La xarxa de persones mentores de Barcelona Activa dona suport a 200 persones que busquen feina : Servei de Premsa

La xarxa de persones mentores de Barcelona Activa dona suport a 200 persones que busquen feina

06/01/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El programa Mentoring+ busca la reactivació laboral de persones que ja havien abandonat la cerca d’un lloc de feina i generar un entorn propici per identificar noves oportunitats

100 persones han estat mentores i 200 han rebut acompanyament per a la recerca de feina

El perfil de les persones participants és de 61% dones, 84% majors de 45 anys i 42% amb estudis primaris o sense estudis i el perfil de les persones mentores és plural en trajectòria i en experiències laborals, el 80% té estudis universitaris i el 47%, més de 50 anys

Barcelona Activa actua com a facilitadora per establir la connexió entre dues persones que viuen al mateix barri, per la qual cosa també s’estableixen vincles, complicitats i arrels amb el territori

L’agència municipal Barcelona Activa compta amb una iniciativa de xarxa de mentors i mentores, anomenada Mentoring+, que de manera voluntària acompanyen persones que estan en procés de cerca de feina i són del mateix barri.

Aquest programa, que ja porta 12 edicions, té presència a gairebé tots els districtes, i hi han participat 100 mentors i mentores que han ajudat a 200 persones en situació d’atur. El perfil de les persones participants és, ara per ara, 61% dones, 84% majors de 45 anys i 42% amb estudis primaris o sense estudis. A través d’aquest programa es fa front a la bretxa de gènere en el mercat de treball perquè les dones tenen més dificultats en trobar feina, també treballa sobre el concepte d’“edatisme”, amb persones més grans de 45 anys, i dona suport a les persones amb baixa qualificació. Els percentatges de les persones participants demostren com el projecte fa incidència, principalment, en aquests grups de persones.

L’objectiu del projecte “és la reactivació laboral de les persones que havien “tirat la tovallola” en la cerca de feina, i generar un entorn propici per identificar i redescobrir noves vacants i oportunitats laborals, i alhora, posar en valor la seva predisposició i trajectòria” ha declarat la Comissionada de Promoció de l’ocupació i polítiques contra la precarietat, Raquel Gil

Els mentors i mentores de les persones que busquen feina, aconsegueixen amb el seu acompanyament, trencar un aïllament que ha pogut durar anys i “aquest programa els permet també gaudir de recursos del territori perquè es creen vincles de suport entre el veïnat”, ha destacat la Comissionada Gil.

 

Connexions i llaços de confiança

Barcelona Activa actua com a facilitadora per propiciar les connexions entre persones mentores i persones en situació d’atur, en una relació de confiança i amb noves dinàmiques en les que la persona que fa la mentoria aporta coneixements i recomanacions. Una de les coses més preuades entre les persones que reben aquest acompanyament és el valor del temps de l’altre. Les persones mentores poden encoratjar a tenir una nova motivació per tornar a començar, i potencien l’autoconfiança i l’autoestima, impactes clau del projecte Mentoring+.

Per a Barcelona Activa, l’impacte de la xarxa té resultats força immediats, i aconsegueix que moltes persones o bé aconsegueixin feina o bé facin els passos per trobar-la, com ara incorporar-se a programes ocupacionals o inscriure’s a cursos de formació, o demanar assessorament laboral personalitzat a l’equipament Porta22.

A més a més, l’impacte dels vincles va més enllà de la parella participant/mentora, hi ha un sentit de pertinença entre tot el grup, sobretot, entre el grup de participants, que creen xarxa a través del Whatsapp o altres aplicatius i es donen suport els uns als altres.

Quant a les persones mentores, s’agrupen en una convenció anual -la primera s’ha celebrat al mes de desembre en el Convent de Sant Agustí-, a on Barcelona Activa ha fet un lliurament de diplomes a totes les persones participants, en clau al reconeixement de la seva dedicació.

La xarxa de mentoria està oberta a les persones que hi vulguin pertànyer. Cada persona pot acompanyar una o dues persones, segons temps i disponibilitat. Les 100 persones voluntàries que han participat fins ara, són d’un perfil plural tant en trajectòria com d’experiències professionals, en concret, un 47% té més de 50 anys, i un 80% té carreres universitàries.





Paraules clau

Barcelona Activa/ mentoring/