La 5a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària es consolida conscienciant sobre l’emergència climàtica : Servei de Premsa

La 5a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària es consolida conscienciant sobre l’emergència climàtica

30/12/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Fira es consolida en el conjunt d’activitats de Nadal, amb prop de 75.000 visites i més de 130.000 euros en vendes, dades mitjanes similars a l’any passat tot durar 3 dies menys

En aquesta cinquena edició per primer cop s’obtenen dades estimades del volum econòmic de vendes de les entitats participants, que demostren que la fira és un suport important per l’àmbit de l’Economia Social i Solidària de la ciutat

Durant 10 dies hi han participat més de 60 entitats, empreses i projectes d’economia social i solidària co-organitzant més d’una cinquantena d’activitats que han esdevingut el retorn social d’aquestes entitats a la ciutat per poder participar a la Fira i que, també, tindran continuïtat en la Setmana de Consum Responsable que se celebra la segona quinzena de març

Prop de 1.000 homes i 2.500 dones han participat en les dinàmiques de pràctiques per mitigar l’emergència climàtica organitzades a la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària d’enguany, sota el lema amb “consum responsable, fem una ciutat i un planeta habitables”

Dimarts 31 de desembre, finalitza la cinquena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, organitzada per la direcció de serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, ubicada des de la tarda del 20 de desembre a la plaça de Catalunya. Com ja és tradició des de 2015, la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària pren la forma dels mercats nadalencs centre-europeus (casetes de fusta) posant l’èmfasi en oferir productes per als regals nadalencs que estimulin el consum responsable per Nadal i tot l’any, que siguin d’entitats de l’economia social i solidària de la ciutat (per tant projectes que posen les necessitats de les persones i del territori en el focus de l’activitat) i que, per tant, són productes de proximitat, de comerç just, elaborats amb energies renovables i prevenint residus, és a dir que acompleixen els principis del consum responsable.

Per al tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, “la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària té a veure amb els objectius que tenim com a ciutat, que demostrem també treballant per al creixement inclusiu, amb una economia sana i responsable amb l’entorn i la ciutat”. Collboni ha destacat que “aquests dies que tant es parla del canvi climàtic i que tenim a les portes la implantació de la ZBE, també des de l’àmbit econòmic hem de ser coherents amb l’objectiu de lluita contra el canvi climàtic que ens hem marcat com a ciutat, i el que estem fent a la fira, el fet de visibilitzar aquesta part de l’economia que produeix amb aquest model inclusiu i socialment sostenible i responsable, és una bona manera de lluitar-hi també en les dates nadalenques”.

Per al comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro, “la cinquena Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària és un esdeveniment que forma part del Nadal i que la ciutadania espera”. “Enguany”, ha seguit Porro, “li donem especial significat a la conscienciació sobre l’emergència climàtica, on les ciutats estem prenent el lideratge de les accions i Barcelona molt especialment”. “El Nadal és clarament un moment de decisions de consum i justament el consum és a la base del canvi climàtic”, ha reblat el comissionat.

 

La fira tancarà amb prop de 75.000 participants i 130.000 euros de vendes

L’edició d’enguany, tot i haver reduït la durada en 3 dies menys que el Nadal passat, iguala les xifres mitjanes d’anys anteriors, amb 75.000 participacions (un 62 % dones i un 38 % homes) a les 38 casetes i 130.000 euros en vendes a casetes i parades d’alimentació. Per primer cop enguany s’ha estimat el volum econòmic de les vendes, assolint-se aquests 130.000€ que hauran obtingut les entitats participants, que demostren que la Fira és un suport important per l’àmbit de l’Economia Social i Solidària de la ciutat.

En aquest esdeveniment fixat ja al calendari nadalenc de la ciutat s’ha convidat a les persones participants a gaudir també del “Polsim d’Estels”, les activitats culturals i esportives desenvolupades al centre de la plaça per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i organitzades amb el suport dels àmbits municipals de Comerç, Ecologia Urbana i Esports.

 

Consum responsable, ciutat i planeta habitables

La Fira d’enguany ha transmès que amb “consum responsable, fem una ciutat i un planeta habitables” de manera que, al voltant de 1.000 homes i 2.500 dones han participat de les dinàmiques de descoberta de pràctiques per mitigar l’emergència climàtica. Així s’ha convidat a la ciutadania a participar en la descoberta de les pràctiques de consum responsable, visitant les 38 casetes i coneixent allò que les entitats fan des de l’Economia Social i Solidària.

Una de les iniciatives convidava a cada participant a omplir una targeta (una llavor de canvi) on expressar què pot fer en la seva vida quotidiana per canviar el seu consum i no el clima. Amb totes les propostes, s’ha construït col·lectivament una exposició que es donarà a conèixer el dimarts 31 en la cloenda de la Fira (en horari de 11:30 a 14 hores), com a expressió dels propòsits del Consum responsable per al 2020.

A més, la cinquena edició de la Fira ha tornat a comptar, com en l’edició anterior, amb el trasllat durant els dies de la Fira a la plaça Catalunya de l’Espai Consum Responsable, que habitualment es troba a l’Oficina Municipal d’Informació a la Persona Consumidora (OMIC). Aquest recurs municipal, obert al març de 2018, es troba a la Ronda Sant Pau 43, baixos i la seva funció principal és informar i sensibilitzar sobre com practicar un consum responsable.





Paraules clau

emergència climàtica/ Fira de Barcelona/