L’Ajuntament lliura a títol pòstum la medalla d’Or al Mèrit Cultural a Claudio López de Lamadrid : Servei de Premsa

L’Ajuntament lliura a títol pòstum la medalla d’Or al Mèrit Cultural a Claudio López de Lamadrid

07/01/2020

El consistori reconeix amb aquest guardó la seva tasca editorial, així com la seva contribució decisiva a situar Barcelona com a capital editorial del món hispànic.

Avui, dimarts 7 de gener, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha lliurat als fills de Claudio López de Lamadrid la medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum. Amb aquest reconeixement unànim la institució ha volgut posar en valor la seva tasca editorial, caracteritzada pel lloat equilibri entre l’edició i difusió de grans noms internacionals i nacionals i el risc de trobar i donar oportunitats a autors i autores novells, així com la seva contribució decisiva a situar Barcelona com a capital editorial del món hispànic. Va ser un barceloní que amb la seva inesgotable feina editorial va contribuir, com pocs, a projectar i visualitzar la ciutat arreu del món, ajudant a perllongar l’idil·li i la condició de referent indiscutible que Barcelona té sobre els escriptors i escriptores d’arreu d’Hispanoamèrica.

Claudio López de Lamadrid va morir el passat 11 de gener de 2019 a l’edat de 59 anys, de forma sobtada. Amb un gust i un coneixement molt profund de la realitat llatinoamericana i de la tasca creativa dels seus escriptors i escriptores, es va iniciar molt jove en el món editorial de la mà del seu oncle Antonio López de Lamadrid, fundador de l’editorial Tusquets. Posteriorment, s’instal·là a Paris sis mesos per treballar amb Christian Bourgois, fundador i director de l’editorial homònima i responsable entre d’altres de la publicació en francès d’autors com Enrique Vila-Matas i Roberto Bolaño . A la seva tornada a Barcelona va continuar treballant a l’editorial familiar fins a finals de la dècada dels vuitanta, moment en què va decidir dedicar-se a la crítica literària i la traducció. Poc després, va participar, juntament amb el seu íntim amic, el crític literari Ignacio Echevarría, en la fundació de Galaxia-Gutenberg.

El seu següent pas professional va ser la seva incorporació com a responsable de l’editorial Grijalbo Mondadori. Aquesta nova experiència professional el va portar a conèixer l’engranatge dels grans grups editorials. Va ser fruit de la concentració de la indústria editorial i de l’adquisició de Grijalbo Mondadori per part de Random House, l’any 2001, quan Claudio López de Lamadrid va començar una nova etapa que el portaria a convertir-se en un dels grans editors de referència.

A Mondadori-Random House va crear i dirigir Literatura Mondadori, una de les seves aportacions fonamentals a l’edició en castellà. El catàleg d’autors i autores internacionals que Claudio López de Lamadrid va editar en castellà sota el paraigües d’aquest segell és inabastable. El propi editor donada una rellevància especial a noms com: J.M. Coetzee i Orhan Pamuk, ambdós guanyadors del Premi Nobel, a l’escriptora i assagista Susan Sontag, a dos clàssics indiscutibles de la literatura nord-americana contemporània com són Philip Roth i Cormac McCarthy, a l’autor de novel·la negra James Ellroy o al magnífic novel·lista portuguès Antonio Lobo Antunes. Però per sobre de tot i de tots es referia a la traducció i publicació en castellà de La broma infinita de David Foster Wallace com la millor de les seves obres.

Dins del segell Literatura Mondadori, Penguin Random House des de l’any 2013, Claudio López de Lamadrid va continuar la seva tasca editorial aplegant l’obra completa de Gabriel García Márquez o publicant amb perseverança l’abundant obra novel·lística de César Aira, alhora que incorporava d’altres catàlegs noms com Javier Cercas, Donald Ray Pollock o Pola Oloixarac.

Dues de les contribucions importants de Claudio López de Lamadrid, van ser també la posada en marxa de la col·lecció Mapa de las lenguas l’any 2016 i l’impuls a l’hora de fundar el segell Caballo de Troya, una iniciativa per esdevenir una plataforma per als joves novel·listes espanyols, una pedrera de talent literari de la qual varen emergir autors i autores com Mercedes Cebrián, Elvira Navarro, Fernando San Basilio, Cristina García Morales o Gabriela Ybarra, entre altres.Compartiu aquest contingut