Barcelona obre un expedient sancionador de 90.000 euros per discriminació en l’accés a l’habitatge : Servei de Premsa

Barcelona obre un expedient sancionador de 90.000 euros per discriminació en l’accés a l’habitatge

21/12/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament ha incoat l’expedient al portal immobiliari Idealista i a la immobiliària The New House Barcelona, que van posar com a requisit en un anunci de lloguer que la persona llogatera havia de ser espanyola

L’expedient sancionador, de 90.000, s’ha obert després que els fets es van comunicar per part d’un ciutadà a l’Oficina per la No Discriminació, que va avaluar el cas i ha acabat amb la incoació de l’expedient

L’Ajuntament de Barcelona ha incoat un expedient sancionador de 90.001 euros al portal immobiliari Idealista i a la immobiliària The New House Barcelona per discriminació en l’accés a l’habitatge. Es tracta de la primera vegada que s’obre un expedient sancionador per discriminació per raó d’origen.

L’anunci pel qual s’obren els expedients es van produir el mes de juny de 2019. La immobiliària oferia un pis de lloguer a través del portal immobiliari amb un anunci que restringia l’accés a l’habitatge només a persones espanyoles. Segons la comunicació dels fets, que es va fer a través d’una denúncia ciutadana a l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona, podrien constituir un fet molt greu per discriminació en l’ús de l’habitatge.

En la valoració de l’anunci que s’oferia, tal i com estava formulada, l’oferta de lloguer estava dirigida a un col•lectiu de persones, de nacionalitat espanyola, i excloïa expressament a un altre col•lectiu, persones no espanyoles. Per tant s’entén que el lloguer exclou persones per raó d’origen en l’accés a l’habitatge.

Que una persona no pugui ser discriminada per raó d’origen és un dret reconegut a la Constitució espanyola i la prohibició en l’accés als bens i serveis està regulada en la Directiva europea 2004/113/CE. Per tant, la privació a tot un col•lectiu, en aquest cas les persones no espanyoles, en l’accés a un bé bàsic com l’habitatge no queda emparat pel principi de llibertat de contractació.

Aquest expedient sancionador s’emmarca en les línies estratègiques de disciplina d’habitatge que l’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme els últims anys contra l’assetjament i la discriminació en aquesta matèria, amb l’objectiu d’aturar les males praxis que vulneren la legislació vigent. L’Ajuntament de Barcelona a través de la disciplina en l’habitatge està desenvolupant a la ciutat de Barcelona tota una acció pública per protegir el dret a l’habitatge.

Aquesta acció inclou altres àmbits d’actuació que han donat lloc als següents tipus d’expedients:

– Sancionadors per desocupació permanent
– Sancionador per Assetjament immobiliari o discriminació en l’ ús de l’habitatge.
– Sancionadors per no destinar un habitatge HPO a residència Habitual i permanent.
– Sancionador per llogar un habitatge sense la corresponent autorització de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
– Sancionadors per no inscripció d’habitatges buits en el RHBO de l ‘ Agència de l’Habitatge de Catalunya

En total, l’Ajuntament de Barcelona està instruint en aquests moments 134 expedients sancionadors en el conjunt d’aquestes matèries. A més, està realitzant diligències prèvies en uns altres 155 casos detectats, de manera que la suma dels casos en els quals està treballant en aquests moments la unitat de disciplina de l’habitatge municipal és de 289 casos.

En aquest sentit el règim especial de la ciutat de Barcelona permet desplegar aquesta acció protectora del dret a l’habitatge i assumir de manera subsidiària la persecució d’aquestes pràctiques que vulneren drets bàsics a través d’expedients sancionadors.

 

Casos de racisme i xenofòbia a l’OND

L’Oficina per la No Discriminació (OND) és un servei municipal que ofereix suport psicosocial, assessorament jurídic i orientació gratuïts a aquelles persones que han viscut una situació de discriminació a la ciutat. Qualsevol persona que ha patit una situació de discriminació es pot dirigir a l’OND i posar els fets en coneixements de l’oficina per rebre l’acompanyament i l’assessorament sobre el cas concret.

Fins al mes d’agost de 2019 s’han atès un total de 145 casos i el principal motiu denunciat, un total de 57 persones, ha estat discriminació per racisme o xenofòbia, que representen un 40% total dels casos.





Paraules clau

habitatge/