L’Ajuntament crea una comissió no permanent d’estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers : Servei de Premsa

L’Ajuntament crea una comissió no permanent d’estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers

21/01/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

A proposta d’ERC, l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per constituir una comissió no permanent d’estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers. L’acord entre el Govern municipal i els republicans ha rebut el suport dels grups municipals de Junts per Catalunya (JxCAT), el Partit Popular (PP) i Barcelona pel Canvi (BxC), mentre que el grup municipal de Ciutadans (C’s) s’ha abstingut. Així doncs, l’Ajuntament crearà aquesta comissió que neix de la proposició que van formular els grups municipals d’ERC i JxCAT en la sessió del Plenari del Consell Municipal del 23 de juliol de 2019.

La comissió no permanent d’estudi és un dels òrgans del Govern municipal que preveu la Carta municipal de Barcelona i que es troben desenvolupats en el Reglament Orgànic Municipal (ROM). Es tracta de la tipologia de comissió de caràcter especial i en concret la comissió especial d’estudi (article 39 bis del ROM).

La comissió es crea per estudiar l’aplicació i la repercussió que tindrà la regulació dels preus dels contractes d’arrendament d’habitatge a la ciutat de Barcelona i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu és impulsar i aconseguir la implantació efectiva d’aquesta regulació a la ciutat.

S’ha acordat que els temes que tractarà la comissió d’estudi sobre la regulació dels preus del lloguer seran els següents:

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, ha recordat avui que la proposta de la regulació dels preus del lloguer va ser una de les reclamacions que va llençar l’alcaldessa, Ada Colau, l’any 2015, tot just a l’inici del seu primer mandat municipal, L’Ajuntament de Barcelona, durant el primer govern de Barcelona en Comú, va ser la primera institució que va recollir i exigir una demanda que ja estava al carrer perquè l’estaven formulant algunes entitats socials i la ciutadania. També ha explicat que a data d’avui la regulació de preus del lloguer forma part dels acords del pacte de govern de l’Estat entre Unides Podem i el Partit dels Socialistes (PSOE), i ha donat dades procedents d’un dels últims estudis d’opinió del CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques) que diuen que gairebé el 40% de les persones que resideixen a l’Estat espanyol estarien d’acord en regular els lloguers per impedir pujades abusives, i que el consens ciutadà entorn aquesta regulació creix fins al 70% quan les persones enquestades resideixen a grans ciutats. Per això, Lucía Martín ha defensat que “és una eina imprescindible que necessitem poder posar en marxa”. La regidora del grup municipal d’ERC, Eva Baró, per la seva banda, ha defensat que “Barcelona no es pot permetre el luxe de no abordar aquest debat, és una responsabilitat política que han d’assumir tots els grups municipals per poder abordar aquesta política pública que té una vocació estructural”, i ha insistit que cal “generar l’espai de debat per clarificar i posar llum i taquígrafs, i per poder facilitar la presa de decisions més adient”.

Formaran part d’aquesta comissió dos/dues regidors/es de cadascun dels grups municipals, la presidirà la regidora del grup municipal d’ERC, Eva Baró Ramos, i la vicepresidència anirà a càrrec de la regidora d’Habitatge i Rehabilitació Lucía Martín González.

Pel que fa al funcionament de la comissió d’estudi, la periodicitat de les reunions s’establirà en el marc de la pròpia comissió i el calendari de treball serà d’un màxim de 5 mesos. La comissió s’extingirà automàticament un cop s’elabori l’informe de conclusions, que recollirà les aportacions i punts de vista que es manifestin en les diferents sessions de treball, i dins del calendari previst.





Paraules clau

habitatge/