Laia Bonet aposta per potenciar els projectes pilots exitosos en innovació urbana : Servei de Premsa

Laia Bonet aposta per potenciar els projectes pilots exitosos en innovació urbana

30/01/2020

La tercera tinenta d’alcaldia ha participat a la quarta edició del Cities Forum 2020 de la Comissió Europea, on ha debatut sobre el paper de les iniciatives urbanes europees a les ciutats 

Bonet ha defensat que les ciutats adquireixin més protagonisme en la fixació de les prioritats i en la definició dels projectes dels fons estructurals

Barcelona ha plantejat el repte de treballar conjuntament per avaluar el potencial  dels projectes pilots i potenciar el seu accés i aprofitament per altres ciutats europees

Aquesta tarda, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha assistit a la quarta edició del Cities Forum 2020 que, sota el lema “Junts formen un futur urbà sostenible”, se celebra a la ciutat de Porto els dies 30 i 31 de gener. La trobada, organitzada per la Comissió Europea, la Direcció General de Política Regional i Urbana i la ciutat de Porto, reuneix a les parts europees, nacionals i locals interessades en compartir les fites comunes i reflexionar sobre les direccions futures del desenvolupament urbà en el marc de la Política de Cohesió, inclòs el futur de l’Agenda Urbana per a la Unió Europea.  

Laia Bonet ha participat al debat sobre com la Iniciativa Urbana Europea pot recolzar a les ciutats, on ha compartit taula amb Normunds Popens, Director General Adjunt de la DG REGIO, Ricardo Rio, Alcalde de Braga, Pia Pakarinen, tinenta d’alcaldia de Helsinki, Inga Bērziņa, Alcaldessa de Kuldīga, Dario Nardella, Alcalde de Florència i Vice-President d’Eurocities, i Ana Abrunhosa, Ministra de Cohesió Territorial de Portugal. 

En la seva intervenció, la tinenta ha volgut destacar la implicació de Barcelona en els programes finançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i les iniciatives pilot que ha promogut l’Ajuntament gràcies a aquesta participació, com el projecte d’escoles adaptades al canvi climàtic d’Urban Innovation Action o, a través del projecte d’International Urban Cooperation, la cooperació amb ciutats xineses en la promoció de polítiques d’innovació urbana. 

Bonet ha realitzat un balanç positiu dels projectes perquè “permeten provar accions innovadores en contextos urbans complexes i, alhora, intercanviar bones pràctiques amb altres ciutats que intenten abordar reptes similars”. No obstat això, també ha volgut manifestar la seva preocupació “tant pels desafiaments relacionats amb la gestió dels fons com en el camí a seguir quan una prova pilot ha estat exitosa i la seva implementació en una altra ciutat pot resultar positiva”. 

Respecte a això, la tinenta ha defensat buscar solucions per facilitar la complexitat de la gestió financera i administrativa dels projectes del Fons Europeu. També ha expressat el desig de poder ampliar els projectes pilot exitosos a través de programes de finançament europeus; “la introducció de la dimensió d’escalabilitat en aquests programes d’innovació és imprescindible si volem canviar i avançar en aquest aspecte” ha afegit Bonet, “necessitem estar segurs que les solucions que es desenvolupen i es proven amb diners de tots els contribuents europeus no només siguin adequades per al seu propòsit, sinó que puguin replicar-se amb èxit a tota Europa, inclús introduir-les al mercat si fos necessari” ha conclòs. 

D’altra banda, Laia Bonet ha ressaltat els principals reptes als que s’enfronta la ciutat de Barcelona: “combatre el canvi climàtic, reduir els desigualtats i governar el desenvolupament tecnològic per posar la innovació al servei del progrés social”. Per poder donar resposta a aquests reptes, la tinenta ha manifestat la necessitat de que els governs municipals puguin implicar-se en la formulació de polítiques i que les ciutats adquireixin més protagonisme en la fixació de prioritats dels fons estructural i en la fase de disseny i definició dels fons i polítiques europees. Per acabar, ha volgut recordar la necessitat “d’establir un diàleg estructural entra la Comissió i les ciutats, amb la participació sistemàtica dels governs locals en totes les etapes de la formulació de polítiques amb la finalitat d’aconseguir l’Europa que necessitem”.

La tercera tinenta d’alcaldia ha aprofitat l’ocasió per reunir-se amb diferents personalitats com Normunds Popens,  Director General Adjunt de Política Regional de la Comissió Europa, a qui ha expressat la aposta que sempre ha fet Barcelona per continuar participant de forma activa en els instruments dels Fons FEDER perquè permeten posar en marxa polítiques innovadores amb actuacions experimentals i transversals que afecten reptes urbans interconnectats. Ha convidat al director a visitar Barcelona per comprovar l’impacte que tenen els pilots desenvolupats a la ciutat i per avaluar conjuntament, a nivell polític i tècnic, com potenciar l’accés i aprofitament als programes de fons europeu. 

També s’ha reunit amb Ana Lisa Boni, Secretària General d’Eurocities, a qui ha expressat la voluntat de Barcelona de mantenir i augmentar el compromís i la implicació política a la xarxa. A la trobada amb Pia Pakarinen, tinenta d’alcaldia de Helsinki, Laia Bonet li ha traslladat l’interès que demostra Barcelona en la feina que es fa des de Helsinki en l’àmbit d’innovació i polítiques digitals i ha expressat el seu desig d’aprofundir en les relaciones bilaterals entre totes dues ciutats. Per últim, s’ha reunit amb Dario Nardella, Alcalde de Florència i Vicepresident d’Eurocities, a qui ha indicat la seva voluntat de que les polítiques digitals i d’innovació siguin part important de la tasca d’incidència d’Eurocities i la necessitat d’un treball conjunt entre les ciutats del sud i el nord per tal de que totes les realitats socials siguin presents a la xarxa.Compartiu aquest contingut