Les indústries creatives s’erigeixen com a motor de creació d’ocupació a Barcelona amb 43.000 llocs de treball creats en els darrers sis anys : Servei de Premsa

Les indústries creatives s’erigeixen com a motor de creació d’ocupació a Barcelona amb 43.000 llocs de treball creats en els darrers sis anys

12/01/2020

El sector ja compta amb més de 145.000 llocs de treball a la ciutat al segon trimestre de 2019 I en representen el 13% de l’ocupació

En els darrers deu anys, l’àmbit de les indústries creatives ha vist reduït en un 50% el seu atur

Dins de les indústries creatives, augmenta el pes dels sectors creatius no tradicionals (tecnologies de la informació, videojocs, edició digital, R&D, publicitat, etc), que han incrementat el nombre de llocs de treball en un 67% des del 2008 i ja suposen el 53% de l’ocupació creativa

L’infogràfic complet es troba a https://infogram.com/indicadors-laborals-dels-sectors-creatius-a-barcelona-2019-1h7j4dx7zq9v2nr?live

S’inclou àudio declaracions tinent d’alcaldia Jaume Collboni

Barcelona Activa ha presentat una anàlisi dels sectors creatius a Barcelona, del qual s’extreu que la ciutat ha creat 43.000 llocs de treball en aquest àmbit en els darrers sis anys i compta amb 145.819 persones ocupades en aquestes activitats el segon trimestre de 2019. Les dades elaborades pel Departament d’Estudis de la Gerència d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica de l’Ajuntament, s’han presentat a la jornada Sectorial sobre l’aplicació de la Intel·ligència artificial a les indústries creatives, organitzada per Barcelona Activa amb la col·laboració del Sónar+D.

El dinamisme dels sectors creatius els darrers anys respon a un fort impuls dels sectors creatius no tradicionals (edició digital, videojocs, R&D i publicitat), que des del 2008 han augmentat el seu volum de llocs de treball en un 66,9%, mentre que els tradicionals (art, cultura i disseny) -tot i crear-ne a partir de 2013-, el 2019 encara presenten un nivell d’ocupació inferior (-2,2%) al de 2008. El darrer any l’ocupació creativa a Barcelona assoleix un increment del 6,7%, amb augments del 9,2% als sectors no tradicionals i el 3,9% als sectors tradicionals.

Barcelona és el pol central de les activitats creatives a Catalunya. La ciutat concentra un 50,6% dels llocs de treball del sector i un 48,6% de les empreses amb persones dedicades en aquests àmbits.

 

Pol d’atracció de talent

Durant el període 2008-2019, els sectors creatius presenten un comportament ocupacional molt dinàmic (+25%) i més favorable que el del conjunt de l’economia de Barcelona (+3,9%). Arrel del posicionament de Barcelona com a pol d’atracció de talent i de ‘millennials’, aquestes activitats comencen a guanyar dinamisme i assoleixen un fort increment de l’ocupació entre 2013 i 2019 (42,2%) més del doble del conjunt de la ciutat (+19,1%).

De les 145.819 persones que treballen als sectors creatius, un 82,5% ho fan en Règim General de la Seguretat Social, mentre que el 17,5% restant ho fan per compte propi, fet que situa al sector 6,6 punts per sobre del percentatge mitjà de treball autònom de Barcelona (10,9%). Aquest percentatge és especialment elevat als sectors creatius tradicionals (26,2%), mentre que en els no tradicionals (9,8%) se situa lleugerament per sota de la mitjana de Barcelona (10,9%).

L’atur registrat als sectors creatius ha disminuït de forma ininterrompuda des de 2009, fins a situar-se en 7.633 persones el juny de 2019. Cal destacar que la reducció acumulada de l’atur entre 2009 i 2019 als sectors creatius (-49,4%) quasi duplica la del conjunt de la ciutat (-25,1%).

 

Gairebé 10.000 empreses amb personal assalariat

Barcelona tanca el primer semestre de 2019 amb 9.626 empreses amb persones assalariades actives als sectors creatius, que suposen el 12,5% de les de la ciutat i superen en més de 900 les que es comptaven fa 11 anys.

La ciutat concentra un 49,5% dels llocs de treball del sector de les indústries creatives al país, 16,9 punts per sobre del pes ocupacional global de la ciutat, i representa un 48,1% de les empreses amb assalariats catalanes dedicades als sectors creatius.

Segons el Registre Mercantil, el 2018 a Barcelona hi ha un total de 24.211 establiments dedicats a aquestes activitats. Els districtes de l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi són els que més en concentren (7.160 i 4.249, respectivament), i sumen pràcticament el 50% dels establiments de la ciutat que es dediquen als sectors creatius. Altres districtes com Sant Martí, Gràcia o Les Corts, presenten també un nombre considerable d’establiments.

Les retribucions salarials de les activitats creatives presenten diferències notables per branques. Així, el salari mitjà anual de la Informació i Comunicacions supera en un 25,9% la mitjana de la ciutat, metre que el de les activitats artístiques i recreatives se situa un 32,4% per sota. D’una altra banda, la bretxa salarial de gènere a informació i comunicacions (14,4%) és clarament inferior a la mitjana de Barcelona (21,9%), mentre que la de les activitats artístiques i recreatives (20,6%) se situa prop de la de la ciutat.

 

Declaraciones relacionades (àudio format m4a):
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2020/01/Indústries-creatives.m4aCompartiu aquest contingut