fregall), 1 làmpada solar, 2 bidons per al transport d’aigua o, si escau, de querosè.

A més a més, per a cobrir una necessitat bàsica en l’emergència com és l’aixopluc i proveir d’una sensació d’intimitat i seguretat emocional, es durà a terme el lliurament de 275 kits de refugi d’emergència entre la població en situació de major vulnerabilitat, que inclouen: lona de plàstic, martell, cordes de sisal i niló, estaques i placa de fusta, claus, serra i clavilles de metall, cúter i ganivet utilitari.

 

LÍBIA “Emergència a Líbia: Protecció i assistència a la població refugiada i sol·licitant d’asil”, Comité Català per als Refugiats – Catalunya amb ACNUR

El projecte s’emmarca dins de l’estratègia de protecció de l’ACNUR per a 2019-2020 que té per objecte reforçar la protecció de les persones refugiades, les sol·licitants d’asil i les persones desplaçades internament a Líbia mitjançant la prestació de serveis essencials i el reforç dels mecanismes de prevenció.

La implementació del projecte es concreta en el lliurament d’articles no alimentaris per a 3.600 persones (600 famílies) situades en assentaments urbans espontanis i informals a Trípoli. Concretament, està previst distribuir 600 lots conformats per: 1 set d’utensilis de cuina, galleda de plàstic, 6 matalassos, 6 mantes, 6 estoretes, 1 làmpada solar, 1 bidó de 10 litres, lona de plàstic, kit de cures de bebè, kit d’higiene, i kit d’higiene íntima femenina.

Els criteris de selecció que s’apliquen a l’hora de donar prioritat dins de l’emergència a un grup determinat de titulars de drets són els de vulnerabilitat i de gènere.Compartiu aquest contingut