Barcelona dona un ultimàtum a les plataformes de lloguer turístic perquè s’acabin els incompliments de la llei : Servei de Premsa

Barcelona dona un ultimàtum a les plataformes de lloguer turístic perquè s’acabin els incompliments de la llei

04/02/2020Temps estimat de lectura: 3 minuts

Sanz i Marcé es reuneixen amb representants d’Airbnb, Homeaway, Booking i Apartur i els exigeixen que deixin de permetre la publicitat d’anuncis de pisos turístics sense número de llicència legal perquè, si no, el Govern municipal amenaça amb tornar-les a sancionar

El Govern municipal ha donat aquest dimarts un ultimàtum a les plataformes de lloguer turístic perquè s’acabin d’una vegada per totes els incompliments de la legalitat a través dels seus webs i deixin de permetre que s’hi anunciïn pisos turístics il·legals. Així ho han traslladat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, en una nova reunió amb la taula de plataformes en què hi ha hagut representants d’Airbnb, Homeaway, Booking i Apartur.

En roda de premsa, Sanz ha explicat que l’Ajuntament porta molts anys fent una feina ingent en l’àmbit d’inspecció que s’ha traduït en 15.814 expedients oberts, 6.295 ordres de cessament, 8.042 sancions i 383 precintes dictats. Però aquests esforços han d’anar acompanyats de la coresponsabilitat de les plataformes, ha dit, i a dia d’avui es detecten incompliments en totes i cadascuna de les que operen a la ciutat.

“Els hem traslladat un missatge d’esgotament i hem exigit que els incompliments s’han d’acabar. No en tolerarem cap més, i demanem el màxim respecte a la llei”, ha asseverat Sanz, i ha reclamat a les plataformes que no deixin anunciar cap més pis que no tingui número de llicència vàlid . “Ens sembla una qüestió elemental, i farem servir totes les eines que ens dona el marc legal per garantir-ho”, ha subratllat.

En aquest sentit, cal que les plataformes siguin més proactives per tal d’eradicar l’activitat de grups organitzats amb pràctiques mafiosos, que han provocat casos inacceptables com el de la recent agressió a un veí de Ciutat Vella. “Volem contundència, compromís, seguretat i fets” davant els nous escenaris que s’hauran de treballar conjuntament aviat per afrontar les futures regulacions del lloguer d’habitacions, ha refermat.

Si tot això no es produeix i s’acaben els incompliments en un període d’un mes i mig, Sanz ha anunciat que el Govern municipal tornarà a sancionar a les plataformes. “Nosaltres estem posant tots els recursos que ens toquen i més, i no veiem el mateix esforç per part seva”, ha argumentat.

Per Xavier Marcé, “cal un pacte de respecte amb la ciutat i amb l’habitabilitat de la ciutat”. “Per això fem aquesta exigència de compliment i d’evitar tota il·legalitat, perquè això és també un acord de respecte per als que estan treballant dins del marc legal”, ha manifestat. Marcé ha explicat que “com a administració, l’obligació de l’Ajuntament no és tant posar una amenaça sobre la taula sinó buscar complicitats i trobar solucions que evitin actuacions al marge de la legalitat d’aquest sistema que tenim”.

El regidor de Turisme i Indústries creatives ha insistit que “s’ha d’exigir que les plataformes d’allotjament turístic vagin al 100%, perquè l’existència d’il•legalitat perjudica al que vol estar en la legalitat, i això és bàsic en un sistema fràgil com és el turístic, que també viu de la seva imatge i també és clau per ser més eficients en la seva gestió i promoure una ciutat que sigui capaç d’explicar coses noves”. En aquesta línia, ha considerat que “no s’hi val a dir que tot és global”, en referència a la internacionalització de les plataformes digitals d’allotjament turístic, “i han de començar a aprendre que s’han de fer protocols adaptats a cada ciutat”.

Paraules clau

lloguer/ turisme/