Més de 3.000 persones busquen noves oportunitats de treball a Nou Barris Activa en el seu primer any : Servei de Premsa

Més de 3.000 persones busquen noves oportunitats de treball a Nou Barris Activa en el seu primer any

22/12/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Nou Barris Activa es va posar en marxa l’1 d’octubre de 2018 i en un any ha aconseguit que un 43,4% d’usuaris que no havien conegut els serveis de Barcelona Activa participin d’algun dels serveis

Una de les estratègies de l’organisme públic és apropar els serveis d’ocupació, emprenedoria i empresa a la ciutadania, especialment en territoris de rendes baixes

Entre els exemples destacats, ha creat un punt d’atenció a l’emprenedoria i empresa del districte; ha engegat actuacions amb altres ens públics per oferir un suport de recerca de feina a persones sense sostre; i ha incorporat més accions de gamificació digital per a joves per tal de sensibilitzar-los sobre drets i deures laborals

Des de l’1 d’octubre de 2018 -quan va néixer Nou Barris Activa- fins el 31 d’octubre de 2019, un any més tard, aquest nou centre ha atès 3.024 persones, un 43,4% (1.314) del qual mai abans havien fet ús de cap dels serveis de Barcelona Activa. Per a l’agència de desenvolupament local i econòmic, aquest increment implica haver assolit el repte de proximitat, minimitzant la distància entre la ciutadania i el servei públic, especialment en territoris de rendes baixes.

El perfil més nombrós de les més de 3.000 persones corresponen a dones (58,3%), residents a Nou Barris, entre 25 i 44 anys (48.4%), amb estudis secundaris (47,4%), en situació d’atur (66,1%) i nacionalitat espanyola (65%). El 79,6% són provinents de barris sense cap tipus de recurs ocupacional municipal, principalment, La Prosperitat, Porta, Turó de la Peira, Verdum, Vilapicina i Torre Llobeta, Roquetes, La Guineueta i Trinitat Nova. Del percentatge de la població estrangera, la majoria són de països de la Unió Europea, i fora de la UE, la presència més significativa és de persones del Marroc, Hondures, Veneçuela i Bolívia.

L’espai de recerca de feina és, de fet, un dels serveis que més acceptació ha tingut, amb més de 600 persones que s’han apropat a les instal·lacions per participar-hi. Aquest servei ha experimentat un creixement del 90%, que en molts casos són veïns i veïnes que visiten l’espai amb freqüència fins que troben feina. D’una altra banda, el Punt d’Informació i Orientació Laboral ha arribat a prop de les 800 visites.

Amb tot, des del nou equipament, s’han sumat dos nous programes d’acompanyament a l’ocupació i la inserció, com ara el Programa Ubica’t i el Programa Passarel·les cap a l’Ocupació i la Inclusió, ambdós dirigits a persones amb especials dificultats per a la inclusió en el mercat de treball, el darrer dels quals possibilita l’obtenció de certificats de professionalitat en diversos sectors (hostaleria, comerç, construcció, manteniment, serveis a les empreses i serveis a les persones).

Des dels equips tècnics de diferents programes i serveis de l’equipament es va detectar que una part significativa de les persones usuàries tenien dificultats en el seguiment dels itineraris d’inserció i la incorporació al mercat laboral per manca de competències digitals. Per capgirar aquesta situació, des del juny de 2019, Nou Barris Activa ofereix un itinerari d’alfabetització digital adreçat a tothom que pugui millorar el seu coneixement i accés a la tecnologia.

 

Suport a projectes d’emprenedoria i empreses del districte

De la mateixa manera, des del Punt d’Atenció a l’Activitat Econòmica de Nou Barris, un punt per assessorar projectes d’emprenedoria o negocis en funcionament, l’espai ha atès més de 400 peticions. De igual manera, ’han posat en marxa espais de networking entre iniciatives d’un mateix sector -sense perdre aquest caire de proximitat i implicant a agents diversos del territori- per establir col·laboracions entre ells. Aquest ha estat el cas de cinc projectes d’emprenedoria que arran d’aquesta iniciativa compartiran sinèrgies en el desenvolupament dels seus negocis. Exemples similars s’han donat amb persones emprenedores en els àmbits de producció tèxtil i disseny d’estampats o, en un altre cas, en posar en contacte una iniciativa emprenedora amb un negoci consolidat del sector de la fabricació de mobles amb material reciclat.

Un altre servei de Barcelona Activa que es va incorporar a l’equipament és el Punt de Defensa de Drets Laborals, que ha ofert assistència jurídica especialitzada a més de 600 usuaris atesos en aquest districte durant el 2019. A més, s’ha iniciat una modalitat de sessions grupals obertes a la ciutadania, que en la seva primera convocatòria ha comptat amb l’assistència de 15 persones que han resolt dubtes sobre el seu contracte i la seva nòmina. En el cas d’entitats que sol·liciten per a grups de joves sessions de sensibilització sobre drets i deures laborals es treballa des de la gamificació digital, metodologia d’aprenentatge a través del joc i la tecnologia.

En l’actualitat s’estudia engegar nous serveis, com ara sessions d’orientació, informació i drets per a persones que es dediquen a les cures i la llar.

 

Descentralització per arribar arreu

L’agència de desenvolupament de l’Ajuntament de Barcelona té 12 equipaments repartits per tota la ciutat per donar impuls a l’activitat econòmica, i que la ciutadania n’obtingui més competències, i les empreses més fortalesa per donar continuïtat a nous negocis.

L’actuació de serveis d’ocupació adreçada a les persones del Districte de Nou Barris es complementa amb altres punts d’atenció al mateix Districte, com són “Espai Jove les Basses”, en el que es concentren recursos i programes especialitzats per a joves en recerca de feina o millora professional, i els Punts d’Atenció amb dispositius integrals d’inserció laboral específics als barris de Roquetes, Ciutat Meridiana i Torre Baró.

Unes altres entitats amb les que Nou Barris Activa hi col·labora són: Fundació Pare Manel, la Taula Laboral de Can Peguera, l’empresa d’inserció APRISE, l’Escola d’Adults de Canyelles, entre d’altres.





Paraules clau

Barcelona Activa/ Nou Barris/