Els llogaters d’habitatge públic de l’Ajuntament de Barcelona no hauran de pagar l’IBI a partir de demà : Servei de Premsa

Els llogaters d’habitatge públic de l’Ajuntament de Barcelona no hauran de pagar l’IBI a partir de demà

31/12/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Entra en vigor la bonificació del 95% prevista a les ordenances fiscals per a habitatges destinats a lloguer social, i a partir de demà l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) assumirà el 5% restant que ja no es repercutirà als usuaris

A partir de l’1 de gener de 2020 les famílies usuàries del parc públic de lloguer de l’Ajuntament de Barcelona, és a dir les llogateres dels habitatges que gestiona l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) deixaran de pagar l’IBI. A partir de demà a la bonificació del 95% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) prevista a les ordenances fiscals aprovades per al 2020 se sumarà el fet que el 5% restant de l’IBI l’assumirà l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació. Així doncs, l’IMHAB no repercutirà cap import en concepte d’IBI als seus llogaters.

L’Impost de Béns Immobles és un tribut municipal que grava la titularitat d’un dret de propietat, d’un dret real d’usdefruit, o bé d’un dret real de superfície de bens immobles urbans, rústics o de característiques especials. La normativa preveu que els propietaris que tinguin llogats els seus habitatges puguin repercutir l’IBI als seus llogaters.

L’ordenança fiscal també preveu diferents modalitats de bonificacions i exempcions, entre les quals es troba la bonificació del 95% amb caràcter indefinit en els “béns immobles en els quals es desenvolupi una activitat econòmica destinada a lloguer social d’habitatges, ja siguin gestionats per la Borsa d’habitatge de lloguer de Barcelona, per entitats o empreses de titularitat pública o bé per altres subjectes privats”, d’acord amb l’article 9è.10 de l’Ordenança fiscal número 1.1 reguladora de l’impost sobre béns immobles.

La condició per poder gaudir d’aquesta bonificació del 95% és l’aprovació d’un acord de la Comissió d’Economia i Hisenda del Consell Municipal que declari d’utilitat municipal els habitatges que sol•licitin aquesta bonificació. En el cas dels habitatges que gestiona directament l’IMHAB, aquesta declaració d’utilitat municipal es va produir en la sessió del dia 20 de novembre de 2019 i es va fer extensiva als exercicis de 2020 i successius.

El 5% restant de la quota íntegra de l’IBI que correspondria pagar als llogaters, l’Ajuntament ha decidit que no el repercutirà a les famílies usuàries dels habitatges públics, sinó que serà el mateix Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació qui assumirà aquesta part de l’impost, alliberant així completament del pagament de l’IBI els seus llogaters.





Paraules clau

habitatge/ IBI/