Barcelona farà una prova pilot amb un robot per millorar l’atenció a les persones grans que viuen soles : Servei de Premsa

Barcelona farà una prova pilot amb un robot per millorar l’atenció a les persones grans que viuen soles

25/01/2020

Aquesta és una de les aplicacions que sorgeixen dels premis atorgats per la Mobile World Capital Barcelona en el marc del repte ‘Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia’

L’empresa Grup Saltó rebrà 100.000 euros per desenvolupar el pilot, que durarà un any i que es testarà amb una vintena de persones grans usuàries de Serveis Socials

Aquesta nota inclou declaracions i material gràfic

L’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l’aliança 5G Barcelona, farà una prova pilot amb un robot per estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic d’aquest tipus pot ajudar a millorar l’atenció que reben les persones grans que viuen soles a casa seva. Aquesta prova pilot serà una de les aplicacions pràctiques sorgides en el marc de la convocatòria del repte ‘Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia’ que havia llançat la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) ara fa un any, en col·laboració amb el mateix Ajuntament.

 

 

El projecte, que desenvolupa l’empresa lleidatana Grup Saltó, rebrà 100.000 euros per part de MWCapital per comprovar la seva eficàcia en un entorn real, tal com ja especificaven les bases del concurs. El projecte del robot es va triar entre les 53 propostes que es van presentar al repte i és un dels dos guardons atorgats. El segon dels projectes premiats, amb la mateixa quantitat econòmica, és una plataforma de comunicació pensada per interconnectar i apropar la gent gran que desenvoluparà l’empresa Cisco i que ha estat batejada amb el nom de ‘Eliminant la solitud’.

El robot personal s’utilitzarà específicament amb una vintena de persones grans que ja són usuàries de Drets Socials i que viuen soles a casa seva. Les proves en aquest entorn real començaran durant el proper mes de febrer, mitjançant quatre robots que aniran canviant de llar cada dos mesos fins al mes de febrer del 2021. El personal municipal avaluarà la situació de la persona usuària abans i després de conviure amb el robot a casa seva, però també la situació de les persones cuidadores que intervenen en el procés de cura. El robot, a la seva vegada, podrà millorar el seu funcionament i les seves aplicacions a partir de l’experiència adquirida en un entorn real. L’objectiu últim és estudiar fins a quin punt pot millorar la qualitat de vida i el benestar de persones grans amb algun tipus de dependència i també de les seves persones cuidadores mitjançant l’assistència d’un robot social. Així doncs, s’estudiarà si el robot ajuda a reduir l’aïllament d’aquestes persones grans, si serveix per monitorar el seu estat de salut o bé si és útil per reduir oblits com pot ser la medicació o una visita mèdica, entre d’altres aspectes. De fet, els robots amb capacitats digitals i d’interconnexió podrien ser un element integrador de diversos dispositius digitals ja instal·lats a l’entorn d’una persona gran, com per exemple elements de comunicació o sensors. En cas que els resultats siguin positius, l’Ajuntament estudiarà la possibilitat d’escalar el projecte i estendre l’ús del robot progressivament a més llars de la ciutat.

La decisió, presa en el marc de la convocatòria de MWCapital, arriba després que s’hagi constatat que a la ciutat de Barcelona hi ha 350.000 persones de més de 65 anys i que 90.000 d’aquestes persones viuen soles, tot i que la previsió és que aquestes xifres segueixin augmentant progressivament durant els propers anys. En aquesta situació d’envelliment progressiu, Barcelona només disposa hores d’ara de 13.000 places de residències per a gent gran finançades públicament i la llista d’espera per accedir-hi supera les 6.000 persones. Actualment ja hi ha 40.000 llars a la ciutat que reben el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) municipal o que són perceptores de la prestació de cuidador no professional, mentre que el Servei Municipal de Teleassistència ha superat per primera vegada les 100.000 persones usuàries. Aquestes xifres segueixen creixent any rere any i, en paral·lel, els diferents estudis fets per l’Ajuntament constaten que el 90% de les persones grans volen quedar-se a casa seva el màxim de temps possible i no anar a una residència o a casa dels seus fills.

Donat que cal assegurar l’equitat de la cura de les persones grans, perquè no només rebin l’atenció volguda aquelles persones que disposen d’una bona xarxa familiar o que tenen un poder adquisitiu superior, el repte actual de les administracions públiques passa per estudiar com fer una cura més equitativa, de més qualitat i més sostenible. A més a més, la qüestió de les cures té un vessant de gènere molt destacat, atès que les dones assumeixen la major part d’aquestes tasques. D’altra banda, és desitjable que en el disseny de les hipotètiques solucions tecnològiques a llarg termini participin les persones que directament fan les cures i les mateixes persones usuàries. Projectes pilot com el del robot estan pensats per fer compatibles tots aquests condicionants previs.

 

53 projectes de 14 països

El repte Improving quality of life for elderly (at home) through Technology (Millorant la qualitat de vida de la gent gran (a casa) a través de la tecnologia) va rebre 53 propostes d’un total de 14 països, entre els quals hi havia França, Suècia, els Estats Units, Taiwan, Holanda, Alemanya, Canadà, Gran Bretanya i la Xina. El 50% de participants van ser empreses i persones emprenedores d’àmbit internacional.

Per a l’elecció dels guanyadors es va valorar que les solucions tecnològiques proposades potenciessin el desenvolupament de nous serveis, la superació de barreres per a accedir a serveis més personalitzats i l’accessibilitat econòmica. També es va tenir en compte que els projectes aprofitessin la immediatesa, el temps real, la connectivitat quasi il·limitada i el baix consum energètic que possibilita la tecnologia 5G.

El repte es va llençar inicialment un any enrere, amb el 5G com a marc tecnològic de fons, buscant solucions tant a nivell nacional com internacional per millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de la tecnologia. Per definir el projecte, MWCapital i l’Ajuntament de Barcelona van treballar conjuntament amb l’Àrea Social del govern i amb la participació de diverses fundacions i associacions del col·lectiu al que s’adreça per conèixer les seves necessitats (Fundació Alzheimer de Catalunya, la Fundació Uszheimer per a malalties neurodegeneratives, la Fundació ACE, la Fundació Pasqual Maragall i l’Associació Catalana per al Parkinson).

 

Enllaços relacionats:Compartiu aquest contingut