Servei de Premsa
24/01/2025
Una empresa que permet tocar música amb la mirada guanya el Premi d’Emprenedoria Social de Barcelona Activa
15/01/2020
Temps estimat de lectura: 3 minuts
The EyeHarp utilitza un sistema innovador d’instruments digitals mitjançant el qual es crea música a través de la mirada permetent que les persones amb diversitat funcional puguin aprendre a tocar música
Els dos premis finalistes són Carbon Vivo, que aplica el coneixement científic sobre un tipus de carbó a productes i processos agrícoles i ramaders i, Flip Food, una empresa que transforma fruites i verdures desaprofitades en sucs frescos, llimonades i smoothies de llet d’avellana
The EyeHarp, una start-up que utilitza un sistema innovador d’instruments digitals mitjançant el qual es pot tocar música a través de la mirada o a través del cap, ha guanyat el Premi d’Emprenedoria Social de Barcelona Activa, guardonat amb 12.000 euros. Aquest projecte, de l’emprenedor Zacharias Vemvakousis, permet que les persones amb diversitat funcional puguin aprendre a tocar música sense barreres, a tenir accés al món musical per primera vegada, forma a musicoterapeutes i participa en la inclusió social i laboral de les persones que facin aquest aprenentatge.
Aquests premis, que se celebren anualment des del 2015, tenen dos finalistes. El primer finalista ha estat Carbon Vivo, de Javier Fernández, dotat amb 6.000 euros, un projecte que aplica coneixement científic sobre un tipus de carbó a productes i processos agrícoles i ramaders. El segon finalista, Flip Food, de Toni Llull, ha rebut 3.000 euros, és una empresa que transforma fruites i verdures desaprofitades en sucs frescos, llimonades i smothies de llet d’avellana. Tot 100% natural i saludable.
La sessió de lliurament de premis, celebrada aquest matí a la Sala Emprèn de Barcelona Activa, ha estat acompanyada d’una taula rodona amb la participació de Francesc Casadellà, de Som Energia, i Oriol Gavaldà, d’Aiguasol, entre d’altres, que han parlat d’emprenedoria social i els seus vincles amb el sector energètic, i han compartit experiències, limitacions i superació de reptes entorn a aquesta forma d’emprendre amb visió social.
En aquesta edició, el jurat ha estat format per Ana Enrich, directora d’Ashoka Barcelona, Carles Mendieta, Consultor SingularNet Consulting; Deborah Gold, Institut d’Innovació Social d’ESADE; Eduard Pallejà, director de la Fundació Agbar; Elisa Stinus, directora de Momentum Lab; Elisenda Vegué, directora d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa; Lourdes Cortada, Corporate Manager d’EADA Business School; Maite Trepat, directora de l’Assocació Alba; Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus Cooperativa; Maria Dolors Lonch, directora del projecte Can Calopa; Miquel Cerdà, fundador de FilmClub; Oriol Vilalta, director general de Pau Costa Foundation; Sol Candela Alcover, directora de la Fundació Arquia, la secretària del jurat, Maria José Blanco, responsable de Programes d’Emprenedoria de Barcelona Activa, i la presidenta del jurat, Montse Basora, directora d’Emprenedoria de Barcelona Activa.
En aquesta quarta edició del Premi d’Emprenedoria Social han participat 69 projectes, i ja s’ha obert la convocatòria de la cinquena edició, on els projectes poden presentar les seves candidatures fins el proper 19 de gener. La 5a edició del programa d’emprenedoria social s’iniciarà aquest 2020.
Formació, acompanyament i accés a finançament
L’emprenedoria social inclou a aquelles empreses que tenen com a objectiu principal aconseguir una incidència social que resolgui necessitats de la ciutadania. Entre elles predomina una missió social, proporcionant béns i serveis de manera empresarial innovadora, però també amb la visió empresarial de generació de benefici econòmic. Barcelona Activa, dins la seva missió d’acompanyar les persones emprenedores des de la idea de negoci fins a la posada en marxa de l’empresa, ofereix amb aquest programa de formació una xarxa de persones rellevants en aquest àmbit, la participació en aquest premi a la millor iniciativa, dotat amb suport econòmic per al guanyador/a i finalistes, i l’accés a finançament a través de l’assessorament.
El programa es dirigeix a persones que tinguin un projecte d’emprenedoria social, a empreses socials de recent creació (constituïdes fa menys de 12 mesos i que encara no hagin realitzat un pla de viabilitat), i a entitats socials que vulguin iniciar una activitat econòmica que generi ingressos per donar suport al seu projecte social. Caldrà que els projectes d’emprenedoria siguin econòmicament viables i tinguin un impacte social positiu.
Com a exemple de formació i continguts, el programa ofereix mòduls generalistes i uns altres específics per a l’elaboració del pla d’empresa; accions de capacitació en habilitats emprenedores, des de preparar l’elevator pitch fins a simulacions de situacions reals i jocs de rol; tutories de seguiment, tant individuals com grupals, experiències emprenedores i visites a empreses, i dinars en xarxa amb presència de persones clau per als seus negocis.
Paraules clauEmprenedoria Social/