Ada Colau rep les últimes dues periodistes mexicanes amenaçades al seu país i acollides a Barcelona : Servei de Premsa

Ada Colau rep les últimes dues periodistes mexicanes amenaçades al seu país i acollides a Barcelona

19/12/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Amb elles ja són vuit les persones acollides a Barcelona en el marc del programa municipal ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’ i el projecte pilot anterior

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau s’ha reunit aquest dijous amb les dues últimes periodistes mexicanes acollides a la ciutat de Barcelona en el marc del programa municipal ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’, Yanely Fuentes i Patricia Mayorga. Aquesta iniciativa, pilotada per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional del consistori en col·laboració amb l’entitat Taula per Mèxic, ja ha permès acollir vuit periodistes en total des de l’any 2017.

‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’ té per objectiu facilitar l’estada temporal a la ciutat durant sis mesos de persones d’aquest col·lectiu que es trobin amenaçades per l’exercici de la seva professió i pel seu activisme a l’hora de denunciar violacions de drets humans. El programa, que a nivell municipal va ser el primer en el marc de l’Estat espanyol, permet les persones acollides tenir un respir i reforçar les seves capacitats personals i professionals per afrontar la seva situació. A més a més, vol donar a conèixer la seva situació per reforçar la tasca del col·lectiu de periodistes amenaçats.

Patricia Mayorga va néixer l’any 1972 i va iniciar la seva carrera com a periodista l’any 2000. Cobria temes de corrupció, violència, feminicidis i violacions dels drets humans a l’estat de Chihuahua. Reconeguda per la seva feina com a corresponsal del setmanari ‘Proceso’, va fundar l’any 2012 el col·lectiu Red Libre Periodismo. L’any 2017, després de l’assassinat de la periodista Miroslava Breach, Mayorga es va veure obligada a abandonar la seva residència després de rebre amenaces per la seva feina. Aquell mateix any el Comitè per a la Protecció de Periodistes (CPJ) li va donar a Nova York el Premi Internacional a la Llibertat de Premsa.

Yanely Fuentes, nascuda l’any 1990 és periodista de ‘Diario Alternativo’ des del 2014. Es va especialitzar en el seguiment de mobilitzacions i conflictes socials a l’estat de Guerrero, al sud de Mèxic. Per la seva feina va rebre amenaces tant ella com la seva família, i fins i tot agressions físiques el gener del 2018 mentre feia seguiment d’un esdeveniment. Davant d’una situació d’amenaces creixents i en veure perillar la seva vida, es va veure igualment obligada a canviar de residència.





Paraules clau

Mèxic/ periodisme/