Un robot personal i una solució per fomentar la interacció amb l’exterior de la gent gran que viu sola han estat els guardonats del Premi 5G : Servei de Premsa

Un robot personal i una solució per fomentar la interacció amb l’exterior de la gent gran que viu sola han estat els guardonats del Premi 5G

15/01/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

El repte, convocat per l’Ajuntament i la Mobile World Capital Barcelona, a través de la iniciativa 5G Barcelona, ha rebut 53 candidatures amb projectes destinats a millorar l’autonomia de la gent gran

Els guanyadors rebran 100.000€ per finançar una prova pilot per testejar les seves solucions a la ciutat de Barcelona que començarà el pròxim mes de març

Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de 5G Barcelona, han entregat avui els premis a les millors iniciatives tecnològiques destinades a millorar la qualitat de vida de la gent gran. Les dues propostes guanyadores han estat: Grup Saltó, empresa lleidatana que ha presentat Misty II, un robot d’assistència i vigilància, i Cisco, amb una plataforma creada tant per cobrir necessitats bàsiques i assistencials de la gent gran, com per a activitats més lúdiques i socials. Els dos projectes premiats rebran 100.000€ per finançar una prova pilot, que s’executarà sobre la xarxa 5G de Vodafone, de les seves solucions tecnològiques a Barcelona.

 

 

El lliurament del premis s’ha celebrat aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona, en un acte que ha comptat amb la participació de Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana i Eduard Martín, director de 5G de Mobile World Capital Barcelona, entre d’altres.

La iniciativa s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament d’orientar les polítiques d’innovació a la garantia de drets socials. En aquest cas, l’objectiu és trobar solucions tecnològiques per augmentar la independència de les persones grans i mitigar possibles mancances cognitives, dificultats per realitzar activitats bàsiques de la vida diària i problemes de seguretat. Cal tenir en compte que, com en altres ciutats europees, l’envelliment de la població és una de les problemàtiques socials més importants de Barcelona. Segons les últimes estadístiques, més de 90.000 persones més grans de 65 anys viuen soles a la ciutat comtal (2018), cosa que suposa el 13,6% de les llars.

 

Misty II, un robot emocional de vigilància

Misty II és un petit robot personal capaç de moure’s i interactuar amb l’usuari i està dotat amb una càmera, micròfon, sensors, dos processadors i sistema operatiu Android.

Dins el projecte de SOMCARE (impulsat per Grup Saltó), Misty II recrea una plataforma d’assistència, suport i vigilància per a persones grans a través d’un robot emocional. Aquest està físicament a casa de la persona a qui dona suport i hi parla, li pregunta sobre els seus hàbits diaris (medicació, alimentació, neteja, etc.), o sobre el seu estat. També pot seguir la persona o buscar-la i pot activar videoconferències amb  serveis mèdics, entre d’altres, i enviar-los informació per ajudar a analitzar l’estat cognitiu de la persona amb la seva interacció a través del llenguatge.

 

Projecte ‘Eliminant la solitud’

El segon projecte guanyador és Deleting Loneliness  (Eliminant la solitud), desenvolupat per Cisco en col·laboració amb NAE. La solució consisteix en un dispositiu de videoconferència (Cisco DX80), optimitzada per a un ús molt simple, que permet que els usuaris amb restriccions de salut i mobilitat participin independentment en activitats com ara visitar un museu, ser part d’un club de lectura, seguir classes de cuina, però també visitar el metge o contactar amb els nets.

El dispositiu incorpora un sensor de presència que detecta automàticament quan algú entra a l’habitació, es desperta i proporciona instruccions per a l’inici de l’ús del dispositiu. Cada dispositiu està personalitzat i adaptat a les seves preferències i gustos personals. A partir d’aquests interessos es creen grups de tertúlia amb la resta d’usuaris (sales de conferència virtuals).

El projecte integra tecnologies portàtils amb la 5G i la plataforma de conferències virtuals de Cisco (Webex Teams), a la qual es pot entrar a través d’un simple botó. La novetat és l’enfocament en la usabilitat i la simplicitat per a la gent gran, la seguretat cibernètica integrada i la privacitat (que permet compartir informació personal) i una experiència immersiva, gràcies a la 5G. Aquesta solució està pensada per a gent gran que viu sola o grups de gent gran que viuen en residències.

 

53 projectes de 14 països

El repte Improving quality of life for elderly (at home) through Technology (Millorant la qualitat de vida de la gent gran (a casa) a través de la tecnologia) ha rebut 53 propostes d’un total de 14 països, entre els quals hi ha França, Suècia, els Estats Units, Taiwan, Holanda, Alemanya, Canadà, Gran Bretanya i la Xina. El 50% de participants han estat empreses i persones emprenedores d’àmbit internacional.

Per a l’elecció dels guanyadors s’ha valorat que les solucions tecnològiques proposades potenciessin el desenvolupament de nous serveis, la superació de barreres per a accedir a serveis més personalitzats i l’accessibilitat econòmica. També s’ha tingut en compte que els projectes aprofitessin la immediatesa, el temps real, la connectivitat quasi il·limitada i el baix consum energètic que possibilita la tecnologia 5G.

El repte es va llençar el passat mes de febrer, amb el 5G com a marc tecnològic de fons, buscant solucions tant a nivell nacional com internacional per millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de la tecnologia. Per definir el projecte, MWCapital i l’Ajuntament de Barcelona van treballar conjuntament amb l’Àrea Social del govern i amb la participació de diverses fundacions i associacions del col·lectiu al que s’adreça per conèixer les seves necessitats (Fundació Alzheimer de Catalunya, la Fundació Uszheimer per a malalties neurodegeneratives, la Fundació ACE, la Fundació Pasqual Maragall i l’Associació Catalana per al Parkinson).

 

5G BARCELONA

5G Barcelona és una iniciativa publico-privada que treballa per posicionar Barcelona i Catalunya com un entorn innovador i obert per a la validació i adopció de tecnologies i aplicacions 5G en un entorn de vida real.

La iniciativa crearà sinergies dins de l’ecosistema 5G i oferirà una infraestructura experimental per provar, crear prototips i implementar noves solucions digitals. 5G Barcelona vol estimular i consolidar la innovació ja existent a Barcelona i Catalunya, ajudar a atreure inversió estrangera, impulsar noves empreses tecnològiques i generar una indústria completa al voltant de la tecnologia 5G.

La iniciativa està impulsada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos i la UPC.

www.5gbarcelona.org

Paraules clau

gent gran/ tecnologia/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina